Vall d’Hebron, primer centre de l’Estat amb un equip expert en lesions medul·lars que opera lesionats aguts tots els dies de l’any

La cirurgia garantida abans de les 24h des d’un accident per part d’un equip especialitzat incrementa les opcions de millora, amb aquest dispositiu culmina una cadena assitencial que ofereix atenció especialitzada des de l'accident fins a l'alta

15/03/2024

La columna vertebral o raquis és la peça que permet a les persones mantenir-se dempeus, moure’s amb gràcia i flexibilitat. Protegeix la medul·la, que comunica el cervell amb la resta del cos, a través d’estímuls nerviosos. Està formada per 33 peces, les vèrtebres, que es divideixen en quatre regions: cervical, toràcica, lumbar i sacra. Quan, per accident, una d’aquestes peces queda malmesa i la columna pateix una lesió medul·lar aguda traumàtica, la primera atenció és vital per al diagnòstic. Des del 2016, les persones que pateixen una lesió medul·lar aguda traumàtica a Catalunya i Andorra són ateses en origen pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) o el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), i traslladades a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Al mateix lloc de l’accident, s’activa una cadena assistencial que ofereix una atenció altament especialitzada en lesions medul·lars fins al moment de l’alta per tal d’evitar trasllats innecessaris i guanyar temps.

Ara, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron fa un pas més per oferir una assistència d’excel·lència màxima. Posa en marxa un dispositiu que culmina una feina de quinze anys i converteix Vall d’Hebron en el centre de referència a Catalunya per atendre politraumatismes aguts. En roda de Premsa, el consell de Salut, Manel Balcells i Díaz ha destacat que "a partir d'aquest moment, a tot Catalunya, hi ha un equip multidisciplinar que atendrà tots els dies de l'any, sigui de dia o de nit, a totes les persones que pateixin una lesió medul·lar", posant en valor la posada en marxa d’aquest dispositiu assistencial.El 33% d'aquestes lesions es produeixen el cap de setmana, per això és molt important la implementació d'aquest equip que dona servei a tot el país de manera centralitzada, millorant el tractament assistencial i la qualitat de l'atenció dels pacients", ha subratllat el conseller.

El Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha explicat que Vall d’Hebron és “el primer hospital de l’Estat que es dota d’una estructura estable formada per professionals de diferents especialitats, experts en lesions medul·lars agudes i amb capacitat per fer cirurgies a lesionats medul·lars aguts tots els dies de l’any. Els pacients que ho requereixin poden ser intervinguts les primeres 24 hores després de l’accident per un equip altament especialitzat en aquest tipus de lesions els 365 dies de l’any”. Aquest esforç és part del compromís d’optimitzar el tractament d’aquests pacients en el marc de l’Àrea de Coneixement de Neurociències. Fins ara, cap hospital a l’Estat comptava amb la infraestructura fixa de professionals especialitzats en lesions medul·lars per intervenir lesionats aguts tots els dies.

“Des que es va posar en marxa l’equip, el passat octubre, s’han intervingut 12 pacients en cap de setmana, un cada cap de setmana, aproximadament”, ha destacat el Dr. Ferran Pellisé, cap de la Unitat Mutidisciplinària de Cirurgia de Raquis, que inclou cinc cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, i dos cirurgians del Servei de Neurocirurgia. Aquesta millora, fruit del Pla Estratègic de Neurociències de Vall d’Hebron, permet disposar d’un equip multidisciplinari de professionals especialitzats. Els equips s’han reorganitzat per cobrir els festius i caps de setmana entre set cirurgians de la Unitat Multidisciplinària de Raquis, deu anestesiòlegs, tres neurofisiòlegs, sis torns de dues infermeres, una TCAI i zeladors.

Una coreografia molt precisa 

Una cirurgia de raquis mou una desena de professionals entre cirurgia, infermeria, anestèsia, neurofisiologia, zeladors i metges rehabilitadors. L’atenció del lesionat medul·lar agut comença al lloc de l’accident. El SEM activa el codi de pacient politraumàtic i al Trauma Center, el nou espai de Vall d’Hebron per atendre pacients politraumàtics d’urgència, els professionals de Medicina Física i Rehabilitació i d‘Anestesiologia i Reanimació valoren si hi ha lesió medul·lar i si es pot intervenir quirúrgicament. “La prioritat és estabilitzar les constants vitals del pacient per disminuir el risc de lesions secundàries com a conseqüència de la hipotensió i hipòxia, falta d’aire, que poden patir aquests pacients. I, un cop no hi ha risc vital, decidim si es pot operar”, assenyala el Dr. Alfons Biarnés, cap de secció del Servei d’Anestesiologia i Rehabilitació de Vall d’Hebron. L’anestesiòleg dona llum verda a la intervenció, i el metge rehabilitador de guàrdia diagnostica al pacient la lesió medul•lar i activa l’equip de guàrdia.  

