Vall d'Hebron participa en el desenvolupament d'un nou fàrmac per al càncer de mama

Un nou fàrmac oral aprovat per l’EMA per a càncer de mama RH+/HER2- presenta beneficis clínics i preserva la qualitat de vida de les pacients durant més temps.

28/08/2024

La revista The Lancet Oncology publica els resultats reportats per les pacients respecte a la qualitat de vida de l'estudi CAPItello-291. Es tracta d'un assaig clínic de fase 3 els resultats del qual, publicats a la revista New England Journal of Medicine, han establert les bases per a l'aprovació per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA) del fàrmac oral capivasertib desenvolupat per AstraZeneca, en combinació amb fulvestrant per al tractament de pacients amb càncer de mama localment avançat o metastàtic amb receptor hormonal RH+ i HER2- que presenten una o diverses alteracions de la via de senyalització Akt i que progressen després de rebre teràpia endocrina.

Les dades publicades conclouen que el temps fins al deteriorament de la salut i la qualitat de vida en les pacients tractades amb la nova combinació s'allarga respecte a aquelles pacients tractades només amb fulvestrant, amb una mediana de 24,9 versus 12 mesos.

"En conclusió, les troballes d'aquesta anàlisi exploratòria dels resultats reportats per les pacients de l'estudi CAPItello-291, juntament amb l'eficàcia clínica i el perfil de seguretat manejable demostrat prèviament, reforcen el perfil benefici-risc positiu", afirma la Dra. Mafalda Oliveira, oncòloga sènior de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigadora clínica del Grup de Càncer de Mama del VHIO i primera autora de l'article.

La meitat de les pacients amb tumors RH+/HER2- a Europa presenten alteracions en la via de Akt

El càncer de mama és el càncer més freqüent a tot el món, amb un diagnòstic estimat de 2,3 milions de pacients l'any 2020. Aproximadament el 70% dels tumors de mama són del tipus RH+ HER2-. Les alteracions en la via de Akt (mutacions en PIK3CA, mutacions en AKT1 i alteracions genòmiques en PTEN) afecten prop del 50% de les pacients amb càncer de mama RH+ avançat.

En tumors RH+ HER2- metastàtics, la primera línia de tractament estàndard són els inhibidors de CDK4/6 en combinació amb teràpia endocrina. "Tanmateix, quan el tumor progressa a aquesta línia de tractament, la gestió d'aquestes pacients continua sent un desafiament clínic", explica la Dra. Oliveira. Les opcions actuals de tractament per a aquestes pacients inclouen el fulvestrant, un fàrmac intramuscular degradador selectiu del receptor hormonal d'estrògens, com a monoteràpia o en combinació amb altres fàrmacs.

"L'aprovació del nou inhibidor de Akt és una bona notícia per a aproximadament la meitat dels pacients amb càncer de mama RH+ a Europa que tenen tumors amb aquests biomarcadors, i és important que els metges realitzin proves i identifiquin els pacients elegibles que puguin beneficiar-se d'aquesta combinació", afirma la investigadora.

Les dades de l'assaig CAPItello-291 clau per a l'aprovació europea del fàrmac

L'assaig de fase 3 CAPItello-291 va avaluar l'eficàcia i seguretat de la combinació capivasertib-fulvestrant en 708 pacients amb càncer de mama avançat HR+ HER2- prèviament tractades amb teràpia endocrina enfront de fulvestrant més placebo. "Entre les pacients reclutades, es va identificar un subgrup de pacients els tumors dels quals presentaven alteracions genètiques en la via Akt (en els gens PIK3CA, AKT1 o PTEN), però es van incloure també pacients en les quals no es van identificar alteracions en aquesta via en els seus tumors i pacients de les quals es desconeixia si el tumor portava les mutacions o no. En definitiva, la mostra és prou heterogènia per ser representativa de les pacients que podem trobar en el dia a dia de la pràctica clínica".

Millores clíniques significatives en pacients amb alteracions en la via Akt

En l'anàlisi global de pacients, es va observar una disminució del 40% del risc de progressió o mort en el grup de pacients tractades amb capivasertib-fulvestrant, comparat amb les tractades amb placebo-fulvestrant. La mediana de supervivència lliure de progressió (el temps que passa entre l'inici del tractament i que el tumor torni a créixer) va ser de 7,2 mesos en les pacients amb capivasertib-fulvestrant i de 3,6 mesos amb placebo-fulvestrant.

En la població de pacients amb tumors amb la via Akt alterada, la reducció del risc de progressió o mort va ser del 50%, amb una mediana de supervivència lliure de progressió de les pacients tractades amb la nova combinació de 7,3 mesos enfront dels 3,1 mesos amb placebo-fulvestrant. Respecte als efectes adversos, els més freqüents van ser erupció cutània, diarrea i hiperglucèmia, però globalment la combinació va ser ben tolerada.

Aquests beneficis clínics se sumen als resultats de l'anàlisi de la qualitat de vida de les pacients, publicats avui a la revista The Lancet Oncology.

Actualment, s'estan revisant les sol·licituds reguladores a la Xina i diversos altres països. Indicacions similars per a capivasertib en combinació amb fulvestrant ja estan aprovades als Estats Units, Japó i diversos altres països basant-se en l'assaig CAPItello-291.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Curs Prematuritat: Debat, casos pràctics i demostració en directe

19.11.2024 - 08:45
Obstetricia i ginecologia
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Fluorescence-guided HBP surgery: current status and future perspectives'

Sala Juntes Nou Edifici VHIR
19.11.2024 - 15:00
Més informació

Curs Cir i Preeclàmpsia: Actualització i casos pràctics

20.11.2024 - 08:45
Obstetrícia i ginecología
Més informació

Curs avançat d'Instructors en Simulació

21.11.2024 - 08:45
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.