Dra. Mercè Beltran Vilagrasa

Institucions de què forma part

Serveis transversals

Física i Protecció Radiològica

Cap de Servei

Sóc llicenciada en Física, especialista en Radiofísica Hospitalària – que és l’equivalent europeu a la Física Mèdica- i doctora en Enginyeria Nuclear i Física de les Radiacions Ionitzants. Treballo a l’hospital des de l’any 1992. La meva prioritat fonamental és aplicar els coneixements de la física a la medicina per contribuir a l’optimització de l’ús de la radiació ionitzant en el tractament i diagnòstic dels pacients. Durant els primers divuit anys de la meva etapa professional i després de passar un període al Memorial Sloan- Kettering Cancer Center de Nova York, em vaig especialitzar en el camp de la Física Mèdica aplicada a la Radioteràpia. Actualment sóc la cap del Servei de Física i Protecció Radiològica. En els anys d’experiència professional a l’hospital he pogut copsar el creixement dels nombres de físics al servei per causa, bàsicament, a la incorporació dels avenços tecnològics en l’àmbit del diagnòstic per la imatge i en els procediments terapèutics amb radiació ionitzant. Com a responsable de la protecció radiològica de l’HUVH el meu objectiu és aconseguir l’equilibri entre el benefici i el risc de l’ús de les radiacions per tal de garantir la seguretat dels pacients, dels treballadors, de la resta de persones i del medi ambient. Per aquest motiu, la formació, tant de residents de l’especialitat de Radiofísica Hospitalària i la resta d’especialitats de l’hospital que utilitzen la radiació com de tècnics superiors en Radioteràpia i alumnes de la UAB i altres universitats, és una de les línies de treball importants del servei. He col·laborat en diverses institucions relacionades amb la Física Mèdica. Vaig ser membre fundador de la Societat catalana de Física Mèdica i actualment sóc la vicepresidenta i membre de la Comissió de Docència de la Societat Espanyola de Física Mèdica.

Curriculum

Formació acadèmica i especialitzada:

• Llicenciada en Ciències Físiques, l’any 1992 Universitat Autònoma de Barcelona.

• Títol d’especialista en Radiofísica Hospitalària any 1999.

• Títol de doctora en Enginyeria Nuclear i Física de les radiacions ionitzants, any 2012. Universitat Politècnica de Catalunya.

• Diploma de Jefe de Servicio de Protección Radiológica atorgat pel Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) el 19 de novembre del 2013.

• A partir del 2017 Cap del Servei de Física i Protecció Radiològica. Participació en comitès, comissions i associacions científiques.

• Comissió de Garantia i Control de Qualitat en Radioteràpia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Sóc membre d’aquesta comissió des de l’octubre del 1998 en què es constitueix i fins a l’actualitat. L’objectiu d’aquesta comissió és implantar i fer el seguiment posterior del programa de garantia de qualitat en Radioteràpia.

• Comitè d’Avaluació de l’Especialitat en Radiofísica Hospitàlaria de l'Hospital Vall d'Hebron. Sóc membre d’aquesta comissió des de l’any 2003 en què es constitueix fins a l’actualitat.

• Comitè d’Avaluació de la Formació Mèdica Continuada de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Vaig participar com a vocal en aquest Comitè des de juliol de 2006 fins al desembre de 2009.

• Des de 25 de maig de 2010 sóc avaluadora de la Comissió Mixta pel Ple del Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries.

• L’any 2006 juntament amb un grup de físics catalans dedicats a l’àmbit sanitari vàrem promoure la creació de la Societat Catalana de Física Mèdica de la qual en sóc membre fundador.

• Desembre 2010 fins a 2015 vaig ser la coordinadora del grup de Seguretat Clínica de la Societat Catalana de Física Mèdica.

• L’any 2009 vaig impulsar la creació d’un Nucli de Seguretat al Pacient en Radioteràpia. Es va iniciar el projecte incorporant un registre d’incidències en RT i a partir d’aquí es va formar un grup multidisciplinari. Actualment, el nucli de seguretat està consolidat i durant els darrers anys s’han implementat nombroses millores en seguretat al pacient en aquest àmbit.

• Comissió de qualitat en Radiodiagnòstic i Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Sóc membre d’aquesta comissió des de la seva constitució l’any 2012 fins a l’actualitat. L’objectiu d’aquesta comissió és implantar i fer el seguiment posterior del programa de garantia de qualitat en Radiodiagnòstic i en Medicina Nuclear.

• Vicepresidenta i membre de la Comissió de Docència de la Societat Espanyola de Física Mèdica des de juny del 2017.
Mercè Beltran Vilagrasa

Institucions

Serveis transversals

Física i Protecció Radiològica

Cap de Servei

Vall Hebron Institut de Recerca

Investigador/a principal

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.