Un Nadal més humà: l'hospitalització pediàtrica a casa permet passar les festes en família i atén 300 infants en el seu primer any

L'hospital pediàtric es trasllada a casa: l’atenció domiciliària consolida un model que permet als pacients pediàtrics amb condicions clíniques estables fer tractament en el seu entorn familiar

05/01/2025

Aquest Nadal, el Marc Joan, un nen de 10 anys, ha pogut gaudir de les festes a casa amb la seva família gràcies al programa d’hospitalització domiciliària pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron. Després de ser intervingut per una osteomielitis, una infecció òssia, el Marc Joan ha continuat el postoperatori i el tractament antibiòtic intravenós a casa seva amb l’ajuda d’aquest nou servei.

“Va ser un gran alleujament saber que podíem estar a casa per Nadal”, explica la Carolina, la mare del Marc Joan. “L’equip d’hospitalització domiciliària ens ha donat tot el suport necessari per garantir que el tractament fos segur i efectiu, sense haver de quedar-nos ingressats a l’hospital”, agraeix.

El programa d’hospitalització domiciliària pediàtrica de Vall d’Hebron permet que nens i nenes amb condicions clíniques estables continuïn el seu tractament a casa, sempre sota la supervisió de professionals sanitaris. Això inclou visites diàries de l’equip mèdic i infermeres especialitzades, així com seguiment telemàtic i la disponibilitat d’una atenció ràpida en cas de necessitat.

En el cas del Marc Joan, el tractament va consistir en antibiòtic administrat per via intravenosa, una tasca que l’equip d’infermeria va ensenyar a la família a gestionar amb seguretat. “Al principi feia una mica de respecte, però amb les explicacions i el suport de l’equip, ens vam sentir molt confiats”, comenta la Carolina.

La Dra. Ariadna Carsi, pediatra del servei d’hospitalització domiciliària pediàtrica juntament amb la Dra. Laia Martínez, destaca els beneficis d’aquesta opció per als pacients i les seves famílies. “Estar a casa redueix l’estrès emocional, facilita la recuperació i permet que els infants mantinguin un entorn familiar i càlid. Per Nadal, això té encara més valor”, assegura.

El Marc Joan, que ja es troba gairebé recuperat, explica emocionat que ha pogut obrir els regals de Nadal al menjador de casa seva, envoltat de la seva família. “El millor regal ha estat poder estar amb els meus pares i els meus germans”, diu amb un somriure. Mentre penja amb els seus germans (7 i 3 anys) l'estrella solidària de Vall d'Hebron a l'arbre de Nadal de casa, confabulen què escriuran a la carta dels Reis: un puzzle 3D, una capsa de Lego, una nina... Hauran d'esperar a demà per descobrir si els seus desitjos s'han complert.

Aquest exemple posa en relleu com la innovació i l’empatia en l’atenció sanitària poden marcar una gran diferència en la vida dels pacients i les seves famílies, especialment en moments tan significatius com les festes de Nadal.

L’Hospitalització a Domicili Pediàtrica consolida un model que humanitza l’atenció als infants

Des de la seva creació el novembre de 2024, el servei d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica (HADp) ha atès més de 300 pacients, evitant i escurçant ingressos hospitalaris convencionals. Aquest servei ha mantingut plena activitat durant tot l’any i espera duplicar la seva capacitat a 12 llits.

“A casa, atenem infants amb problemes respiratoris com la bronquitis o la bronquiolitis que necessiten oxigen, o bé administrem tractaments intravenosos a aquells que presenten infeccions o altres patologies. També podem fer cures complexes i analítiques. Fem tot igual que a l’hospital, a excepció de les proves radiològiques d’imatge”, descriu el Dr. Antonio Moreno, cap del Servei de Pediatria.

Els beneficis de l’hospitalització a domicili són nombrosos. Mª Ángeles Aceituno, adjunta a la direcció d’Infermeria, destaca el manteniment del nucli familiar i les rutines de l’infant; la implicació activa de la família en les cures, i l’apoderament i comprensió del procés per part de l’entorn, que afavoreix la recuperació i millora la qualitat de vida dels i les pacients.

Seguint els consells de la Carta Europea dels Drets dels Nens Hospitalitzats, que posa en relleu que els infants no estiguin ingressats si no és absolutament necessari i, en cas de ser-ho, que rebin l’alta com més aviat millor, l’equip pediàtric d’hospitalització a domicili ha fet pedagogia entre els professionals de Vall d’Hebron perquè contemplin l’opció que els pacients restin a casa amb el suport d’aquest servei, sempre que sigui possible.

Una gestió més eficient

Cada dia, l’equip d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica revisa els pacients ingressats i els que arriben a urgències per identificar possibles candidats a aquest servei. Cada cop més, reben derivacions de diverses especialitats pediàtriques com ara Urgències, Pediatria Hospitalària, la Unitat d’Infeccioses, Hepatologia, Gastroenterologia, Nefrologia, Pneumologia, Oncohematologia, Cirurgia o Traumatologia. “Hem notat un augment en la conscienciació dels professionals sanitaris sobre l’existència i els beneficis d’aquest programa, fet que es reflecteix en un increment de les derivacions des de diferents especialitats per valorar pacients”, destaca la Dra. Ariadna Carsi.

“Els nostres pacients i les seves famílies destaquen la comoditat i la qualitat de l’atenció rebuda en l’entorn familiar, amb valoracions molt positives. El model d’hospitalització evoluciona cap a un enfocament més humanitzat, en què els professionals traslladen les cures necessàries al domicili sempre que la situació clínica del pacient ho permeti”, afegeix.

El servei d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica disposa de dues infermeres per a l’assistència a domicili i una tercera per formar els pares, que reben educació sanitària i el material necessari per a les cures. “El paper de la infermera especialitzada és clau: formem les famílies i cada dia visitem els pacients amb la pediatra per fer seguiment, cures, revisió dels accessos venosos i administrar tractaments com antibiòtics intravenosos”, explica Marina Vilches, supervisora del servei.

L’hospitalització a domicili no només beneficia els pacients i les seves famílies, sinó que també contribueix significativament a reduir els costos associats a l’ingrés hospitalari convencional, i a la gestió eficient dels recursos hospitalaris. En permetre que els infants amb patologies estables siguin atesos a casa, es redueix la pressió sobre les instal·lacions hospitalàries i s’alliberen llits per a aquells nens que necessiten una vigilància mèdica més intensiva. Això garanteix una millor distribució dels recursos sanitaris, especialment en moments de màxima demanda, com les temporades d’augment de malalties respiratòries.

Amb el servei d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica Vall d’Hebron ofereix l’hospital a casa a pacients de totes les edats, des del naixement fins a la vellesa, ja que disposa d’hospitalització a domicili per a nadons prematurs i pacient adult.

“El millor regal ha estat poder estar amb els meus pares i els meus germans”

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.