Vall d’Hebron presenta la mostra ‘Ultrasons, de la natura a la medicina’ al CosmoCaixa

Des del 27 de desembre fins al 9 de gener de 2022 es podrà visitar a la sala Àgora del CosmoCaixa.

27/12/2021

Des d’avui i fins al 9 de gener, CosmoCaixa acull la mostra Ultrasons, de la natura a la medicina que ha estat impulsada pel Servei de Diagnòstic per la Imatge de Vall d'Hebron a través de la nova línia de recerca anomenada FUSMED, que estudia els efectes terapèutics dels ultrasons focalitzats d'alta intensitat, i que pertany al grup d'Imatge Mèdica Molecular del Vall d'Hebron Recerca.

Aquesta mostra, adreçada a tots els públics, es divideix en tres grans àrees: l'observació de la natura, el sonar i les bases físiques; les aplicacions diagnòstiques dels ultrasons en Medicina; i les aplicacions terapèutiques dels ultrasons en Medicina. A més, compta amb diferents activitats on els visitants podran experimentar amb els ultrasons i veure com es fan ecografies en directe. L'activitat estrella serà la reproducció d'una cova de ratpenats on s'entrarà amb els ulls completament tapats i mitjançant un dispositiu d'ultrasons els visitants s'hauran de guiar per trobar la sortida.

Els visitants podran conèixer com l'observació de la natura, la navegació marítima, l'estudi del fons del mar o les necessitats industrials han afavorit el desenvolupament dels ultrasons per l'estudi del cos humà i la seva aplicació en innovadors tractaments mèdics. Els ratpenats ens han ensenyat la utilitat dels ultrasons per orientar-se a les fosques, fet que s'ha traslladat a la navegació marítima i al món de la indústria. L'enfonsament del Titanic va generar la necessitat de detectar un iceberg en la foscor de la nit i en plena boira.

Avui, a través de diferents fonts d'energia, es pot observar i tractar el cos humà. L'ecografia utilitza els ultrasons per obtenir imatges en temps real de l'interior del cos de manera innòcua, sense irradiar. Això permet valorar, per exemple, el batec cardíac o els moviments fetals. Focalitzant en un punt els ultrasons d'alta intensitat podem produir calor o una destrucció mecànica dels teixits (cavitació), i això possibilita, entre altres coses, tractar tumors sense haver de fer cap incisió ni punció al pacient. En aquest sentit, la FUSMED ha posat en marxa una campanya de micromecenatge a migranodearena.org per ajudar a finançar la recerca de nous tractaments no invasius, com els ultrasons, per a la destrucció de tumors, un àmbit en què Vall d’Hebron és pioner.

 

“Divulgar el coneixement també forma part de la nostra responsabilitat professional i aquest és l’esperit obert i compromès amb les persones de Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Aquesta és la nostra voluntat de servei, perquè volem contribuir a enriquir el nivell cultural del nostre país”, afirma el Dr. Xavier Serres, radiòleg intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Imatge Mèdica Molecular del Vall d’Hebron Recerca. “Organitzar una exposició al voltant dels ultrasons és una manera d’expressar el nostre agraïment amb la ciència i tot el que els ultrasons aporten en benefici de la salut. I és, també, una forma de donar les gràcies per tenir la fortuna de poder diagnosticar els nostres pacients d’una forma innòcua, però també de disposar d’una font d’energia per a tractar el càncer sense irradiar, sense incisions i sense generar calor”, afegeix.

A més, a la mostra els visitants podran observar i conèixer de primera mà el nou simulador virtual Winco-USG de Medical Simulator, el primer simulador virtual per ensenyar a fer puncions guiades per ecografia, desenvolupat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron pel Dr. Serres.

Per últim, també s’ha editat un llibret de la mostra que es podrà adquirir a la llibreria Laie del Cosmocaixa i els beneficis de la seva venda es destinaran a la recerca que es realitza des de la FUSMED.

Aquesta mostra ha comptat amb la col·laboració i el suport del: Campus Vall d’Hebron, Fundació “la Caixa”, Universitat Autònoma de Barcelona, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Zoo de Barcelona, Institut de Diagnòstic per la Imatge, Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de València, Centro Médico Teknon QuironSalud, Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Instituto Hidrográfico de la Marina – Ministerio de Defensa, Radiòlegs de Catalunya, Sociedad Española de Ultrasonidos, Canon, Idneo, Esaote, Medical Simulator, Lupagrafics, Art Play, Llibreria Laie, Carolina Alemany, Anna Balaguer, Jordi Domenech, Gasulla Comunicació i Càtedra IVIO.

La mostra Ultrasons, de la natura a la medicina es podrà visitar des d’avui, 27 de desembre, fins al 9 de gener al CosmoCaixa, en horari de 10 a 19 hores.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.