Un estudi de Vall d’Hebron constata que la realitat virtual rebaixa l’ansietat i la por als pacients pediàtrics d’oncologia radioteràpica

Vall d’Hebron presenta al Health Revolution Congress, els primers resultats del projecte “I am ready”, de Nixi for Children i la Fundació Ricky Rubio, que implementa la realitat virtual a Oncologia Radioteràpica per reduir la por dels infants

15/05/2023

Un tractament de radioteràpia pediàtrica per tractar el càncer infantil habitualment dura entre dues i sis setmanes. Durant aquest temps, l’infant ha d’anar cada dia al seu hospital de referència. El Dr. Jordi Giralt, membre del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explica que els sanitaris s’esforcen perquè els infants no vegin el tractament amb radioteràpia com una agressió, sinó com a part del joc per curar-se. Un dels objectius és rebaixar l’angoixa i evitar la sedació. Però amb paraules, no sempre ho aconsegueixen. Des de fa dos anys, a Vall d’Hebron compten amb una eina de realitat virtual que ha capgirat la manera amb la qual els infants viuen la radioteràpia. Es tracta del projecte “I am Ready”, una iniciativa de Nixi for Children i la Fundació Ricky Rubio, que acompanya els infants a preparar-se per a les sessions de radioteràpia a través de realitat virtual. La literatura científica apunta que anticipar als infants què els hi passarà i explicar-los la seqüència què viuran pot ajudar a reduir l’ansietat i la por davant una experiència que s’escapa del seu dia a dia, com un tractament oncològic.

Ara, Vall d’Hebron aporta més evidència. Els primers resultats d’un estudi que ha realitzat el Servei d’Oncologia Radioteràpica mostra l’èxit del projecte de realitat virtual ‘Nixi for children’. Un estudi fet amb 22 infants menors de 9 anys, als quals se’ls hi va passar un qüestionari abans de la primera visita i abans d’iniciar el tractament de radioteràpia, constata que cap va necessitar sedació en el moment de començar el tractament. A la primera visita, es va detectar que el 56% dels pacients patia alteracions d’estrès. Però després de preparar la sessió de radioteràpia amb el kit de realitat virtual, aquest tant per cent es reduïa a un 11%. Amb les eines del NixiKit i les explicacions dels professionals de Vall d’Hebron cap infant va requerir sedació en el moment d’iniciar el tractament de radioteràpia. El Dr. Jordi Giralt explica que van observar com la por es va reduir un 40% en la primera visita i a zero en la segona visita. I destaca que “cap infant d’entre 3 i 5 anys va requerir sedació, quan abans, en aquesta franja d’edat, aproximadament la meitat en necessitava”.

El Dr. Jordi Giralt; Ricky Rubio, jugador de bàsquet de la NBA i fundador de la Ricky Rubio Foundation  (per videotrucadada), Josep Heredia, coordinador de la Ricky Rubio Foundation i Claudia Gustems, Cap d’Aliances Corporatives de Nixi for Children, han avançat aquests resultats avui , en una roda de Premsa prèvia al Health Revolution Congress (HRC), el congrés de salut digital més rellevant a Europa, que tindrà lloc dimecres, on la Nixi for Children participarà en una taula rodona per parlar sobre les tècniques de realitat virtual per millorar l’experiència del pacient. A la trobada també han estat presents els directius de BHH Cristian Pascual, president; Óscar  García-Esquirol, vicepresident i director mèdic; Luis Badrinas, CEO; Eva Rosell, directora general, i Marja Huiskamp, directora de comunicació de BHH.

