Vall d’Hebron aconsegueix que una mare faci mètode cangur amb els seus trigèmins prematurs i amb oxigenoteràpia per millorar el seu neurodesenvolupament

El tres nens van néixer a les 28 setmanes de gestació i van pesar per sota de 1,3 kilos. El pell amb pell millora el creixement i desenvolupament del nadó, recrea les sensacions dins l’úter i millora la saturació, el ritme cardíac i la digestió.

21/04/2021

El Roc, l'Àleix i l'Arai van néixer el passat 20 de març a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron a les 28 setmanes de gestació, uns 60 dies abans del que es considera un embaràs a terme. En ser trigèmins, tant els pares com l'equip mèdic ja comptaven que el part s'avançaria, però no tants dies. "En un embaràs de trigèmins, el volum es triplica i això provoca que la gestació no arribi a les 40 setmanes, el part es calcula per a les 34 setmanes", explica el Dr. Fèlix Castillo, cap de Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Però en aquest cas, la mare va trencar aigües a la setmana 28 i el Roc, l'Àleix i l'Arai van néixer prematurament.

El primer a sortir va ser el Roc, amb 1,280 kilos; el segon, l'Aleix, amb 1,180 kilos, i el darrer, l'Arai, que va pesar 1,200 kilos. En ser prematurs, haver nascut abans de les 37 setmanes de gestació i tenir un pes per sota dels 2,5 kilos, per a tots tres era indicat el mètode cangur, que recrea les sensacions que el nadó percep quan està dins l'úter, i que el Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron promou sempre que sigui possible. El mètode cangur consisteix a tenir contacte pell amb pell amb els progenitors. El repte en aquest cas va ser que la mare pogués realitzar el cangur amb els seus tres fills que a més requereixen oxigenoteràpia d'alt flux i estan connectats a una màquina. "L'equip d'infermeria i de tècniques de cures auxiliars d'infermeria va intentar fer el mètode cangur amb els trigèmins i la mare alhora i va funcionar", explica el Dr. Castillo. "Va ser emocionant veure la cara de la mare, les infermeres i les tècniques de cures auxiliars d'infermeria", afegeix. Van col•locar una bombona d'oxigen extra per assegurar l'aportació d'oxigen i no facin hipòxia ni apnees i així van aconseguir que els tres nens prematurs es beneficiessin del contacte íntim pell amb pell amb la mare.

Els beneficis del mètode cangur són diversos. Millora el neurodesenvolupament dels nens prematur, la freqüència cardíaca i la respiració. L'olor, la veu de la mare i el seu batec recrea les sensacions que el nadó rep dins l'úter. "A simple vista, mare i nens es tranquil·litzen, però a través dels monitors, veiem com el nadó millora la saturació, disminueix l'estrès, el ritme cardíac i la seva situació clínica s'estabilitza", comenta el Dr. Castillo. Això es tradueix en el fet que els nadons, dormen més, s'alimenten millor, digereixen millor i milloren el seu neurodesenvolupament. Els nadons prematurs poden tenir diversos problemes de salut, com la pèrdua de calor corporal, tenir més dificultats per alimentar-se o patir infeccions amb més freqüència. El mètode cangur també implica al pare des del primer minut. Té beneficis tant si el realitzen el pare com la mare. És una pràctica bàsica de les cures dins del Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron, que treballa per donar altes precoces i avança per enllestir el projecte "Amb Tu com a casa", que vol situar les famílies al centre de la cura dels nounats. L'objectiu d'aquesta iniciativa, que es finança amb aportacions solidàries, és posar a disposició de les famílies habitacions individuals amb tot l'equipament necessari i el Servei de Neonatologia perquè es puguin familiaritzar amb la convivència i necessitats del seu fill. Aquest nou espai, que ja ha començat a construir-se, permetrà seguir investigant en els beneficis aportats amb la participació activa de les famílies en les cures.

Els prematurs poden rebre l'alta si no tenen una complicació crònica complexa, quan tenen una nutrició segura i estabilitat clínica. Habitualment, aquest grau de maduresa arriba quan haguessin complert un embaràs a terme. Però la implicació dels pares en les cures ajuda a culminar aquest de forma més ràpida aquest procés afavorint l'alta abans.En els darrers dos anys, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha assistit 56 parts múltiples l'any 2019 i 46, l'any 2020. Els parts múltiples baixen de la mà de la natalitat. A Espanya, neixen cada any uns 29.000 nens prematurs, és a dir, abans de la setmana 37, i representen el 75% dels ingressos hospitalaris en nounats, segons dades de la Societat Espanyola de Neonatologia (SENeo).

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.