Vall d’Hebron i l’empresa BCN Peptides demostren l’eficàcia d’un nou fàrmac per evitar la metàstasi

La inhibició de la integrina alfa9 (ITGA9) mitjançant el fàrmac RA08 suposa una estratègia terapèutica innovadora per prevenir la disseminació de les cèl·lules tumorals.

23/11/2022

La presència de metàstasi és la principal causa de mort per càncer. Malgrat els avenços en teràpies dirigides contra el càncer, avui en dia, el bloqueig de la formació de metàstasis és una necessitat terapèutica no resolta. Un estudi liderat pel grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i per l’empresa biotecnològica BCN Peptides ha demostrat l’eficàcia d’un nou fàrmac, el pèptid sintètic RA08, per disminuir la formació de metàstasis en càncer infantil i càncer de mama. El treball, publicat a la revista Cellular and Molecular Life Sciences, ha comptat amb la col·laboració dels Serveis d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS).

En estudis previs del grup, s’ha descrit que la presència de nivells elevats de la proteïna diana integrina alfa9 (ITGA9) es relaciona amb un risc alt de patir metàstasis. En aquest treball, els investigadors han analitzat els mecanismes biològics pels quals la ITGA9 afavoreix que les cèl·lules d’alguns tipus de tumors abandonin el tumor primari i viatgin per l’organisme fins a formar una metàstasi en un altre òrgan. En concret, s’ha investigat el paper de la ITGA9 en la invasió tumoral en cèl·lules i models de ratolí de neuroblastoma i de rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents.

Els investigadors han identificat que la ITGA9 juga un paper clau en la metàstasi d’aquests tipus de càncer infantil. En concret, s’uneix a proteïnes ADAM i permet l’adhesió de la cèl·lula tumoral amb el seu entorn. A més, té un paper rellevant en la supervivència, proliferació, migració i invasió de les cèl·lules, tots ells factors clau per a la metàstasi. Conèixer aquestes funcions és important per desenvolupar noves estratègies terapèutiques. “Un dels valors afegits d’aquest estudi és que, a part de descriure un mecanisme biològic rellevant per a la metàstasi, es testa també l’efecte antimetastàtic d’un nou producte farmacològic que ha donat uns resultats excepcionals en models animals* i que pot tenir un alt impacte en la prevenció de la metàstasi”, afirma el Dr. Josep Roma, investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR.

Una nova estratègia terapèutica contra la metàstasi

“En el marc d’aquest treball col·laboratiu, l’empresa BCN Peptides ha dissenyat i està desenvolupant un nou fàrmac peptídic, anomenat RA08, dirigit a interferir en la unió entre la ITGA9 i les proteïnes ADAM per tal de bloquejar la invasió de les cèl·lules metastàtiques a altres òrgans. En base al paper clau de la ITGA9 en l’aparició de les metàstasis, hem avaluat l’efecte de la inhibició d’aquesta proteïna mitjançant el pèptid RA08”, explica la Dra. Berta Ponsati, C.E.O. de BCN Peptides. El RA08 està protegit amb la patent PCT/EP2020/083987.

Per primera vegada, aquest treball ha demostrat en models preclínics que la inhibició farmacològica de la ITGA9 amb el pèptid RA08 redueix de forma significativa la formació de metàstasis, millorant la supervivència tant en models de ratolí de rabdomiosarcoma i neuroblastoma, com també de càncer de mama. Tots tres tipus de tumors tenen en comú que, tot i que en general tenen una alta supervivència, aquesta disminueix molt quan els i les pacients desenvolupen metàstasi.

Els investigadors destaquen també que el RA08 no presenta toxicitat, ja que no afecta la proliferació de les cèl·lules ni causa toxicitat en models preclínics. En una teràpia per a la prevenció de les metàstasis tenir pocs efectes secundaris és clau per assegurar-ne l’èxit.

“Segons els resultats obtinguts, la inhibició de la ITGA9 podria ser una estratègia terapèutica prometedora per evitar l’establiment de metàstasis en diferents tipus de tumors. Si el RA08 s’administrés com a complement a les teràpies estàndard, podria millorar la supervivència dels i les pacients”, conclouen el Dr. Josep Roma i la Dra. Berta Ponsati.

Al VHIR, aquest projecte d’investigació es va iniciar gràcies a un ajut de La Marató de TV3 dedicada a les malalties minoritàries l’any 2009, que va comptar posteriorment amb ajuts d’ACCIÓ/FEDER (RIS3CAT) i l’Instituto de Salud Carlos III. A nivell no institucional també ha comptat amb el suport de la Fundació Albert Bosch, de l’Associació Mi compañero de viaje, de l’Abidal Foundation i de l’Associació Tot per tu.

*Declaració Institucional sobre l’ús d’animals d’experimentació

S’espera que pugui ser una teràpia prometedora per a un ampli ventall de càncers.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.