Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Servei d'Urgències
Atenció a un pacient urgent a l'Hospital de Traumalogia, Rehabilitació i Cremats
Heliport de Vall d'Hebron
Vall d’Hebron ha preparat un pla de coordinació intrahospitalària i amb el territori per atendre una afluència urgent i sobtada de pacients causada per una catàstrofe com, per exemple, un accident de tren o avió o un atemptat.
Donar una resposta ràpida, protocol·litzada i eficaç en cas de situació de catàstrofe amb múltiples afectats que arribin a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en coordinació i comunicació contínua amb el SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) o el CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya). És l’objectiu del nou Pla d’Actuació enfront d’un Incident de Múltiples Afectats, que estableix les línies mestres d’actuació a Vall d’Hebron en cas de catàstrofe al territori: es considera índex catastròfic l’arribada sobtada del 10% del total de pacients que s’atenen en un dia i que necessiten assistència immediata o bé el 50% del total de pacients que s’atenen en un dia i acudeixen en el 20% de temps (de quatre a sis hores). “En un hospital terciari com el nostre, que pot atendre unes 120 visites urgents a Traumatologia en un dia ordinari, com a criteri general s’activarà el Pla si arriben dotze pacients per a assistència immediata o bé 60 pacients en un període de quatre a sis hores”, exposa la Dra. Marilyn Riveiro, coordinadora de Crítics de Vall d’Hebron. Exemples d’un incident amb múltiples afectats serien un accident d’avió o tren, un atemptat o un incident en una planta química. Per tal d’assegurar que el Pla es manté permanentment actualitzat i que tots els professionals de Vall d’Hebron coneixen les seves directrius s’ha creat una comissió hospitalària de seguiment, coordinada per la Dra. Marilyn Riveiro, que es reunirà dos cops l’any. El nou Pla unifica els plans d’actuació existents a l’Hospital General, l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, i l’Hospital Infantil i l’Hospital de la Dona. A més, dedica una especial atenció a la intervenció de Psiquiatria, Atenció a la Ciutadania i Treball Social per tal de proporcionar una intervenció psicosocial tan aviat com sigui possible als afectats directes i indirectes.
Una cadena de comandament i distribució de rols professionals clara i inequívoca
El cap de guàrdia de Vall d’Hebron (sempre hi ha un professional exercint aquesta funció, les 24 hores al dia i els 365 dies l’any, per centralitzar els avisos d’emergència extrahospitalaris que arriben) és l’encarregat d’activar el Pla d’Actuació enfront d’un Incident de Múltiples Afectats. En primer lloc, el cap de guàrdia contrasta la veracitat de l’alerta contactant amb els responsables del SEM o el CECAT. Un cop validada, s’activen nombrosos equips professionals. Així, el cap de guàrdia avisa al director assistencial (i, en cas que sigui un dia festiu, el directiu o directiva de referència), així com als responsables de guàrdia del Servei d’Urgències de l’Hospital General, l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i/o l’Hospital Infantil i l’Hospital de la Dona perquè redistribueixin els recursos humans i materials de la manera més adient. El directiu de referència i el director assistencial són els encarregats d’informar de la situació al Director Gerent.
El Pla defineix de forma molt clara i inequívoca els rols i les funcions dels professionals activats per tal de donar la millor resposta en una situació complexa com un incident de múltiples afectats. D’aquesta manera, la Direcció d’Infermeria coordina les actuacions dels professionals d’infermeria i els comandaments de zeladors. La Direcció d’Infraestructures i Tecnologia i la Direcció de Manteniment i Obres posen en marxa els circuits d’electromedicina i manteniment. Els responsables de Seguretat i de Gestió i Hoteleria s’encarreguen d’alliberar les vies intrahospitalàries de vehicles per garantir l’accés dels afectats al recinte hospitalari.
