Presenten els resultats preliminars de l'assaig clínic CombivacS

La primera persona participant en l'assaig va rebre la dosi de reforç de Comirnaty el passat dissabte 17 d'abril a l'Hospital Universitari de Cruces a Bilbao; en els següents 6 dies un total de 673 persones van entrar a formar part de l'estudi. 

17/05/2021

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha presentat aquest matí els resultats preliminars de l'assaig clínic CombivacS, que està avaluant la resposta del sistema immunitari (immunogenicitat) i la seguretat associada a l'ús d'una pauta de vacunació heteròloga (combinació de diferents vacunes) enfront del coronavirus SARS-CoV-2. En l'acte han participat els coordinadors de l'assaig en cadascun dels centres participants: Vall d'Hebron, La Paz, Hospital Clínic, Hospital de Cruces i Hospital Clínico San Carlos. Per part de Vall d'Hebron ha intervingut la Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

L'estudi CombivacS és el primer a escala mundial que ofereix dades sobre la immunogenicitat derivada de l'ús combinat de dues vacunes diferents; es tracta d'un assaig clínic fase 2, aleatoritzat amb proporció 2: 1, multicèntric i adaptatiu, en què s'ha analitzat l'administració de la vacuna Comirnaty contra el coronavirus SARS-CoV-2 (BioNtech / Pfizer) en persones menors de 60 anys que ja havien rebut una primera i única dosi de Vaxzevria (AstraZeneca). Les persones participants havien d'estar com a mínim en la vuitena setmana post-primera dosi.

Els primers resultats assenyalen que aquesta pauta de vacunació heteròloga és altament immunogènica i no presenta problemes de reactogenicitat postvacunació diferents dels ja comunicats en l'ús homòleg (en solitari) d'aquestes mateixes vacunes; és a dir, la resposta del sistema immunitari es potencia molt després de la segona dosi de la vacuna Comirnaty, mentre que els efectes adversos observats entren dins del que s'esperava, són de caràcter lleu o moderat i es restringeixen majoritàriament als primers 2-3 dies després de rebre la vacuna. En cap cas s'ha comunicat un ingrés hospitalari secundari a l'ús d'aquesta pauta de vacunació dins d'aquest assaig clínic.

La primera persona participant en l'assaig va rebre la dosi de reforç de Comirnaty el passat dissabte 17 d'abril a l'Hospital Universitari de Cruces a Bilbao; en els següents 6 dies un total de 673 persones van entrar a formar part de l'estudi. Després de l'aleatorització, el grup que va rebre la segona dosi de la vacuna va quedar configurat per 441 participants, mentre que el grup control (que no ha rebut segona dosi de moment) el van formar 232 persones. La mitjana d'edat en ambdós grups va ser de 44 anys i la proporció de dones va ser de 56% sobre el total de la mostra inclosa; l'esquema d'estratificació de l'assaig ha permès evitar biaixos de selecció en gènere, edat i centre de participació.

Dades d'immunogenicitat i reactogenicitat

L'increment en els nivells d'anticossos i anticossos neutralitzants es va analitzar en un total de 663 persones, emprant 3 tècniques diferents. En tots els casos es va demostrar que l'ús d'una pauta heteròloga va potenciar la resposta immunitària: els títols d'anticossos es van multiplicar per 150 vegades al cap de 14 dies d'haver administrat la dosi de reforç heteròloga, un efecte que ja va ser molt evident al cap de 7 dies, amb un increment va multiplicar per 123 els títols inicials. A més a es va comprovar l'eficàcia dels anticossos generats per la vacunació heteròloga mitjançant test funcionals, el que va permetre demostrar que els anticossos produïts eren eficaços per protegir enfront del SARS-CoV-2. En els pròxims dies estaran disponibles els estudis d'immunitat cel·lular.

Concretament, els títols d'anticossos segons la tècnica que identifica la regió d'unió al receptor del SARS-CoV-2 es van incrementar des d'una mitjana de 58 fins a un valor de 9.102, el que va suposar un increment dels títols d'anticossos 150 vegades més gran, que seguia sent molt evident fins i tot 7 dies després de la dosi de reforç que van rebre els participants. Per contra, en el grup control els títols d'anticossos van romandre en nivells similars als obtinguts 14 dies abans.

La segona de les tècniques, que determina nivells d'anticossos basats en la proteïna trimèrica del virus, va confirmar aquest efecte immunogènic: les persones del grup experimental van presentar uns nivells d'anticossos abans del tractament de 82 unitats, que al cap de 14 dies van aconseguir una mitjana de 3.430 unitats. Aquest increment, de nou, ja era evident al cap de 7 dies; el grup control es va mantenir en xifres similars a les identificades a l'inici de l'assaig.

La tercera de les tècniques emprades va explorar l'eficàcia dels anticossos produïts. La capacitat funcional dels anticossos induïts per la segona dosi de Comirnaty va ser valorat en un assaig de neutralització amb pseudovirus portadors de proteïna Spike del SARS-CoV-2. En aquest assaig el sèrum del pacient s'incuba amb el virus i s'analitza la seva capacitat per bloquejar la infecció de cèl·lules en cultiu; com més gran és la capacitat neutralitzant, bloquejant i antiviral del sèrum, més gran és el seu 'títol', que es defineix com la dilució del sèrum del pacient que bloqueja el 50% de la infecció. Aquesta tècnica va mostrar un increment en els títols d'anticossos neutralitzants de més de 7 vegades després de l'administració de la dosi de Comirnaty, sent aquest increment fins i tot superior al descrit amb altres pautes homòlogues de vacunació.

Les dades de l'estudi han estat analitzats per un Comitè de Monitoratge de la Seguretat (Data Safety Monitoring Board) independent que ha aconsellat procedir amb la vacunació de les persones del grup control amb la segona dosi de la vacuna Comirnaty, segons preveia l'assaig si es complien les hipòtesis d'immunogenicitat i reactogenicitat previstes i comunicar els resultats preliminars a la comunitat científica i a les autoritats sanitàries.

Després d'aquests primers resultats preliminars, l'estudi realitzarà un seguiment i mesurament d'anticossos de les persones participants al llarg d'un any. D'altra banda, en tractar-se d'un assaig adaptatiu, el disseny de CombivacS permet la possibilitat d'incloure nous braços d'intervenció si es considera indicat per donar resposta a objectius científics.

Pel que fa a la interpretació dels resultats d'aquest estudi, en relació amb la possible comparació amb altres assaigs clínics, cal ser prudent, ja que les metodologies i els grups de persones tractades no són sempre idèntics; en tot cas, amb les dades ja obtingudes es pot afirmar que la resposta immunitària observada en CombivacS està en el mateix rang que la descrita amb pautes basades en dues dosis de la mateixa vacuna.

Comparteix-lo:
Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.