Vall d'Hebron estudiarà el teixit placentari de dones infectades pel virus SARS-CoV-2 durant l'embaràs

L'estudi es porta a terme juntament amb el grup Italfarmaco i està analitzant les placentes d'aproximadament 100 dones que han patit COVID-19 durant el seu embaràs.

26/01/2021

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron juntament amb el grup Italfarmaco i el Centre Anatomopatològic de Madrid, porten a terme un projecte d'investigació per estudiar el teixit placentari d'un centenar de dones infectades pel virus SARS-CoV-2 durant l'embaràs.

L'evidència actual indica que entre les manifestacions associades a virus SARS-CoV-2 es troben les complicacions trombòtiques. Aquestes manifestacions tenen lloc com a conseqüència d'un estat d'hipercoagulabilitat que habitualment es relaciona amb la gravetat de la infecció, que podria sumar-se a el risc inherent a la pròpia de l'embaràs.

Per això, les dones embarassades estan sent un focus important d'atenció, seguiment i recerca en l'actual pandèmia causada per la COVID-19.

La placenta és un òrgan altament vascularitzat, que proporciona l'oxigen i els nutrients a el nadó en desenvolupament. Determinades alteracions en la placenta s'han relacionat amb problemes en l'embaràs i en la salut de l'nounat.

En aquest sentit, l'estudi Plaxavid que coordina la Dra. Anna Suy, cap de la Secció d'Obstetrícia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i en què participa el Servei Anatomia Patològica de l'Hospital Vall d'Hebron, el grup Italfarmaco i el Centre Anatomopatològic de Madrid, està analitzant les placentes d'aproximadament 100 dones que han patit COVID-19 durant el seu embaràs. "L'objectiu principal d'aquest estudi és avaluar l'existència de signes de mala perfusió vascular que puguin traduir-se en una predisposició o una major ocurrència de trombosi en el teixit placentari", explica la Dra. Anna Suy, investigadora principal de l'estudi i del grup de Medicina Materna i Fetal de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). "S'analitzaran també altres alteracions placentàries i la seva relació amb les característiques clíniques de les gestants, amb l'aparició de determinats problemes de l'embaràs, o de l'nounat", afegeix.

Concretament, l'Estudi Plaxavid, aportarà dades sobre l'estat protrombòtic que s'ha relacionat amb la COVID-19 i la seva possible repercussió placentària, alhora que contribuirà a un millor coneixement dels efectes d'aquesta infecció sobre l'embaràs.

"Els resultats d'aquest estudi contribuiran a millorar el maneig eficient de la dona embarassada que ha patit infecció per COVID-19 i del seu nadó", conclou la Dra. Suy.

El Dr José Montans, director de el Centre Anatomopatològic de Madrid, responsable de fer l'estudi histopatològic de les placentes, considera que aquest treball proporciona un abordament diferencial a un problema fins ara poc estudiat: "Estudiar des del punt de vista clínic, analític, anatomopatològic i, en certa mesura, epidemiològic la repercussió de la malaltia en dones embarassades amb COVID-19. Des del punt de vista anatomopatològic permetrà avaluar sistemàticament totes les possibles lesions vasculars i inflamatòries a la placenta i la seva correlació amb dades clíniques tant des del punt de vista de l'evolució de l'embaràs, com de l'evolució de la COVID en aquestes pacients".

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.