Per tal d’analitzar en temps real la situació, es constitueix el Comitè del Pla d’Actuació enfront d’un Incident de Múltiples Afectats, amb responsables de la Direcció Assistencial, la Direcció d’Infraestructures, la Direcció de Sistemes i la Direcció de Comunicació, que treballen presencialment des de l’Hospital i de forma coordinada per donar resposta a la catàstrofe. De forma no necessàriament presencial, l’esmentat Comitè compta amb el responsable del Banc de Sang i Teixits, els caps de Laboratoris Clínics i Farmàcia Hospitalària, els coordinadors quirúrgics, els caps d’unitats d’admissions i els caps dels serveis més implicats en la catàstrofe. En contacte permanent amb el SEM, a través d’una línia exterior reservada específicament, és l’encarregat de decidir els canvis d’ubicació necessaris de pacients ingressats per assegurar la ubicació dels ferits i resol la resta de qüestions de tipus pràctic que es vagin plantejant. El Comitè també decideix qüestions com per exemple si és necessari derivar als CUAPS aquells pacients que ja estaven en el Servei d’Urgències de Vall d'Hebron en el moment de la catàstrofe, per tal de disposar de més punts d’atenció als ferits i/o afectats. Els familiars o acompanyants de les víctimes seran informats de la situació i les accions a realitzar i seran derivats a un espai reservat i condicionat per a ells. “El nostre objectiu com a Hospital és absorbir els afectats per la catàstrofe tot minimitzant l’afectació de l’activitat assistencial, que no es pot paralitzar. El fet de disposar d’un Pla d’actuació enfront d’un Incident de Múltiples Afectats fa que tots els professionals implicats tinguin clar el seu rol i reaccionin de manera ràpida i eficaç”, explica el Dr. Antonio Roman, director assistencial de Vall d’Hebron.
Braçalets de colors en funció la gravetat
Segons la gravetat que revesteixin, les víctimes seran classificades en tres punts de triatge com a pacients crítics –requereixen diagnòstic i/o tractament en menys d’una hora–, pacients inestables –han de disposar de diagnòstic i/o tractament en menys de sis hores–; estables –es considera que poden esperar unes hores més, amb observació i valoració continuada–. Se’ls identificarà amb un braçalet numerat d’un color diferent (vermell, groc i verd) en funció de la seva gravetat i s’establirà un circuit per a cada color de manera que estiguin en una àrea de l’Hospital habilitada perquè rebin l’atenció més adient en cada cas.
D’aquesta manera, un element clau del Pla és que permetrà el creixement de les zones on atendre pacients crítics. Els pacients crítics estaran en les diferents UCI o en àrees de reanimació en cas que sigui necessari que rebin una cirurgia. I àrees dedicades a consultes externes es transformaran ràpidament en espais perfectament equipats per atendre els pacients estables.
La intervenció psicosocial a víctimes i familiars, imprescindible
Per tal de dur a terme la intervenció psicosocial en les víctimes i les seves famílies, el nou Pla estableix la creació d’equips d'intervenció multidisciplinaris que inclouen professionals de Psiquiatria, Atenció a la Ciutadania, Treball Social i altres àmbits relacionats. Es realitzarà l’atenció de les víctimes segons la seva gravetat. Es donarà prioritat, per exemple, a infants sense acompanyants i persones de la tercera edat i discapacitades. Per tal de proporcionar atenció psicosocial a les víctimes, s’habilitaran nous espais com una sala d’acollida de les víctimes i altres afectats indirectes, consultes habilitades per entrevistes individuals i/o familiars i sales per reunions i coordinació del personal intervinents. També es considerarà cas per cas derivar a les Urgències de Psiquiatria a la població més afectada.
Per tal d’assegurar que el Pla es manté permanentment actualitzat i que tots els professionals de Vall d’Hebron coneixen les seves directrius s’ha creat una comissió hospitalària de seguiment, coordinada per la Dra. Marilyn Riveiro, que es reunirà dos cops l’any.
Direcció d'Infraestructures i Tecnologia, Hospital General
Direcció Assistencial, Serveis transversals
Direcció Assistencial, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Medicina Intensiva, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.