Vall d’Hebron demostra que existeix una base genètica compartida entre el TDAH en la infància i en la edat adulta

Per primer cop confirmem que la forma persistent del TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament.

28/04/2020

El grup de recerca de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha liderat un estudi en el qual per primera vegada es mostren evidències que hi ha una base genètica compartida entre el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) en la infància i en l'edat adulta i, a més, es confirma que la forma persistent del TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament. L'estudi s'ha publicat a la revista Neuropsychopharmacology.

El TDAH és un dels trastorns del neurodesenvolupament més comuns en l’etapa infanto-juvenil que afecta entre el del 5% i el 6% dels nens i que es caracteritza per dèficit d’atenció, hiperactivitat i comportaments impulsius.

Aquests símptomes persisteixen en l’edat adulta en aproximadament dos terços dels nens diagnosticats, amb una prevalença estimada del 3,4 % en el trastorn a l’edat adulta.

Tot i que el TDAH presenta una base biològica sòlida, on el component genètic juga un paper essencial, es desconeixen els factors que afavoreixen la continuïtat del trastorn al llarg de la vida.

En aquest estudi, fruit de múltiples col·laboracions internacionals i liderat per l’equip de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), hem analitzat variants genètiques freqüents en 17149 nens i adults amb TDAH i 32411 controls d’arreu del món mitjançant estudis d’associació a escala genòmica (GWAS).

Per primer cop mostrem evidències de que existeix una base genètica compartida entre el TDAH a la infància i a l’edat adulta i confirmem que la forma persistent del TDAH es un trastorn del neurodesenvolupament.

A més, l’estudi ha permès identificar 9 nous segments del genoma (loci) implicats en el TDAH infantil i persistent i revela que els patrons de correlació genètica entre el TDAH i altres trastorns i trets relacionats amb el TDAH (com rendiment escolar, consum d’alcohol i tabac o obesitat) es mantenen al llarg de la vida.

Comparteix-lo:
Professionals

Activitats relacionades

Vall d'Hebron Talks 'Ansietat, estrès i trauma'

Activitat Online
24.04.2024 - 15:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.