La xarxa d'Innovació de l'EUHA defineix el seu pla d'acció a Barcelona

Els diferents membres de la xarxa es van reunir a Vall d'Hebron per compartir els seus processos d'innovació, necessitats, reptes i objectius

12/09/2022

Els membres de la Xarxa d'Innovació llançada al juny de 2022 per l'Aliança Europea d'Hospitals Universitaris (EUHA) es van reunir a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona els dies 1 i 2 de setembre. Els experts en innovació de tots els membres de la EUHA van compartir els seus processos d'innovació, necessitats, reptes i objectius, i van definir les bases del pla d'acció de la xarxa. Aquesta reunió ha servit per a prioritzar les activitats de la xarxa, definint dues grans àrees d'interès: Finançament i Valorització, i Aplicació i Culturals.

La innovació és una força vital per a la millora de la medicina i és imprescindible per a afrontar el repte de la sostenibilitat de l'assistència sanitària. A més, la innovació sanitària és una part fonamental d'una economia europea forta i competitiva a nivell mundial. Per tant, creiem que la innovació ha de considerar-se una missió central dels hospitals universitaris al costat de l'atenció terciària, la recerca i l'educació. La Xarxa d'Innovació de la EUHA té com a objectiu promoure el desenvolupament de solucions innovadores, enfortir la cultura de la innovació dins dels nostres hospitals i transformar als membres de la EUHA en ecosistemes sostenibles, competitius i innovadors que millorin el nivell d'atenció. Com va destacar Laia Arnal (Vall d'Hebron), coordinadora de la xarxa, durant la reunió: "La Xarxa d'Innovació és una oportunitat única perquè els hospitals universitaris comparteixin les seves millors pràctiques, coneixements i iniciatives disruptives que tindran un impacte directe en els serveis sanitaris".

La xarxa reuneix persones amb un important pes estratègic, com els directors d'Innovació i els responsables de les Oficines de Transferència de Tecnologia i Incubadores, tant des del punt de vista acadèmic com hospitalari. El dijous, els membres van debatre sobre les diferents vies i processos d'innovació en les seves respectives institucions, destacant necessitats, objectius i àrees de millora. Finalment, els membres van coincidir que l'impacte de la innovació és el factor més important a tenir en compte dins dels procediments d'innovació, cosa que significa que, a més de la comercialització, els problemes de propietat intel·lectual i el rendiment econòmic, les solucions innovadores dels membres de la EUHA han de millorar realment el nivell d'assistència als pacients.

El divendres, els participants van decidir concentrar l'esforç de la xarxa en dues àrees d'innovació: Finançament i Valorització, i Cultura i Aplicació. Per a assegurar-se que aquests temes s'abordaran adequadament a la xarxa durant els pròxims mesos, els participants es van dividir en dos grups de treball diferents i van començar a materialitzar idees.

La reunió de Barcelona ha permès a la xarxa prioritzar les seves activitats. Com resumeix la coordinadora Jeanette Tuval (Hospital Universitari Karolinska) "Junts podem proposar les polítiques i activitats adequades per a canviar la cultura de la innovació, rebre més finançament i aplicar solucions innovadores en els entorns clínics".

Finalment, la directora de l'Aliança, Lynn Seveke, destaca la importància transversal de la reunió i fa balanç de dos dies d'èxit: "Estic molt contenta que la Xarxa d'Innovació hagi triat centrar-se en la valorització i la cultura de la innovació dins dels hospitals universitaris. Són temes importants en tota la EUHA. La valorització permet als hospitals universitaris posar els resultats de la recerca a la disposició dels pacients i de la societat. Per exemple, això ajudaria molt a la iniciativa EUHA EUCCAT sobre el desenvolupament sostenible de les teràpies cel·lulars i genètiques”.
 

A més, esmenta que garantir una mà d'obra sostenible és una urgència per a la EUHA: "La EUHA està actuant en aquest sentit i creiem que la innovació ha de ser part de la solució. M'alegro que la xarxa d'innovació desenvolupi les millors pràctiques per a ajudar el personal sanitari a innovar. És en el lloc de treball on es troben els millors coneixements, però el procés de passar d'un repte o una "necessitat insatisfeta" a la innovació real és una cosa en la qual els experts en innovació poden ajudar al personal sanitari".

La Xarxa d'Innovació és una oportunitat única perquè els hospitals universitaris comparteixin les seves millors pràctiques

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

III Curs de NEUROLOGIA PEDIÀTRICA: noves tecnologies diagnòstiques i terapèutiques

28.09.2023 - 08:15
El curs està dirigit a pediatres, neuropediatres, neuròlegs, i altres professionals implicats en les cures i cures de nens amb trastorns neurològics.
Més informació

12a Edició 'La donació d'òrgans com a part del procés de final de vida'

01.10.2023 - 09:00
Professionals de medicina que treballen en la cura del pacient crític
Més informació

Exposició 'L'altra mirada de la recerca'

Centre Comercial Diagonal Mar Av. Diagonal, 3, 08019 Barcelona (Planta 3, davant botiga Tezenis)
15.10.2023 - 20:00
Públic general
Més informació

Ultrasons, de la natura a la medicina

Museu de Ciències Naturals de Granollers
15.10.2023 - 19:00
Públic general
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.