La base genètica del TDAH i el trastorn de l’espectre autista impacta en el rendiment escolar dels infants

Aquests resultats reforcen la necessitat d’atenció més individualitzada per abordar les necessitats educatives des d’una etapa primerenca.

31/05/2024

El trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i el trastorn de l’espectre autista (TEA) són trastorns del neurodesenvolupament que apareixen durant la infància i sovint interfereixen en el rendiment escolar. Un estudi coordinat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD), dins el programa SJD MIND Schools, i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) ha analitzat l’impacte de la base genètica d’aquests trastorns en la salut mental i els resultats acadèmics dels nens, nenes i adolescents de 43 escoles i instituts de Catalunya. Els resultats han estat publicats a la revista Molecular Psychiatry.

Per tal d’entendre la relació entre aquests trastorns del neurodesenvolupament i el rendiment escolar, s’ha analitzat el genoma de 4.278 infants i adolescents, de diferents edats i nivells socioeconòmics, i s’ha investigat l’impacte de les variants genètiques associades al TDAH i al TEA en la salut mental i en els resultats acadèmics en matemàtiques, llengua i anglès dels participants.

Els resultats del treball mostren una forta relació entre els factors genètics de risc per al TDAH i el TEA i el rendiment escolar. “Hem vist que la base genètica subjacent a aquests trastorns s’associa amb la simptomatologia clínica característica i, en part a través d’aquests símptomes, contribueix al rendiment escolar”, explica la Dra. Judit Cabana-Domínguez, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBERSAM. “Aquest component genètic que impacta negativament en els assoliments acadèmics no només està associat als símptomes característics d’aquests trastorns sinó també a problemes emocionals i de conducta. Ampliar el coneixement sobre els factors de risc que impacten negativament en el rendiment escolar i la seva relació amb els trastorns del neurodesenvolupament pot contribuir a definir estratègies preventives en benefici dels estudiants més vulnerables”, detalla la Dra. Marta Ribasés, investigadora principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBERSAM.

S’observa que la base genètica del TDAH influeix també en múltiples problemes de conducta i emocionals, com la depressió i l’ansietat, els quals alhora estan relacionats a un pitjor rendiment escolar. A més, els baixos resultats acadèmics poden també agreujar aquests problemes de salut mental, creant un cercle viciós. Alhora, els resultats en TEA indiquen que part de la càrrega genètica subjacent al trastorn està associada a baix rendiment escolar, però una altra es relaciona amb millor assoliment en les diferents matèries. “Identificar els factors genètics i els símptomes associats que correlacionen amb un millor o pitjor rendiment escolar ajuda a entendre la diversitat a l’aula, explica, en part, perquè alguns nens tenen dificultats per aprendre i pot ser útil per detectar precoçment futurs problemes de rendiment escolar”, afirma la Dra. Rosa Bosch, coordinadora del programa SJD MIND Schools a l’IRSJD i del CIBERSAM.

Entendre la biologia per a un millor acompanyament dels infants

Comprendre els factors genètics i els mecanismes biològics subjacents als trastorns del neurodesenvolupament i la seva relació amb el rendiment escolar ajuda a conèixer com aquests poden impactar en els resultats educatius. En aquest sentit, l’equip investigador destaca que, tot i la relació genètica, aquesta no és determinista i el suport familiar i educatiu juga un paper clau. “Identificar els símptomes que més afecten, fins i tot abans del diagnòstic del trastorn de l’infant, és necessari per abordar les necessitats educatives des d’una etapa primerenca”, destaca el Dr. Miquel Casas, director del programa SJD MIND Schools a l’IRSJD. “És essencial fer una atenció més individualitzada i un acompanyament de l’alumnat, especialment els que tenen més necessitats, per millorar la motivació i els resultats acadèmics”, conclou.

L’estudi ha estat possible gràcies al finançament rebut per part de la Fundació Marató de 3Cat, el Fons d’Investigació Sanitària i els fons FEDER.

Són els resultats d’un treball liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca, l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i el CIBERSAM on han participat 4.278 infants i adolescents de 43 centres de Catalunya.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.