La IA millorarà la predicció de l’evolució de l’esclerosi múltiple

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron acull en el Cemcat l’atenció al pacient amb esclerosi múltiple, convertint-se en un hospital capdavanter en el diagnòstic i tractament d’aquesta patologia.

31/05/2024

Actualment, més de 9.000 persones viuen amb Esclerosi Múltiple a Catalunya, malaltia de la qual encara es desconeixen les causes i no té un tractament definitiu. És per això, que en el marc de la celebració del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), que forma part del Campus Vall d’Hebron, i la Fundació Esclerosi Múltiple han organitzat una jornada informativa, per tal de presentar els últims avenços en els tractaments i el diagnòstic, així com alguns dels projectes destacats en recerca. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron acull en el Cemcat l’atenció al pacient amb esclerosi múltiple, convertint-se en un hospital capdavanter en el diagnòstic i tractament d’aquesta patologia: cada any, més de 3.000 pacients amb esclerosi reben atenció mèdica, amb 500 primeres visites i 7.000 visites successives, i més de 350 pacients fan neurorehabilitació. A més, l’Hospital de Dia de Vall d’Hebron porta a terme més de 2.500 tractaments anualment.

La Dra. María José Abadías, directora assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha donat la benvinguda a l’acte i ha reafirmat el compromís de Vall d’Hebron amb l’esclerosi múltiple. En aquest sentit, ha explica que “treballem cada dia “per millorar la salut dels nostres pacients amb malalties neuroimmunològiques com ara l’esclerosi múltiple. Tenim la sort d’estar rodejats de líders en la recerca de la malaltia”, ha explicat i ha destacat la importància “d’escoltar als pacients i a les famílies i incorporar la seva opinió per millorar en salut i aportar valor a la societat”.

Durant la jornada, el Dr. Xavier Montalban, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de Neuroimmunologia Clínica del Val d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i director del Cemcat, ha fet menció a la importància de la investigació en esclerosi múltiple: “Gràcies al avenços en recerca que s’han fet en els darrers anys, amb aportacions importants del Cemcat, a finals d’any es publicaran les actualitzacions en el diagnòstic i pronòstic de l’EM”. També ha afirmat que “d’aquí poc temps el diagnòstic es podrà fer sense dependre exclusivament de la informació clínica. Amb la incorporació de noves dades de ressonància magnètica i altres biomarcadors, que permetran identificar la malaltia molt més aviat. Això, juntament amb els tractaments d’alta eficàcia que tenim disponibles avui dia, canvien completament l’esclerosi múltiple com la coneixíem fins ara”.

D’altra banda, també s’ha presentat PRISMA, un projecte liderat per la Dra. Carmen Tur, del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del Grup de Recerca en Neuroimmunologia Clínica del VHIR, que utilitza l’IA per millorar la predicció de l’evolució de l’EM a mig i llarg termini. La doctora ha exposat la importància que té la IA en l’EM i com pot ajudar la IA en el futur a les persones que tenen EM. “D’aquí a uns 5 anys la IA permetrà que la persona amb EM tingui coneixement individualitzat del pronòstic del curs de la malaltia”, ha afirmat. Al Campus Vall d’Hebron, la recerca en esclerosi múltiple es duu a terme per part del grup de Neuroimmunologia Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Es tracta d’un equip multidisciplinari focalitzat en la recerca bàsica i clínica en aquesta patologia amb l’objectiu últim de millorar la qualitat de vida dels i les pacients amb esclerosi múltiple.

Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, ha explicat que “des de la FEM, seguim impulsant diferents projectes per conscienciar a la societat d’aquesta malaltia. Hem de seguir creixent per poder seguir acompanyant a les persones amb esclerosi múltiple, oferint serveis i aconseguint fons per la recerca”. A més, ha moderat una taula amb la infermera Sara Navarro i pacients amb esclerosi múltiple per parlar de com el diagnòstic canvia la vida dels i les pacients. “L’ajuda i el suport familiar són fonamentals per avançar, i no generar temes tabú”, han explicat les pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.