L’ull com una finestra al cervell. El projecte europeu RECOGNISED determinarà la utilitat de la retina com a eina per identificar la diabetis tipus 2 i el deteriorament cognitiu

Un projecte finançat per la Unió Europea explorarà les vies biològiques que podrien relacionar les alteracions observades a la retina amb aquelles presents en el cervell de persones amb diabetis tipus 2.

28/06/2020

Un important projecte finançat per la Unió Europea s’ha posat en marxa per explorar les vies biològiques que podrien relacionar les alteracions observades a la retina amb aquelles presents en el cervell de persones amb diabetis tipus 2 (DM2).

La DM2 és un factor de risc independent per desenvolupar deteriorament cognitiu i demència. De fet, existeixen estudis que mostren que les persones amb DM2 tenen el doble de probabilitats de desenvolupar malaltia d’Alzheimer en comparació amb la població general. L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que condueix a la pèrdua progressiva de cèl·lules cerebrals, la qual cosa provoca deteriorament cognitiu i, finalment, demència. Les persones amb deteriorament cognitiu tenen més dificultat per gestionar el tractament de la diabetis, i per tant, poden presentar un control deficient de la glicèmia i patir una major incidència de complicacions relacionades amb la diabetis. Aquest fet suposa un gran repta tant pels individus com pels seus familiars i els sistemes de salut.

El projecte RECOGNISED, de quatre anys de durada, estudiarà els mecanismes que causen alteracions estructurals i funcionals a la retina en persones amb DM2 i investigarà si aquestes mateixes vies juguen un paper en les alteracions del cervell que ocasionen el deteriorament cognitiu i la demència. Així, RECOGNISED revelarà si l’avaluació de la retina, que és fàcilment accessible amb tecnologies no invasives actuals, pot identificar el pacients amb DM2 amb risc de desenvolupar deteriorament cognitiu i demència. RECOGNISED també analitzarà dades prèviament recollides i mostres provinents de registres, cohorts i biobancs. Gràcies al coneixement que s’adquireixi sobre els mecanismes de la malaltia, RECOGNISED ajudarà a identificar noves estratègies terapèutiques.

RECOGNISED reuneix a 21 partners de nou països diferents, que inclouen institucions acadèmiques, petites i mitjanes empreses, la Infraestructura Europea per a la Medicina Traslacional (EATRIS) i associacions de pacients, que aportaran coneixement i experiència complementària. RECOGNISED rebrà prop de 6 milions d’euros de finançament en el marc del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea per assolir l’objectiu final de millorar la qualitat de vida de les persones amb diabetis. Al projecte RECOGNISED, científics bàsics i clínics amb gran experiència en diabetis, oftalmologia i neurologia utilitzaran les tecnologies més punteres per portar a terme els estudis experimentals i clínics que formen part d’aquest ambiciós projecte.

 

RECOGNISED

Coordinador del Projecte: Dr. Rafael Simó, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Barcelona (España)

Centres i entitats col·laboradores del Projecte: Queen’s University de Belfast (Regne Unit), AIBILI (Portugal), Utrecht University Medical Center (Països Baixos), Academic Medical Center, Àmsterdam (Països Baixos), Tor Vergata Universitat de Roma (Itàlia), Hospital Universitari San Raffaele (Itàlia), Universitat de Milà (Itàlia), Universitat de Dinamarca del Sud (Dinamarca), MultiMedica SpA, Milà (Itàlia), Fundació Assistencial de Mútua de Terrassa (Espanya), Institut Català de Salut (Espanya), Universitat de Montenegro (Montenegro), Clinical Center de Montenegro (Montenegro), Universitat de Cádiz (España), EATRIS (Països Baixos), Alzheimer Europe (Luxemburg), IDF-Europe (Bèlgica), Anaxomics Biotech (Espanya), Oxurion (Bèlgica), Genesis Biomed (Espanya), Vall d’Hebron Institut de Recerca, Barcelona (Espanya).

Aquest projecte rep finançament del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020 en virtut de l’acord número 847749. Aquest material reflexa només la visió dels autors, i la Comissió no es fa responsable de cap ús que pugui fer-se de la informació continguda en ell.

Comparteix-lo:
Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.