Vall d’Hebron innova en el control del nadó abans de néixer: primer curs de reinterpretació del registre cardiotocogràfic

Som el primer hospital de l’Estat que reinterpreta el registre cardiotocogràfic, una tècnica apresa a Londres, per poder controlar millor el grau de benestar fetal, disminuir el nombre de cesàries innecessàries i eliminar la realització de pH de calota intrapart.

28/09/2021

El Servei d’Obstetrícia de Vall d’Hebron ha ensenyat durant dos dies com reinterpretar el registre cardiotocogràfic –les “corretges”, un mètode d’avaluació fetal que registra simultàniament la freqüència cardíaca fetal i les contraccions uterines–. Aquesta tècnica, apresa a Londres, permet controlar millor el grau de benestar fetal, disminueix el nombre de cesàries realitzades de forma innecessària i elimina la realització de pH de calota intrapart, una tècnica invasiva.

El primer curs de reinterpretació del registre cardiotocogràfic ha tingut com a convidat destacat el Dr. Edwin Chandraharan, director de la Global Academy of Medican Education &Training Ltd. Londres i ideòleg de la reinterpretació del registre cardiotocogràfic. “Nosaltres vam sentir al Dr. Chandraharan i vam decidir desplaçar-nos a Gran Bretanya el 2019 per formar-nos en la reinterpretació del registre cardiotocogràfic, gràcies al qual hem aconseguit reduir un 2% la taxa de cesàries al nostre hospital i hem deixat de fer tests de calota, una prova que implica realitzar una punció al cuir cabellut del fetus”, explica la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia de Vall d’Hebron i cap del grup de recerca de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

“Aquesta nova tècnica permet controlar el grau de benestar fetal intrapart d’una forma més segura i menys invasiva amb l’equipament i tecnologia del que ja disposàvem a l’hospital”, afegeix la Dra. Anna Suy, cap de Secció d’Obstetrícia de Vall d’Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR. Juntament amb la Dra. Berta Serrano, del Servei d’Obstetrícia, i les llevadores Isabel Salgado, Anna Falgueras i Silvia Crespo van constituir l’equip de Vall d’Hebron que va viatjar a Londres a aprendre la reinterpretació del registre cardiotocogràfic del Dr. Edwin Chandraharan.

“En essència, consisteix a conèixer la cascada de la hipòxia fetal intrapart i els mecanismes fisiològics fetals de compensació, és a dir, com es comporta el fetus quan li falta oxigen, per saber en tot moment el seu grau de benestar”, explica la Dra. Elena Carreras: “abans ho fèiem amb els tests de calota, però hi ha literatura mèdica que demostra que no existeix una bona correlació entre el pH de la calota fetal i el pH del cordó umbilical”.  La reinterpretació del registre cardiotocogràfic, que Vall d’Hebron posa en pràctica per primer cop a l’Estat, s’engloba dins de les accions amb mirada de gènere orientades a millorar el benestar tant de les dones que es disposen a donar a llum com en els fetus. 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.