Refredat comú
El refredat comú és una infecció lleu de les vies respiratòries altes causada per virus. Es contagia de persona a persona a través de l’aire, per gotetes que s’expulsen amb la tos i els esternuts, i del contacte personal proper mitjançant les mans. Acostuma a començar pel nas i per la gola i després pot baixar als bronquis. Generalment, al cap d'uns quants dies es cura sense tractament. És més freqüent a l’hivern i a la primavera. La infecció es veu afavorida per determinats factors: contacte amb nens petits, tabaquisme, malnutrició i/o estrès.

Els símptomes
Els símptomes del refredat generalment remeten espontàniament en 7-10 dies, poden variar d’una persona a una altra i són els següents:
- Congestió i degoteig nasal: la mucositat nasal inicialment és transparent i es pot tornar més espessa i de color groc o verd a mesura que el refredat segueix el seu curs.
- Mal de coll o picor faríngia.
- Tos irritativa que pot durar més dies en pacients fumadors.
- Ulls plorosos.
- Mal de cap lleu.
- Esternuts.
- Febre habitualment inferior a 38,5 °C acompanyada de malestar general. La febre alta i persistent és més típica de la grip.
- Dolor corporal lleu
El refredat comú pot empitjorar malalties cròniques com l’asma, l’emfisema pulmonar o la bronquitis.
Les complicacions més freqüents són la sinusitis, l’otitis mitjana, la bronquitis i la pneumònia.
S’ha de diferenciar de la grip, que també és una malaltia causada per virus. La grip apareix com a epidèmia a l'hivern, coincidint amb els mesos de fred. Comença de cop, amb febre alta (39 - 40 °C), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot provocar diarrees, nàusees i vòmits, sobretot en nens.
A qui afecta la malaltia?
El refredat és una infecció molt prevalent que afecta adults entre dues i sis vegades l’any, i nens entre sis i deu vegades l’any. Els nens en edat escolar són els principals afectats i el principal reservori i focus de transmissió d’aquests virus. Encara que és una malaltia benigna, el refredat comú pot ser causa de baixa mèdica.
El diagnòstic
El diagnòstic el fa el metge a partir dels símptomes que explica el pacient i els signes que detecta en l’exploració física. No cal fer proves diagnòstiques.
Tractament habitual
Els antibiòtics no curen el refredat. De fet, no hi ha cap medicament que el curi, però n'hi ha alguns, com ara el paracetamol, que ajuden a millorar-ne els símptomes. També es poden seguir una sèrie de recomanacions útils per alleugerir els símptomes del refredat:
- Descansar i tenir cura de la salut.
- Beure aigua, sucs, brous o infusions. Si no es té gana, no cal menjar aliments sòlids.
- Evitar fumar.
- Dutxar-se o prendre un bany per estovar els mocs.
- Aplicar sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.
- Evitar tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: tossir rasca la gola i augmenta la irritació i la tos.
El refredat es pot passar sense ser atesos per cap professional sanitari. Es pot consultar un professional de medicina de família en els casos següents:
- Ofec.
- Febre alta.
- Es tracta d’una persona gran o amb malaltia crònica.
En els altres casos, s’ha d’evitar la utilització dels serveis d’urgència hospitalaris, si no és amb indicació mèdica. La utilització racional dels serveis d’urgència evita el col·lapse i permet l'atenció adequada dels casos greus.
Prevenció
No hi ha vacunes per al refredat. La vacuna de la grip prevé la grip, però no el refredat.
El contagi es produeix a través del contacte directe amb persones infectades:
- A través de les mans i regions properes a les vies respiratòries.
- Per la inhalació de partícules produïdes parlant, tossint, esternudant i respirant.
- Pel contacte amb superfícies amb restes de secrecions de les persones infectades.
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació dels virus és seguir unes bones pràctiques d’higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l’acció més efectiva per protegir-se i protegir els altres:
- Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
- Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó, o amb un preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé.
- Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.