Vall d’Hebron participa en l’elaboració d’un document de consens per a la cirurgia de pacients amb hipertensió pulmonar

La hipertensió pulmonar és un factor de risc per als pacients que necessiten una cirurgia i, per tant, definir estratègies per al seu maneig és important per permetre una evolució clínica favorable.

12/01/2023

La hipertensió pulmonar, caracteritzada per tensió arterial alta a les artèries dels pulmons i al costat dret del cor, augmenta el risc de patir complicacions i de morir en pacients que se sotmeten a una cirurgia. Un equip d’experts internacionals amb la participació del Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha elaborat un document de consens per al maneig d’aquest tipus de pacients amb l’objectiu de reduir els riscos associats a l’operació i millorar la seva evolució clínica. El treball, publicat a la revista The Journal of Heart and Lung Transplantation, va ser encarregat a un grup d’experts en hipertensió pulmonar per part de la Societat Internacional de Trasplantament de Cor i Pulmó davant la necessitat d’una guia per a tots els professionals que atenen aquests pacients.

La nova guia es publica després de més de quatre anys de treball intens i dona resposta als problemes que es plantegen amb els pacients que pateixen hipertensió pulmonar i que necessiten tractament quirúrgic per diferents motius. “És necessària una avaluació acurada dels riscos i un diagnòstic precís per tal de poder oferir o no un tractament quirúrgic a aquests pacients”, explica el Dr. Roman.

El document de consens internacional inclou recomanacions per al seguiment dels pacients amb hipertensió pulmonar abans, durant i després de diferents tipus de cirurgies. Pel que fa a l’avaluació preoperatòria, el treball posa èmfasi en la valoració del risc que suposa la cirurgia per a cada pacient. Depèn, entre d’altres, de la causa que provoca la hipertensió pulmonar, l’estat dels pacients en el moment de l’operació, el fet de patir altres malalties i el tipus i urgència de la cirurgia. Un equip multidisciplinari format per especialistes en hipertensió pulmonar, anestesiòlegs, cirurgians, intensivistes, farmacèutics i infermeres serà l’encarregat de preparar un pla per a l’operació. Els experts destaquen, a més, la importància d’estabilitzar els pacients en la mesura que sigui possible i millorar la funció del ventricle dret del cor abans de sotmetre’s a la intervenció.

Durant la intervenció, la publicació detalla les recomanacions quant a l’anestèsia dels pacients, on s’aconsella l’ús d’anestèsia local, si és possible, per ser més segura que la general. Respecte a la ventilació mecànica, els experts destaquen la seva necessitat per evitar falta d’oxigen en els pacients, però exposen les estratègies que serien recomanables per evitar efectes indesitjables.

Després de l’operació, és imprescindible un seguiment exhaustiu dels pacients, especialment durant les primeres 48-72 hores, moment en què hi ha un major risc de complicacions, com ara infeccions, sèpsia, arrítmies, etc. És important, sobretot, controlar el dolor sense fàrmacs opioides i assegurar una oxigenació adequada.

El document exposa també les estratègies per al maneig de possibles complicacions o fallades cardíaques, així com aspectes característics a tenir en compte en cada tipus d’intervenció, sigui cardíaca o no cardíaca.

La nova guia dona resposta als problemes que es plantegen amb els pacients que pateixen hipertensió pulmonar i que necessiten tractament quirúrgic per diferents motius.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.