Vall d’Hebron forma professionals sanitaris d’Amèrica Llatina en donació d’òrgans

Vall d’Hebron col·labora amb l’ONT (Organització Nacional de Trasplantaments) en la primera edició del Programa de formació sobre donació d’òrgans com a part de les cures al final de la vida dirigit a professionals d’Amèrica Llatina.

30/06/2021

Fa 28 anys que l’Estat és líder mundial en trasplantaments d’òrgans, amb Catalunya al capdavant. Cada dia es fan 15 trasplantaments a l’Estat, el 20% de la Unió Europea. Tot i l’impacte de la COVID-19 a la logística de trasplantaments, l’any 2020, els hospitals catalans van poder fer prop de 1.000 trasplantaments gràcies a la generositat dels donants i les seves famílies i a la implicació dels professionals. Ens trasplantaments pediàtrics, es va produir un nou màxim històric amb 54 intervencions, cinc més respecte l’any anterior. L’eficiència i eficàcia del Programa Espanyol de Donació i Trasplantaments és un model de referència mundial i fa anys que s’estudia a altres països. De fet, una de les principals tasques de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) és explicar les claus del model estatal a països que s’interessen per seguir les seves passes.

Vall d’Hebron col·labora amb l’ONT en la primera edició del Programa de formació sobre donació d’òrgans com a part de les cures al final de la vida dirigida a professionals d’Amèrica Llatina. En concret, a professionals de les unitats de crítics: intensivistes, anestesistes, urgenciòlegs i emergenciòlegs. Professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron imparteixen formació en aquest programa que dura vuit setmanes i que, per les condicions de la crisi sanitària de la COVID-19, es fa íntegrament en format virtual. El Dr. Alberto Sandiumenge, coordinador de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, és el coordinador acadèmic d’aquest curs que també està tutoritzat per professionals d’altres centres sanitaris de l’Estat i països d’Amèrica Llatina.

El Centre de Formació de la Cooperació Espanyola a Santa Cruz de la Sierra (Bolívia)  coordina aquest programa que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’ONT amb el Ministeri d’Afers Externs, Unió Europea i Cooperació, a través de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament (AECID) i del seu Pla de Transferència, Intercanvi i Gestió de Coneixement pel Desenvolupament de la Cooperació Espanyola a Amèrica Llatina i el Carib (Plan Intercoonecta).

La formació, que va començar la segona quinzena de maig i acabarà el pròxim 7 de juliol, ha tingut una gran acollida. L’ONT va rebre 600 sol·licituds de professionals de diferents països per a 200 places.

La principal idea del curs és transferir i actualitzar coneixements sobre el procés de donació d’òrgans integrat com a pràctica habitual en les cures al final de la vida. “Una de les claus del model espanyol és la implicació dels intensivistes en el procés de donació i en les cures dels pacients al final de la vida. Als centres de l’Estat, el procés de trasplantament està coordinat per un metge intensivista que treballa “in situ” des del mateix hospital des d’on es produeix la donació”, explica el Dr. Alberto Sandiumenge. “La coordinació entre centres sanitaris és un altre punt clau”, afegeix.

Des que el 2005, Espanya i l’Amèrica Llatina treballen de la mà gràcies a la creació del Consell Iberoamericà de Donació i Trasplantament (RCIDT), que presideix l’ONT, els trasplantaments s’han duplicat en aquesta regió.

El programa en què ha participat Vall d’Hebron té tres mòduls: aspectes generals de la donació d’òrgans; procés de donació en mort encefàlica, i procés de donació en asistòlia, un procediment que encara no es fa a cap país d’Amèrica del Sud ni Amèrica Central. A l’Estat, el 35% dels donants són en asistòlia. La donació en asistòlia és la donació d’òrgans i teixits que procedeixen d’una persona a la qual se li diagnostica la mort després de confirmar el cessament irreversible de les funcions cardiorrespiratòries (absència de batec cardíac i de respiració espontània durant més de cinc minuts). Requereix una tècnica complexa i precisa.

Sobre aquesta tècnica, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en col·laboració amb l’ONT, l’Institut Català de la Salut (ICS), l’aval de la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcia (SECT) i el patrocini de Medtronic, ha fet un curs entre els dies 31 de maig i 2 de juny: Avenços de la tècnica quirúrgica en donació en assistòlia i preservació d’òrgans. El curs estava dirigit per la Dra. Irene Bello, del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. I oferia formació pràctica en la tècnica quirúrgica d’extracció multiorgànica del donant en assistòlia controlada.

Vall d’Hebron té una llarga experiència en formació sobre trasplantaments. “En  els més de vint anys d’experiència, hem format més de 10.000 professionals amb cursos en línia presencials”, constata el Dr. Alberto Sandiumenge.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer centre europeu en trasplantament pulmonar, el primer de l’Estat en haver fet un triple trasplantament –de cor, fetge i ronyó–, i un any més el 2020 va ser el centre que més trasplantaments va realitzar a tot l’Estat. En total, en va fer 265.

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.