Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
L'angina de pit que es caracteritza per dolor opressiu fort al pit que s'irradia a coll i braç esquerre, és una manifestació de falta d'oxigen en el cor. Usualment, es deu a una afectació de les artèries coronàries que són les artèries encarregades de portar oxigen al teixit cardíac.
L'angina de pit revela lesió de les artèries coronàries. Aquesta lesió està produïda usualment per arterioesclerosi de les artèries coronàries. Factors de risc per a desenvolupar arterioesclerosi en aquest territori arterial, són el tabac, la dislipèmia sanguínia, la diabetis, i factors genètics encara poc coneguts. Una denominació més genèrica d'aquest trastorn, que compren també l'infart de miocardi, és el de cardiopatia isquèmica.
El dolor intens d'aparició brusca i que s'intensifica en el curs de minuts en el pit, és característic. S'acompanya de sudoració, nàusees, vòmits i es pot irradiar per tot el pit, al braç esquerre, i al coll i part inferior de la cara.
Cal diferenciar l'angina de pit del dolor que pot produir una pericarditis (inflamació de la membrana que rodeja el cor), de l'hèrnia hiatal, i de dolors d'origen osteomuscular. També es pot confondre amb una indigestió.
Afecta a tots els grups d'edat en la vida adulta. En la infància és excepcional. Hi ha una correlació amb l'edat (augmenta el risc en augmentar l'edat), i hi ha una lleugera predominança per al sexe masculí.
Es basa en l'observació clínica, en l'electrocardiograma, i en la determinació de diferents paràmetres sanguinis que revelen afectació de la musculatura cardíaca. El diagnòstic es pot fer en el curs d'una crisi de dolor, o bé amb una prova d'esforç per evidenciar-la, sempre sota estricte control mèdic.
La prova diagnòstica definitiva és el cateterisme cardíac, que revela les zones d'obstrucció i permet en moltes ocasions resoldre l'obstrucció durant la mateixa prova.
Són l'electrocardiograma, l'ecocardiograma, la ressonància nuclear magnètica del cor, i també el cateterisme cardíac que té una finalitat diagnòstica i terapèutica per què permet millorar l'obstrucció de les artèries coronàries.
Va adreçat a suprimir els factors de risc, sobretot el tabac, i a afavorir el rec sanguini del cor, amb l'ús de diferents substàncies vasodilatadores.
L'educació sanitària és fonamental en el cas de patir una angina de pit, per tal d'evitar els factors desencadenants (exercici brusc i intens sense escalfament previ) i els factors de risc (tabac i alteració dels greixos sanguinis).
Els fàrmacs vasodilatadors coronaris són nombrosos i de famílies farmacològiques diferents. Tots tenen en comú que milloren el flux sanguini coronari. El control de la hipertensió arterial, és bàsic per a reduir el treball cardíac i la sobrecàrrega de tots els territoris vasculars.
El cateterisme cardíac, que consisteix en la introducció per una artèria de la cama o braç d'un catèter que permet arribar al cor i detectar amb l'ús d'un contrast l'obstrucció coronària. Permet alhora solucionar l'obstrucció per mitjà d'un dilatador o amb la col·locació d'un stent (peça artificial que permet mantenir obert el pas de la sang per l'artèria coronària).
La cirurgia cardíaca permet la reconstrucció coronària, amb l'ús d'artèries artificials o amb l'ús de venes del mateix pacient, que es poden extraure d'altres territoris, com ara les cames. Té l'avantatge que la reconstrucció és més perfecte i l'inconvenient que suposa una cirurgia oberta amb l'ús de circulació extracorpòria.
El tabac és un gran factor de risc per a desenvolupar angina de pit. Cal la seva exclusió absoluta.
També és important el control de les grasses de la sang, una dieta sana i l'exercici lleu o moderat regular i continuat en el temps, d'una manera periòdica.
Un aspecte addicional important, en el cas de patir angina de pit, és la informació amb relació a poder fer una vida normal, durant molts anys, amb el seguiment estricte de la medicació i dels controls pertinents. Moltes persones han tingut una vida llarga i amb pocs problemes després d'haver tingut una angina de pit, amb un control estricte de la malaltia.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.