En el cas del projecte “I am ready”, l’objectiu és reduir l’ansietat dels pacients anticipant què es trobaran davant un tractament o i fent-los partícips. “Fins ara, era habitual utilitzar sedació perquè els infants es tranquil·litzessin i s’estiguessin quiets durant els 15 o 20 minuts que pot durar la sessió de radioteràpia”, explica el Dr. Jordi Giralt. Els infants poden sentir ansietat i por davant un tractament que desconeixen i en el qual s’afegeix la dificultat que quan s’exposen a la màquina han d’estar sols. La gammificació, que aplica dinàmiques del joc per millorar els tractaments, i la realitat augmentada són dues tendències que ja estan canviant l’experiència de molts pacients. Ambdues es debatran al congrés que organitza el Barcelona Health Hub (BHH) el pròxim 17 de maig a la Llotja de Mar i que aspira a consolidar-se com a punt de trobada de referència en salut digital. En aquesta primera edició, està prevista l’assistència de 1.500 participants i 60 ponents.   

 Anticipar per rebaixar l’angoixa 

El Servei d’Oncologia Radioteràpica tracta entre 70 i 90 infants cada any. La preparació abans del tractament és clau per rebaixar l’angoixa i la por dels més petits i les seves famílies o cuidadors. En el kit creat per Nixi for Children, dissenyat amb l’ajuda de pacients, ex pacients, les seves famílies i professionals del Servei d’Oncologia Radioteràpica de Vall d’Hebron, els infants troben unes ulleres, un vídeo i un llibret per ajudar-los a expressar els seus sentiments a través del joc i la creativitat. El NixiKit, que s’entrega abans de la primera sessió, ofereix tres experiències. De la mà de Nixi, un dibuix animat, poden explorar com és la sala de TAC, quin soroll sentiran, veure com és la sala de radioteràpia i el protocol habitual del tractament. Tenen l’opció també de fer un entrenament amb Ricky Rubio. La idea és que es preparin per al tractament com si fos un entrenament, d’una manera similar a la que Ricky Rubio es prepara per a un partit de la NBA. “La preparació és tan important com el tractament i la recuperació”, diu el mateix Ricky Rubio, qui afegeix que “aquest és un projecte fet amb el cor i utilitzant la tecnologia per ajudar a rebaixar l’angoixa en un moment complicat”.    

Vall d’Hebron va ser el primer centre on va aterrar el projecte “I am Ready” per empoderar els infants davant un tractament de radioteràpia. És el centre de referència en radioteràpia pediàtrica a Catalunya i tracta el 80% dels pacients pediàtrics catalans i casos complexos de l’Estat. “Tot i que el tractament amb radioteràpia no és dolorós, els infants i les famílies poden sentir neguit davant un tractament en el qual els demanem que estiguin quiets en una postura específica i on no poden estar acompanyats”, reflexiona el Dr. Jordi Giralt. “Gràcies a aquest kit, hem aconseguit que els infants tinguin confiança i estiguin més relaxats”, afegeix. 

En aquest estudi, el Servei d’Oncologia Radioteràpica ha comptat amb l’equip de Psicologia Pediàtrica. Passaven un qüestionari abans i després de les sessions, molt senzill, amb cares que expressen emocions. I els resultats és que els infants que sentien por o angoixa abans del tractament, en arribar a la primera sessió, després de visualitzar el contingut del NixiKit, se sentien relaxats. Només dos, encara tenien una mica d’inquietud, però amb la intervenció dels professionals, no van requerir sedació. 

És recomanable que els pares, mares o tutors vegin el vídeo per poder parlar-ne, perquè  quan l’infant l’hagi vist li poden sorgir dubtes o sentir curiositat i és rellevant deixar que expressi el que sent davant la situació que ha d’afrontar. “Amb aquest material volem ajudar a gestionar les emocions i els dubtes que poden tenir els infants i els adults, i si hi ha pors, angoixa o dubtes els animen a parlar obertament”, comenta David Garcia Relancio, supervisor de Radioterapia Oncològica. 

El Health Revolution Congress  oferirà un sopar benèfic que destinarà els fons a la Fundació Ricky Rubio, que col·labora en diversos projectes amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. 

Donar informació adequada als infants abans d’un tractament o intervenció ajuda a reduir l’ansietat i la por: els pacients que van preparar la sessió de radioteràpia amb realitat virtual no van requerir sedació 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.