Vall d’Hebron és l’hospital català que més trasplantaments va realitzar el 2019

Vall d’Hebron també és el primer centre de l’Estat en trasplantament pulmonar, amb un total de 120 trasplantaments (quatre d'ells pediàtrics).

20/01/2020

Vall d’Hebron ha liderat un any més, amb un total de 333 trasplantaments (43 d’ells pediàtrics), el rànquing de centres amb més intervencions d’aquest tipus realitzades a Catalunya el 2019. Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada del director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort.

Dels 290 trasplantaments realitzats a l’Hospital General Vall d’Hebron, 135 són renals, 39 hepàtics i 116 pulmonars. Dels 43 trasplantaments pediàtrics que s’han dut a terme a l’Hospital Infantil, 18 són renals, 19 hepàtics, 2 cardíacs i 4 pulmonars. Un total de 333 trasplantaments, entre adults i pediàtrics, que situen a Vall d'Hebron com l'hospital amb més trasplantaments realitzats a Catalunya.

Vall d’Hebron es manté al capdavant en donació de teixits, amb un total de 368 donants del total de 1.690 registrats a Catalunya. Dins aquest apartat, és el centre català amb més obtenció de còrnies el 2019, amb 364 còrnies.

Vall d’Hebron també lidera els trasplantaments pediàtrics a Catalunya: del total de 49 realitzats el 2019 a Catalunya, 43 trasplantaments pediàtrics van realitzar-se al nostre hospital. Així mateix, es manté al capdavant en trasplantaments renals i hepàtics infantils, amb un total de 18 trasplantaments renals i 19 trasplantaments hepàtics realitzats el 2019. Enguany, Catalunya ha superat la barrera dels 1.000 trasplantaments pediàtrics realitzats: en el període 1981-2019, s’han dut a terme 1.003 trasplantaments a menors en centres catalans. Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya acreditat per realitzar trasplantament hepàtic, cardíac, pulmonar i intestinal en població pediàtrica.

Catalunya bat un rècord històric per sisè any consecutiu, amb 1.296 trasplantaments d’òrgans el 2019, una xifra que representa un creixement d’un 12,6% més respecte al 2018. Amb 169 trasplantaments per milió de població, Catalunya té, possiblement, la taxa més elevada del món i es manté per sobre de la mitjana de l’Estat, amb 116 trasplantaments per milió d’habitants. La mitjana europea se situa en 67,1 trasplantaments per milió de persones i la dels Estats Units en 107,9 trasplantaments per milió de persones.

A més Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat en trasplantament pulmonar, amb un total de 120 trasplantaments (quatre d'ells pediàtrics). Vall d’Hebron és l’únic centre que realitza els trasplantaments pulmonars adults i pediàtrics de Catalunya i l’únic de l’Estat que ho fa en menors de dos anys.

Referents en malalties minoritàries

Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat en haver realitzat un triple trasplantament de cor, fetge i ronyó a un pacient pediàtric. Es tracta de l’Iria, una nena de 10 anys que pateix una nefronoptisi tipus 9, una malaltia minoritària ultrarara provocada per una mutació al gen NEK8 que provoca alteracions en el desenvolupament dels òrgans i fibrosi i esclerosi dels teixits que els formen. No hi ha cap altre cas documentat al món que hagi viscut tant de temps amb aquesta patologia.

Vall d’Hebron també va ser pioner a l’Estat en tractar, amb un trasplantament, l’encefalopatia mitocondrial gastrointestinal (MNGIE, en les seves sigles en anglès). És una malaltia rara d’origen mitocondrial, amb una prevalença menor a un per milió d'habitants, que provoca la deterioració de diversos teixits.

El trasplantament de fetge per a millorar la qualitat de vida dels malalts de MNGIE que va dur a terme Vall d’Hebron és un tractament pioner que va començar a Itàlia: de fet, arreu del món només s'han fet cinc trasplantaments de fetge.

Igual que en el cas de l’Iria, afectada per la mutació al gen NEK8, la combinació de Vall d’Hebron de ser líder en trasplantament pediàtric i referent en el diagnòstic i tractament de les malalties minoritàries va ajudar a salvar la vida d’un pacient.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.