Vall d’Hebron innova en el control del nadó abans de néixer: primer curs de reinterpretació del registre cardiotocogràfic

Som el primer hospital de l’Estat que reinterpreta el registre cardiotocogràfic, una tècnica apresa a Londres, per poder controlar millor el grau de benestar fetal, disminuir el nombre de cesàries innecessàries i eliminar la realització de pH de calota intrapart.

28/09/2021

El Servei d’Obstetrícia de Vall d’Hebron ha ensenyat durant dos dies com reinterpretar el registre cardiotocogràfic –les “corretges”, un mètode d’avaluació fetal que registra simultàniament la freqüència cardíaca fetal i les contraccions uterines–. Aquesta tècnica, apresa a Londres, permet controlar millor el grau de benestar fetal, disminueix el nombre de cesàries realitzades de forma innecessària i elimina la realització de pH de calota intrapart, una tècnica invasiva.

El primer curs de reinterpretació del registre cardiotocogràfic ha tingut com a convidat destacat el Dr. Edwin Chandraharan, director de la Global Academy of Medican Education &Training Ltd. Londres i ideòleg de la reinterpretació del registre cardiotocogràfic. “Nosaltres vam sentir al Dr. Chandraharan i vam decidir desplaçar-nos a Gran Bretanya el 2019 per formar-nos en la reinterpretació del registre cardiotocogràfic, gràcies al qual hem aconseguit reduir un 2% la taxa de cesàries al nostre hospital i hem deixat de fer tests de calota, una prova que implica realitzar una punció al cuir cabellut del fetus”, explica la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia de Vall d’Hebron i cap del grup de recerca de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

“Aquesta nova tècnica permet controlar el grau de benestar fetal intrapart d’una forma més segura i menys invasiva amb l’equipament i tecnologia del que ja disposàvem a l’hospital”, afegeix la Dra. Anna Suy, cap de Secció d’Obstetrícia de Vall d’Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR. Juntament amb la Dra. Berta Serrano, del Servei d’Obstetrícia, i les llevadores Isabel Salgado, Anna Falgueras i Silvia Crespo van constituir l’equip de Vall d’Hebron que va viatjar a Londres a aprendre la reinterpretació del registre cardiotocogràfic del Dr. Edwin Chandraharan.

“En essència, consisteix a conèixer la cascada de la hipòxia fetal intrapart i els mecanismes fisiològics fetals de compensació, és a dir, com es comporta el fetus quan li falta oxigen, per saber en tot moment el seu grau de benestar”, explica la Dra. Elena Carreras: “abans ho fèiem amb els tests de calota, però hi ha literatura mèdica que demostra que no existeix una bona correlació entre el pH de la calota fetal i el pH del cordó umbilical”.  La reinterpretació del registre cardiotocogràfic, que Vall d’Hebron posa en pràctica per primer cop a l’Estat, s’engloba dins de les accions amb mirada de gènere orientades a millorar el benestar tant de les dones que es disposen a donar a llum com en els fetus. 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.