Cinc projectes en oncologia de Vall d’Hebron guardonats per la Fundació CRIS Contra el Càncer

La convocatòria impulsarà projectes en neuroblastoma, càncer de mama i càncer renal i permetrà la formació de professionals en centres de referència internacionals.

27/04/2023

La Fundació CRIS Contra el Càncer va celebrar ahir la cerimònia de lliurament dels Programes CRIS de Recerca. Aquests programes, amb una dotació total de 10 milions d'euros, tenen com a objectiu donar suport i finançar la recerca d'excel·lència en càncer amb projectes d'altíssima qualitat. Entre els guardonats es troben cinc projectes de Vall d’Hebron que permetran impulsar la recerca en oncologia.

Als Programes de Beques de Formació amb Societats Mèdiques i Científiques Espanyoles, en col·laboració amb la Fundació de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques (FSEHOP), s’ha reconegut a la Dra. Aroa Soriano, investigadora principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR, i el Dr. Pablo Velasco, investigador del mateix grup i metge adjunt del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Gràcies a aquesta estratègia, es formaran en recerca i accediran a centres de referència internacionals, amb l’objectiu d’adquirir coneixements i tècniques que puguin suposar un avenç en la recerca i les teràpies aplicades.

En el cas de la Dra. Aroa Soriano, realitzarà una estada sobre medicina personalitzada per al càncer infantil al Children’s Cancer Institute a Sidney (Austràlia). Actualment, a Vall d’Hebron es porta a terme el programa COMIK per seqüenciar els tumors de nens, nenes i adolescents amb tumors en recaiguda o que no responen al tractament amb la finalitat de detectar alteracions moleculars que permetin oferir teràpies dirigides. Els últims mesos, el projecte nacional multicèntric SEHOP-PENCIL té com a objectiu implementar un programa de medicina personalitzada al sistema de salut per facilitar l’accés de tots els pacients tractats a Espanya independentment del seu lloc de residència. La formació en un dels millors programes internacionals de medicina personalitzada, ZERO, permetrà aprendre tècniques de seqüenciació innovadores que encara no s’apliquen en el camp de la medicina de precisió en càncer infantil a Espanya i aportarà una visió global d’un programa que ha aconseguit implementar-se a tot Austràlia.

Per la seva part, el Dr. Pablo Velasco viatjarà al Princess Maxima Center en Utrecht (Països Baixos) on es formarà en les tècniques de diagnòstic molecular més punteres en medicina de precisió i en els processos de desenvolupament de fàrmacs i la coordinació de comitès d emedicina de precisió multicèntrics que es puguin aplicar al projecte ReALLNet, la xarxa nacional de leucèmia limfoblàstica aguda en recaiguda de la SEHOP. Els objectius d’aquest projecte creat per centres i experts en leucèmia limfoblàstica pediàtrica de tot el territori espanyol són unificar i proporcionar recomanacions als metges que tracten aquestes patologies, incorporar les millors eines de diagnòstic i connectar els centres espanyols amb institucions de referència europees. Tot això redundarà en un millor diagnòstic i tractament dels casos complicats de les leucèmies limfoblàstiques agudes.

En relació a la Convocatòria de projectes i assaigs clínics juntament amb el consorci Fight Kids Cancer, l’objectiu del qual és donar suport al desenvolupament de tractaments innovadors a Europa, es finançarà el projecte BEACON2, liderat pel Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron i del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR. Aquest assaig clínic treballa per comprovar l'eficàcia de diversos tipus de noves teràpies contra l'angiogènesi (formació de vasos sanguinis) o combinar quimioteràpia amb anticossos monoclonals dirigits enfront de cèl·lules de neuroblastoma (GD2). L'assaig internacional que obrirà en els pròxims mesos en més de 15 països europeus es convertirà en el nou estàndard de tractament per al neuroblastoma en recaiguda.

En el Programa Real Life Trials in Oncology, en col·laboració amb l’Institute Gustave Roussy a França, s’han concedit dos projectes al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

La Dra. Mafalda Oliveira, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora del Grup de Càncer de Mama del VHIO, juntament amb la Dra. Barbara Pistilli de l'Institut Gustave Roussy de Villejuif, posarà en marxa l'assaig clínic ETNA-Cohort2.

El càncer de mama triple negatiu és una de les formes més agressives del càncer de mama, principalment per no tenir un tractament específic i dirigit. Per prevenir recaigudes, quan a les pacients se'ls extirpa el tumor i aquest no s'ha disseminat, se sol proporcionar un tractament de quimioteràpia. Tot i això, els efectes secundaris d'aquest tractament poden disminuir considerablement la qualitat de vida d'aquestes pacients. S'ha observat que hi ha un grup de pacients de càncer de mama triple negatiu amb presència d’alts nivells de limfòcits que tenen molt bon pronòstic. En aquest assaig clínic, les doctores Barbara Pistilli i Mafalda Oliveira investigaran l’omissió de quimioteràpia després de la cirurgia en aquests pacients.

El segon projecte Real Life Trials in Oncology ha estat concedit a la Dra. Cristina Suárez, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora sènior del Grup del programa de Tumors Genitourinaris, del SNC i Sarcoma del VHIO i la Dra. Laurence Albiges, Institute Gustave Roussy, París per a l'assaig clínic CARE1 sobre càncer renal.

El càncer de cèl·lules renals és el tipus més freqüent de tumors del ronyó. A Espanya afecta més de 8.000 persones a l'any, i malgrat els avenços en els tractaments encara moren més de 2.100 persones anualment al nostre país. Això és perquè una vegada s'estén més enllà del ronyó el tractament és molt més complicat, i el risc per al pacient augmenta de manera important.

Durant els darrers anys l'aparició de la immunoteràpia ha obert una nova porta, especialment per als pacients amb carcinoma renal de risc intermedi o alt. Generalment, a aquests pacients se'ls sol proporcionar una teràpia combinada, que sol ser de dos tipus: Pot consistir en un tractament d'immunoteràpia juntament amb un fàrmac que inhibeix la formació de vasos sanguinis que proporcionen aliment i energia a les cèl·lules tumorals. O pot consistir en dos tractaments diferents d'immunoteràpia. L'assaig CARE1, que compta amb l'ajuda de CRIS contra el càncer, té com a objectiu demostrar que la presència de la proteïna PD-L1 als tumors pot predir quins pacients se'n beneficiarien més d'una combinació que de l'altra.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.