Pau Donés i Josep Tabernero, premiats per la Societat Espanyola d'Infermeria Oncològica pel seu reconeixement al paper de la infermeria

L’entitat ha lliurat una escultura commemorativa a Marc Donés, germà de Pau Donés, i al Dr. Josep Tabernero, cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron.

16/02/2023

El mes de maig de 2019, al seu I Congrés Internacional, celebrat a Salamanca, la Societat Espanyola d’Infermeria Oncològica va nomenar el cantant Pau Donés i el Dr. Josep Tabernero, soci honorífic i soci protector, respectivament, en reconeixement a la visibilitat que tots dos han donat sempre al paper tan important que juga la infermeria oncològica en el procés dels pacients.

Com a record d’aquest reconeixement, el 15 de febrer passat l’entitat ha lliurat una escultura commemorativa en un acte celebrat a l’auditori de l’Edifici Cellex de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) a Marc Donés, germà de Pau Donés, i al Dr. Josep Tabernero, cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del VHIO.

Pau Donés, cantant i líder del grup Jarabe de Palo va ser diagnosticat el 2015 de càncer colorectal. Després de diverses recaigudes, va morir als 53 anys el juny de 2020. Durant tot el procés de la seva malaltia, el carismàtic cantant va intentar sempre transmetre un missatge d’optimisme i esperança i ho va fer a través de les seves cançons i en aparicions als mitjans, sempre amb paraules d’agraïment per al personal sanitari que el tractava. Especialment per als seus àngels vestides de blanc, les infermeres.

Ángeles Peñuelas, presidenta de la SEEO i directora d'Infermeria del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha recordat les mostres d'afecte i la reivindicació del paper del personal d'infermeria oncològica que Pau Donés va encapçalar durant tot el procés de la seva malaltia.

“L’afecte i l’estima i també la determinació amb què en Pau parlava del personal d’infermeria oncològica ens va situar al mapa”, explica Ángeles Peñuelas. “Des de la SEEO treballem per reivindicar el paper de la infermeria oncològica, en la necessitat que es reconegui la infermeria oncològica com una especialitat pròpia ja que el personal necessita formació específica per oferir les cures de qualitat que els nostres pacients mereixen. Pau ens va donar veu i, tot i que encara ens queda camí per recórrer sempre li ho agrairem. Per això el vam fer soci protector i per això li hem volgut donar aquest reconeixement pòstum”, afegeix.

Marc Donés ha agraït en nom del seu germà el reconeixement de la SEEO: “Per a la família és un honor rebre aquest premi en nom del Pau. El vaig acompanyar moltes vegades durant els tractaments i us puc assegurar que tot el que va fer el Pau per fer d’altaveu, per posar en valor el paper del personal d’infermeria, ho va fer de manera conscient i perquè ho sentia de debò”.

“Com a família, tenim poques ocasions d’agrair públicament l’atenció i la cura que vau dedicar al Pau. Nosaltres tenim el compromís de continuar el llegat de Pau en els seus projectes en recerca oncològica i, és clar, a continuar sent un altaveu de l’importantíssim paper de la infermeria oncològica”.

El Dr. Tabernero també ha rebut la distinció per part de la SEEO “pel seu suport inefable a donar visibilitat al paper de la infermeria oncològica per l’assistència que oferim als pacients i també pel nostre rol en la investigació clínica del càncer”, ha dit Ángeles Peñuelas.

Per part seva, el Dr. Josep Tabernero s’ha mostrat molt honrat per aquesta distinció: “Crec fermament que el paper de la infermeria és essencial en el tractament dels pacients oncològics. Formen part d’un equip multidisciplinari i el seu paper és clau tant des d’un punt de vista assistencial com emocional, i que és que els pacients oncològics són persones molt vulnerables a qui el personal d’infermeria ofereix cures integrals, educació sanitària i sobretot suport emocional”, ha explicat.

“A més, també són una peça clau en la investigació en càncer. Actualment es duen a terme assajos clínics molt complexos i el personal d’infermeria ha de conèixer tots els detalls de cadascun, perquè la investigació arribi a bon port”, ha afegit el Dr. Tabernero.

Pau Donés, cantant i líder del grup Jarabe de Palo va ser diagnosticat el 2015 de càncer colorectal.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.