La Dra. María Buti, Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica Clínica 2023

La consultora sènior del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del grup de Malalties Hepàtiques del VHIR ha rebut el premi per les seves aportacions en el de les malalties hepatiques.

04/04/2023

El jurat dels Premis Fundació Lilly de Recerca Biomèdica 2023 ha reconegut en la seva XXI edició a la investigadora de Vall d'Hebron, la Dra. María Buti, en la categoria de recerca biomèdica clínica. El premi en la categoria biomèdica preclínica ha estat per a la Dra. Núria López de l'IRB Barcelona. Aquests guardons, que s'han convertit en un referent dins de la comunitat científica per l'alt nivell de les trajectòries distingides, reconeixen als investigadors que contribueixen de manera significativa al desenvolupament de la biomedicina i de les ciències de la salut a Espanya, i mantenen una activitat d'alt nivell científic. Els premis es lliuraran el pròxim 26 de juny en un acte institucional.

Amb motiu de l'anunci de les científiques premiades, José Antonio Sacristán, director de la Fundació Lilly, ressalta que "totes dues investigadores, amb excel·lents trajectòries científiques, representen fidelment el propòsit d'aquests Premis: reconèixer a aquelles persones que són exemple per la seva capacitat d'innovació, dedicació i encert en la recerca bàsica i clínica". Així mateix, ha assenyalat l'alt nivell científic de tots els candidats, prop de 60, que han optat al Premi en aquesta edició el que, en la seva opinió, "suposa un reflex de la qualitat dels científics biomèdics, i per tant de la ciència, que hi ha a Espanya. Hem de continuar fent tots els esforços necessaris per a promoure-la i que es tradueixi en impacte econòmic i social".

La doctora María Buti Ferret, consultora sènior del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Universitari Vall dʼHebron, investigadora principal del grup de Malalties Hepàtiques del Vall dʼHebron Institut de Recerca (VHIR) i catedràtica de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat reconeguda amb el Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica Clínica 2023 per les seves aportacions en el camp d'aquestes malalties i especialment de les hepatitis virals.

Gran part de les seves recerques mèdiques s'han centrat en l'avaluació de fàrmacs i de noves estratègies terapèutiques per fer front a aquestes patologies. Entre les seves contribucions més rellevants destaquen: estudis amb pacients amb hepatitis C genotip 3 i fracàs terapèutic, investigacions sobre la resposta a diferents tractaments en trasplantaments hepàtics, les troballes dels quals van suposar un nou paradigma i van ser incorporats a guies nacionals i internacionals; així com el diagnòstic precoç i la prevenció de la cirrosi hepàtica.

Lidera un grup del CIBER de malalties hepàtiques de l'Institut de Salut Carles III i és membre del comitè d'experts del Pla Estratègic per a l'abordatge de l'hepatitis C a Espanya, contribuint al fet que el nostre país hagi estat pioner en el Pla de Nacional d'Eliminació de l'hepatitis C, permetent així disminuir la mortalitat per cirrosi i càncer hepàtic.

Per part seva, la doctora Nuria López Bigas, professora de recerca ICREA a l'IRB Barcelona, ha estat distingida amb el Premi Fundació Lilly de recerca Biomèdica Preclínica 2023 per les seves investigacions pioneres utilitzant noves eines bioinformàtiques avançades i d'intel·ligència artificial per a identificar processos generadors de mutacions i desenvolupar metodologies per a identificar patrons de mutacions en càncer.

Les seves aportacions són clau, tant en el context de la recerca dels processos d'acumulació de mutacions en cèl·lules tumorals, com en el desenvolupament d'eines bioinformàtiques com boostDM, una eina d'intel·ligència artificial inspirada en la biologia evolutiva, o Cancer Genome Interpreter, que permet anotar mutacions indicadores del càncer, i biomarcadors, així com predir la resposta als fàrmacs de tumors individuals. Aquest últim projecte tindria aplicació directa en la medicina oncològica de precisió personalitzada en l'àmbit hospitalari.

Fundació Lilly: Ciència, Medicina i Humanisme

La Fundació Lilly té com a objectius: contribuir al desenvolupament de la sanitat espanyola en benefici de la salut dels ciutadans; impulsar la ciència i la recerca, així com la promoció de la cultura i la divulgació científica entre la societat; afavorir el desenvolupament de la medicina a través de la generació del coneixement biomèdic, la seva difusió, la formació dels professionals i l'educació mèdica; i fomentar els valors fonamentals de l'humanisme en l'àmbit de la ciència i la medicina. En l'àrea de ciència, anualment convoca els Premis de Recerca Biomèdica, les «Cites amb la ciència» i secunda diverses accions de divulgació científica. En Medicina, destaquen iniciatives com la Càtedra d'Educació Mèdica i MEDES – medicina en espanyol. La iniciativa Medicina Centrada en el Pacient, les activitats entorn de la figura del metge i humanista espanyol Andrés Laguna; o la difusió del llegat de William Osler, constitueixen l'àrea de l'humanisme mèdic.

Gran part de les seves recerques mèdiques s'han centrat en l'avaluació de fàrmacs i de noves estratègies terapèutiques per fer front a les hepatitis virals.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Presentació del llibre 'Viral quasispecies diversity and evolution' a càrrec del Dr. Josep Gregori, Dr. Francisco Rodríguez Frías i Dr. Josep Quer

09.10.2023 - 12:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Genome Editing in Biomedicine in 2023 and beyond'

Activitat Online
16.10.2023 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.