Quatre projectes de Vall d’Hebron en salut mental guardonats per La Marató de TV3 2021

Els estudis se centraran en els trastorns del neurodesenvolupament, la prevenció del suïcidi, el trastorn bipolar i la depressió.

03/11/2022

L’edició del 2021 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va recaptar 12.147.989€ per a la recerca en l’abordatge integral de la salut mental, per millorar la qualitat i esperança de vida dels i les pacients i les seves famílies. L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, ha coordinat un procés d’avaluació internacional per valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i el seu valor innovador i transformador. Entre els 150 projectes presentats i els 36 guardonats enguany es troben quatre projectes on participen investigadores del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), dos com a líders i dos com a col·laboradores.

Tractament d’intervenció i prevenció en intents de suïcidi: assaig controlat aleatoritzat

El suïcidi ha esdevingut un problema de salut pública important després de l’impacte negatiu de la COVID-19 en la salut mental de la població general. Fins ara, pocs estudis han analitzat els efectes d’intervencions primerenques en persones que han tingut intents previs de suïcidi, tot i que el factor de risc més important per al suïcidi és haver tingut un intent previ, especialment durant el primer any.

L’objectiu d’aquest treball és avaluar l’efectivitat d’un tractament psicològic individual en pacients hospitalitzats després d’un intent greu de suïcidi. A més, s’estudiarà l’evolució de la incidència d’intents greus de suïcidi durant la pandèmia i l’impacte de la intervenció psicològica a partir de variables biològiques, psicosocials i clíniques.

La Dra. María Dolores Braquehais Conesa, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, lidera aquest projecte on també participa l’Hospital Clínic de Barcelona.

Impacte dels trastorns del neurodesenvolupament en el rendiment escolar: gens i ambient

El rendiment escolar és un indicador de qualitat de vida en el futur. No obstant això, al voltant del 20% dels nens i nenes dels països desenvolupats presenten dificultats d'aprenentatge i hi ha una necessitat urgent d'entendre quins són els factors de risc que predisposen a un baix rendiment escolar. Diferents estudis donen suport a la influència de factors genètics i ambientals en el rendiment escolar i l’èxit educatiu. A més, els trastorns del neurodesenvolupament, que presenten un fort component genètic, també estan fortament associats al baix nivell acadèmic.

Aquest projecte pretén explorar l’efecte dels factors genètics associats a aquests trastorns i de diferents factors ambientals (factors demogràfics, psicosocials o d'estil de vida, i l'exposició a la contaminació atmosfèrica i la manca d'espais verds) en el rendiment escolar en 6000 infants de Catalunya. Aquesta proposta contribuirà a ampliar el coneixement sobre el baix rendiment escolar i la seva relació amb els trastorns del neurodesenvolupament, i identificarà els factors de risc subjacents, amb l'objectiu final de traduir els resultats obtinguts en estratègies predictives i preventives en benefici dels grups d'estudiants vulnerables, així com de promoure el desenvolupament positiu de tota la població.

La Dra. Marta Ribasés, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), coordina el projecte en què també participa el grup SJD MIND Escoles de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu.

Assaig clínic de fase III, aleatoritzat, controlat amb comparador actiu, per estudiar l’eficàcia i la seguretat del programa de REMediació Cognitiva Integral (INCREM) en pacients amb depressió

Els símptomes de la depressió van des de l’afectació en l’estat d’ànim, tristesa extrema, apatia, impossibilitat de sentir plaer, fins a problemes de son, afectació dels hàbits alimentaris, problemes físics, entre d’altres. Uns altres símptomes molt freqüents però poc reconeguts són els que afecten la memòria, a la concentració i a la capacitat per a organitzar-se i resoldre problemes. Les darreres troballes científiques han demostrat que aquests símptomes, anomenats cognitius, són els que més interfereixen en el dia a dia, fins i tot quan la resta de símptomes anímics milloren. Això obre una nova línia d’investigació a nivell mundial que té com a objectiu trobar tractaments efectius per als símptomes cognitius de la depressió.

L’equip d’investigació d’aquesta proposta va dissenyar un programa de rehabilitació integral de la cognició i del funcionament quotidià per a depressió, INCREM (INtegral Cognitive REMediation for depression), que inclou un entrenament cognitiu i sessions de teràpia enfocades a la rehabilitació del funcionament diari. Els primers resultats han demostrat una millora i aquest estudi es vol demostrar l’eficàcia i els beneficis d’INCREM per a depressió en una mostra més gran i més variada de pacients, així com també esbrinar quins efectes té a nivell cerebral, utilitzant biomarcadors. L’objectiu final és arribar a implementar aquest tipus de teràpia al centres assistencials de salut mental per tal de tractar els símptomes cognitius dels pacients i aconseguir el retorn a la seva vida personal, laboral i social.

La Dra. Amanda Rodríguez Urrutia, psiquiatra del Servei de Salut Mental de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBERSAM, participa en aquest projecte amb l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

Desxifrant els correlats clínics, neurobiològics i genètics dels primers episodis de mania en el trastorn bipolar: projecte NOTION

El trastorn bipolar és una malaltia mental greu que es caracteritza per canvis d'humor extrems, inclosos alts i baixos emocionals, que dificulten el funcionament en la societat. Aquest trastorn s’associa amb dèficits cognitius persistents com ara dificultats per memoritzar o concentrar-se, altes taxes de mortalitat i una reducció de la qualitat de vida. La comprensió del curs del trastorn bipolar des de l’inici de la malaltia és fonamental per minimitzar el seu impacte.

L'objectiu del projecte és identificar a les primeres fases de la malaltia la relació entre els símptomes, el funcionament diari, el rendiment neurocognitiu, la genètica i la imatge cerebral, per tal d'augmentar la comprensió d’aquesta malaltia i identificar els factors que s’associen a un pitjor pronòstic. En aquest projecte es realitzaran dues avaluacions, una en el moment d'iniciar l'estudi i l’altra quan hagin passat dos anys per valorar com evoluciona cada un dels pacients. Un cop es recullin totes les dades, es realitzaran estudis amb mètodes innovadors que ajudin a identificar aquelles persones amb risc de patir mania, diferents trajectòries de la malaltia i a crear plans de tractament individualitzats.

La Dra. Silvia Amoretti, investigadora del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBERSAM, participa en aquest projecte amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’IRBLleida i la Universitat de Barcelona.

S'han valorat els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i el seu valor innovador i transformador.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Addiccions i Trastorns del Neurodesenvolupament

13.06.2024 - 15:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.