Miguel Ángel Robles premiat per l’organització internacional d’infermers d’Esclerosi Múltiple

L’infermer del VHIR i CEMCAT ha estat reconegut pel seu lideratge del programa Pacient Expert Catalunya en aquesta malaltia

27/09/2022

Miguel Ángel Robles, infermer assistencial i de recerca del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i membre dels Grups de Recerques Multidisciplinari d'Infermeria i Neuroimmunologia Clínica, deI Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha rebut el premi internacional Nightingale donat per l’Organització Internacional d’Infermers d’Esclerosi Múltiple (IOMSN). Cada any aquesta organització reconeix deu professionals de tot el món que liderin projectes per millorar la vida dels pacients. 

L'organització ha reconegut el treball d'en Miguel Ángel Robles per haver liderat les proves pilot i la implementació territorial del Programa Pacient Expert de Catalunya en Esclerosi Múltiple. Aquest programa busca empoderar els pacients mitjançant la cooperació entre iguals partint del principi que ningú coneix la malaltia ni la millor manera de fer-li front com les persones que la pateixen. La dinàmica és senzilla, es formen grups d'unes deu persones amb un mateix problema de salut que es reuneixen setmanalment amb un conductor durant nou setmanes amb un seguiment postintervenció als sis i dotze mesos. El tret diferencial és que el conductor d'aquests grups és un pacient expert, i els professionals de la salut actuen només com a observadors, intervenint només en casos excepcionals. Aquest pacient que lidera els grups és triat entre els pacients pels professionals de salut mitjançant un procés de selecció que inclou un qüestionari i una entrevista. Un cop escollit i durant tot el procés rep formació, assessorament i suport de l'equip assistencial per desenvolupar el seu rol. 

En total s'han creat dotze grups de pacients provinents de set unitats diferents, sis amb esclerosi múltiple recidivant i sis amb EM progressiva, sota el lideratge de Vall d’Hebron i el Departament de Salut. L'objectiu és que en un futur s’estengui la iniciativa a tots els hospitals de Catalunya que tracten aquesta patologia que afecta més de 50.000 persones a tot l'estat espanyol. El projecte ha rebut finançament del Col·legi Oficial d'Infermers de Barcelona.

Miguel Ángel Robles és un ferm defensor de la necessitat d'involucrar el pacient en la seva pròpia cura i ja va participar en el desenvolupament dels continguts del Projecte Decisions Compartides en esclerosi múltiple i de l'eina de suport a la presa de decisions, ambdós disponibles en el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.

La IOMNS és la primera i única organització internacional dedicada exclusivament a les necessitats i propòsits del col·lectiu d'infermeria que atén pacients amb esclerosi múltiple. Fundada el 1997 cada any reconeix 10 professionals de tot el món per la seva dedicació en millorar la vida d'aquest col·lectiu. Els projectes premiats representen tots els continents.
 

Cada any aquesta organització reconeix deu professionals de tot el món

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.