Vall d’Hebron testa la trombectomia robòtica en ictus amb un estudi pioner a Europa

El procediment, liderat pel Dr. Alejandro Tomasello, busca reduir al màxim el temps d’intervenció treballant a llarga distància.

08/08/2021

Vall d’Hebron lidera un estudi pioner a Europa per fer possible la trombectomia robòtica a llarga distància. Aquest procediment permetrà intervenir pacients amb ictus sense la necessitat que s’hagin de desplaçar i d’aquesta manera es reduirà considerablement el temps d’actuació, que en aquest tipus de procediments és essencial. L’estudi està liderat pel Dr. Alejandro Tomasello, investigador del grup de Neuroimmunologia Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i cap de la Secció de Neuroradiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH). A més, hi participen Marc Ribó, de la Unitat d'Ictus de l'HUVH, com a co-investigador principal, i David Hernández, membre de la secció de Neuroradiologia Intervencionista a l'HUVH.

La trombectomia és l’extracció d’un trombe que bloqueja la circulació de la sang. Aquesta patologia ha de ser tractada ràpidament tenint en compte que el temps d’actuació és un factor clau en la resolució. Si no s’aconsegueix practicar la trombectomia a temps, el pacient pot morir o contraure seqüeles permanents. Malgrat tot, es tracta d’una intervenció complexa que no es pot practicar en qualsevol centre. En aquest sentit, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és centre de referència per fer les trombectomies a Catalunya.

Paral·lelament, aquesta tecnologia també s’utilitza per a patologies com els aneurismes o de tipus neurointervencionistes o endovasculars, que requereixen d’una alta precisió a l’hora de ser tractats. En aquest cas, l’aparell proporciona un nivell d’exactitud que no pot assolir la intervenció humana i permet establir uns límits més elevats de perfecció.

Un robot amb tecnologia 5G

Per tal de disminuir al mínim el temps d’intervenció, Vall d’Hebron ha començat un estudi pioner a Europa per valorar l’eficàcia de l’ús de robots per fer les trombectomies amb cirurgia robòtica. Aquesta tècnica, que només s’ha provat abans al Canadà i Austràlia, permetria fer la intervenció a distància a temps real gràcies a la velocitat de la xarxa 5G, mitjançant la tecnologia Corindus desenvolupada als Estats Units. Vall d’Hebron ha provat la nova tecnologia amb 7 pacients i la validació de resultats s’està duent a terme al costat dels usuaris per tal d’observar la reacció a la intervenció.

Tal com explica el Dr. Carlos Molina, cap del grup de recerca en Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i cap de Secció de Neurologia-Unitat d'Ictus de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, “quan una persona patís un trombe, podria ser atès des d’un altre centre més pròxim a on es troba i ser operat remotament per part del personal intervencionista especialitzat des de Vall d’Hebron”. Fins i tot, en un futur seria aplicable a fer-ho des d’una ambulància o des d’una unitat d’ictus mòbil. Actualment, aquest robot s’està testant a Vall d’Hebron des d’una sala annexa a la sala d’operacions. Així mateix, el Dr. Tomasello indica que el procediment també contribuirà a reduir l’impacte de la radiació en l’operari que s’encarregui d’aquest procés.

Actualment, el 22% dels casos de trombosi són tractats amb la tècnica de la trombectomia mecànica, un procediment pel qual s’accedeix al trombe que obstrueix un vas cerebral mitjançant un microcatèter endovascular –una sonda petita i flexible que s’introdueix per l’artèria femoral– per eliminar o extreure el trombe. En els casos de trombosi més greus, que són els que pateixen una obturació de l’artèria intracranial, els pacients tenen pitjor pronòstic i el nou procediment de la trombectomia robòtica farà possible unes millors perspectives.

El doctor Alejandro Tomasello posa en valor el fet que la utilització de noves tecnologies així com la validació i estudis de les seves possibles aplicacions situa a l'Hospital Vall d’Hebron com a pioner a Europa. D'altra banda, l'efecte en salut i millora en l'eficiència dels processos la qual la robòtica aportarà en el món de Neurointervencionisme és una porta oberta molt prometedora.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.