Els pacients són intervinguts en quiròfans híbrids equipats amb sistemes d’imatge de radiodiagnòstic, que permeten veure en temps real el cos del pacient per dins sense moure’l de la taula d’operacions. “L’objectiu en una cirurgia de raquis per lesió medul·lar aguda és reduir la pressió sobre la medul·la espinal i estabilitzar la columna vertebral per prevenir danys addicionals. Si hi ha una fractura i una peça desplaçada comprimeix la medul·la, alliberem l’espai per reduir el dany neurològic”, diu el Dr. Ferran Pellisé. És una cirurgia estabilitzadora i descompressiva.  

Quan es decideix que s’opera, un equip de dues infermeres especialitzades prepara el quiròfan. Després de testar que tot funciona, els zeladors traslladen el pacient al quiròfan “Els anestesiòlegs anem controlant les constants per evitar hipotensions i hipoxèmies, és a dir, la falta d’oxigen, que poden ser molt perjudicials”, descriu el Dr. Alfons Biarnés.  

El pacient està neuromonitoritzat i generalment pronat, col·locat de bocaterrosa, perquè els cirurgians puguin accedir a la columna vertebral, descomprimir la medul·la espinal o les arrels nervioses per reduir la pressió, i estabilitzar la columna. El 50% són lesions cervicals i l’altra meitat, dorsolumbars. Molt freqüentment en les lesions cervicals el pacient es troba en supí, boca amunt, i s’accedeix al canal medul·lar per davant. “La col·locació i mobilització del pacient ha de ser molt controlada per no empitjorar la lesió. No és el mateix moure un pacient amb una lesió cervical que dorsolumbar”, segueix Eladia Tauste, infermera supervisora del Bloc Quirúgic de Vall d’Hebron. 

En paral·lel a l’actuació dels cirurgians, els neurofisiòlegs entren a escena dins el quiròfan. “Col·loquem els elèctrodes per valorar l’abast de la lesió. Molts pacients arriben intubats i no podem saber quina és la seva afectació fins que fem aquesta prova”, explica la Dra. Kimia Rahnama Zand, coordinadora de Monitorització Neurofisiològica Intraoperatòria de Vall d’Hebron. Quan algú pateix una lesió medul·lar completa, perd la capacitat de moure i sentir per sota del lloc de la lesió, que generalment inclou les parts més baixes de l'esquena i algunes funcions corporals bàsiques. En el cas d'una lesió medul·lar aguda incompleta, la persona encara conserva una certa mobilitat o sensibilitat a les parts del cos que es troben per sota del lloc de la lesió. Els neurofisiòlegs controlen que, amb cada maniobra, l’estat del pacient no empitjori i, un cop acabada la cirurgia, asseguren que no hi hagi canvis que puguin indicar un empitjorament. 

“Dins el quiròfan, es treballa per evitar una lesió secundària del sistema nerviós central i disminuir la cascada inflamatòria que pot haver-hi durant les primeres 72 hores després de l’accident”, continua la Dra. Lluïsa Montesinos, cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars de Vall d’Hebron. El seu equip de metges rehabilitadors i terapeutes especialistes en lesió medul·lar és qui acompanya el pacient des del moment que arriba a l’hospital, durant el postoperatori i tot el tractament. Per tant ofereixen una assistència altament especialitzada en lesió medul·lar fins al moment de l’alta. “Un cop estabilitzada la columna vertebral, podem començar amb el tractament de rehabilitació en una fase precoç, a la mateixa UCI”, explica. La rehabilitació integral és dirigida a prevenir complicacions, però també a aconseguir la màxima autonomia funcional  física, emocional i social. De mitjana, aquests pacients estan 45 dies hospitalitzats a Vall d’Hebron. I sempre estan en mans de professionals especialitzats en aquestes lesions.  

Accidents de trànsit, pràctica esportiva i caigudes 

Vall d’Hebron intervé 90 pacients amb lesió medul·lar aguda cada any. La incidència és de  4,4 casos per cada milió d’habitants. És més habitual en homes que en dones, amb una ràtio de 3,6 homes per cada dona lesionada. Les causes són diverses, tot i que hi ha dos grups majoritaris: nois joves que pateixen un accident de tràfic o per una pràctica esportiva de risc, com capbussades o caigudes a la muntanya, i gent gran que ensopega i pateix una lesió cervical més incompleta. 

Dins el quiròfan, es treballa per evitar una lesió secundària del sistema nerviós central i disminuir la cascada inflamatòria que pot haver-hi durant les primeres 72 hores després de l’accident

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.