Una recerca de Vall d’Hebron rep la beca N-ECCO concedida per l’Organització Europea de Crohn i Colitis Ulcerosa

El projecte d’investigació liderat per la infermera Zahira Pérez, es focalitza en la descripció sobre possibles factors que alteren la funció sexual en persones diagnosticades amb una malaltia inflamatòria intestinal

06/03/2023

L’Organització Europea de Crohn i Colitis Ulcerosa (ECCO) ha entregat la beca N-ECCO a una investigació liderada per  Zahira Pérez, infermera de la Unitat de Crohn i Colitis Ulcerosa (UACC) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de recerca multidisciplinari d’Infermeria del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El projecte d’investigació es centra en els possibles factors que alteren la funció sexual en persones diagnosticades amb una malaltia inflamatòria intestinal.

ECCO és una associació sense ànim de lucre centrada en les Malalties Intestinals Inflamatòries (MII) en el territori europeu. Actualment, compta amb més de 4.100 científics i 20 organitzacions associades. A més, des de l’any 2017, atorga les beques N-ECCO valorades amb 20.000€ amb l’objectiu de potenciar projectes de recerca internacionals liderats per infermeres expertes. L’entrega d’aquest any s’ha realitzat durant la celebració anual del congrés a Copenhaguen realitzat entre l’1 i el 4 de març. 

En l’actualitat, les MII afecten a més de 5 milions de persones a tot el món i tenen una incidència creixent, sobretot en la població jove. Aquesta franja d’edat sol coincidir amb el pic d’edat reproductiva i situacions vitals com trobar parella, contraure matrimoni, naixement o creixement dels fills. En aquest perfil d’adults joves la sexualitat i les relacions íntimes són aspectes que incideixen de manera rellevant en la seva qualitat de vida. 

Aquest estudi sobre el benestar sexual i la qualitat de vida en persones diagnosticades amb una MII, s’integra dintre la necessitat creixent d’abordar amb els professionals sanitaris temes relacionats amb la seva salut sexual. En aquest context, en analitzar les diferents etapes de la funció sexual, es destaquen l’orgasme i el desig sexual com a les fases més propenses a patir majors alteracions.   

Per això, l’objectiu d’aquest projecte és estudiar la prevalença i tendència dels factors que poden alterar la funció sexual de les persones amb malaltia de Crohn o Colitis Ulcerosa en comparativa amb població sense aquest diagnòstic. Dins d’aquesta anàlisi, es diferenciarà l’estudi del desig sexual individual i en parella així com les seves possibles correlacions amb l’ansietat i la depressió, l’activitat de la malaltia i la qualitat de vida. Les dades obtingudes d’aquesta població es compararan amb controls sans aparellats per edat i gènere. 

La infermera Zahira Pérez espera, amb el desenvolupament d’aquest projecte: “poder potenciar la detecció precoç de disfuncions sexuals i fomentar la inclusió d’intervencions psicoeducatives a l’atenció de l’esfera sexual”. 
 

La infermera Zahira Pérez espera: “poder potenciar la detecció precoç de disfuncions sexuals i fomentar la inclusió d’intervencions psicoeducatives a l’atenció de l’esfera sexual”.   

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.