La Societat Espanyola de Diabetis premia la trajectòria del Dr. Rafael Simó

El premi Alberto Sols reconeix les seves contribucions en la recerca en diabetis, com la descripció dels mecanismes de neurodegeneració en la retinopatia diabètica i noves estratègies terapèutiques i vies de neuroprotecció precoç.

21/04/2023

La neurodegeneració és un aspecte crucial en la patogènia de la retinopatia diabètica, d’aquí la transcendència clínica de les investigacions encaminades a descobrir i identificar noves estratègies terapèutiques basades en la neuroprotecció. El nom de Rafael Simó Canonge s’associa immediatament amb aquesta línia de treball, amb significatives i nombroses contribucions del grup de recerca que lidera. Aquest expert, que és cap de Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de recerca en Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha rebut avui el premi Alberto Sols de la Fundació SED, que reconeix la trajectòria científica en recerca bàsica sènior en diabetis.

A la conferència d’entrega d’aquest guardó, aquest expert ha assegurat que “l’avaluació i maneig de la retinopatia diabètica donarà un canvi radical en els pròxims 5 anys”, mostrant-se particularment satisfet d’haver pogut contribuir, juntament amb el seu equip, a aquest canvi.

Importants contribucions

Entre altres aportacions, el grup de recerca liderat pel Dr. Simó ha demostrat que en els estudis incipients de la retinopatia diabètica existeix una disminució en la producció de substàncies neuroprotectores de síntesi local a la retina, tant en la diabetis experimental com en les persones amb diabetis. Aquesta disminució afavoreix la neurodegeneració de la retina i les primeres alteracions vasculars. A més, s’ha confirmat que el tractament amb agents neuroprotectors, tals com els agonistes del receptor del GLP-1 o els inhibidors dels DPP-IV, és eficaç en la prevenció, i fins i tot regressió, de la retinopatia diabètica incipient en diversos models experimentals.

En aquests estadis tan primerencs de retinopatia diabètica, l’administració d’injeccions intravítries (normalment utilitzades per al tractament de fases avançades de la malaltia), es considera un plantejament massa agressiu. En aquest sentit, com apunta el Dr. Simó, “el nostre grup ha estat pioner en demostrar que l’administració tòpica ocular (col·liri) de molts d’aquests agents neuroprotectors és efectiva en prevenir la neurodegeneració de la retina”; per tant, afegeix, “hem obert una nova estratègia terapèutica basada no només en el concepte sinó en la ruta d’administració”.

Ara, el gran repte és demostrar la seva seguretat i efectivitat en humans. Per això, com explica el Dr. Simó, “hem creat recentment D-sight, una spin-off del VHIR, el principal objectiu de la qual és comercialitzar el col·liri de sitaglitina (un inhibidor de DPP-IV), amb la finalitat de donar resposta a una necessitat no coberta com és el tractament dels estadis incipients de la retinopatia diabètica”.

A més d’aquest projecte, el grup de recerca del Dr. Rafael Simó està immers en l’exploració i avaluació d’altres dianes terapèutiques, tant per als estadis incipients com per a fases més avançades d’aquesta malaltia, amb resultats que de moment són molt prometedors i que, fins i tot, s’estenen també a una altra malaltia molt prevalent: el glaucoma.

Igualment, com destaca el guanyador de la present edició del premi Alberto Sols de la Fundació SED, “estem molt interessats a utilitzar les imatges i registres de la retina com a elements de predicció de risc cardiovascular i deteriorament cognitiu”. Així, estan coordinant un projecte europeu (RECOGNISED), per avaluar el risc de deteriorament cognitiu i demència en els pacients amb diabetis mellitus tipus 2 de més de 65 anys; s’espera que a finals del 2024 es disposi dels primers resultats.

Un premi especial… I amb missatge

En la concessió del premi de la Fundació SED s’han tingut en compte tots aquests mèrits acumulats al llarg de les últimes dècades per aquest investigador, un reconeixement de la SED i, en definitiva, dels companys de professió a la trajectòria de recerca en diabetis i, en particular, en l’àmbit de la retinopatia diabètica. “Estic molt orgullós pel premi, que és una fita en la meva carrera investigadora i que hem de gaudir tots els membres del grup que lidero”, declara el Dr. Simó, qui assegura que “sense un equip ben organitzat és impossible ser competitiu en el món actual”.

Com a missatge general, l’expert de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron aclareix als més joves que “la recerca necessita estudi, paciència i molta perseverança”. Tal com afirma el Dr. Rafael Simó, “al nostre país existeix molt de talent, que s’ha de saber canalitzar, motivar i retribuir de forma justa, essent aquesta la forma de garantir el relleu generacional als grups de recerca; si no, tots els esforços realitzats no tindran continuïtat i es difuminaran en el curs de la història”.

"Estic molt orgullós pel premi, que és una fita en la meva carrera investigadora i que hem de gaudir tots els membres del grup que lidero”, declara el Dr. Simó.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Defensa de Tesi 'Nivells de cortisol (sèric matutí, salivar nocturn, lliure urinari 24h i test de supressió amb 1mg de Dexametasona) en pacients amb obesitat severa i en relació amb la cirurgia bariàtrica'

03.12.2024 - 12:00
Tesis
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.