El Servei de Cirurgia Vascular de Vall Hebron, primer del país en incorporar la simulació dins el pla formatiu dels residents

La incorporació de la simulació és una aposta de la Direcció de Docència de l’Hospital per situar Vall d’Hebron com a hospital referent en la utilització de la simulació en els programes d’entrenament com a model d’eficiència formativa.

05/12/2023

Les malalties vasculars presenten una elevada prevalença en la nostra població, i a vegades aquests pacients necessiten algun tipus d'intervenció quirúrgica realitzada pels cirurgians vasculars. Avui en dia, la cirurgia endovascular és sovint la tècnica d'elecció per aquests pacients, ja que és menys invasiva i té una menor morbimortalitat. Per dur a terme les diferents tècniques endovasculars amb èxit i de manera segura, el cirurgià ha de desenvolupar una sèrie d'habilitats tècniques. La simulació endovascular és una eina que permet adquirir aquestes habilitats tècniques en un entorn segur abans de poder transferir aquestes habilitats en intervencions amb pacients reals.

Vall d'Hebron és el primer centre del país en incorporar la simulació endovascular dins del pla formatiu dels residents del Servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular. Gràcies a la infraestructura que proporciona el Centre de Simulació Clínica Avançada, els residents disposen de l'última tecnologia per poder de recrear processos clínics i procediments de qualsevol grau de complexitat en entorns equiparables als reals i sense que els errors repercuteixin en el pacient, tot convertint-se en oportunitats d'aprenentatge. ''La simulació quirúrgica acabarà sent obligatòria en els plans formatius dels residents. La nostra experiència pot servir d'experiència pilot per a altres centres'' explica el Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei de Cirurgia Vascular.

Amb l'ús del simulador endovascular Simbionix ANGIO Mentor, els residents poden adquirir i potenciar habilitats tècniques , així com aprendre la sistemàtica i passos reglats de cada cirurgia. Sempre acompanyats d'un tutor, que els guia i ajuda perquè vagin adquirint unes habilitats i coneixements definits al pla formatiu i alineats segons l'any de residència. ''La simulació és una formació experiencial i immersiva que permet als residents practicar tot el temps que vulguin, guanyant habilitats tècniques en cirurgia endovascular, en un entorn segur i lliure d'errors'', afirma el Doctor Ivan Constenla, tutor de residents del Servei. ''Diversos estudis ja han demostrat els beneficis que comporta: potencia la seguretat, permet l'aprenentatge i el guany de confiança del professional en un entorn tranquil i controlat, i pot arribar a millorar els resultats clínics del pacient'', conclou.

El pla de formació incorpora en cada any de residència unes hores obligatòries de rotació per Simulació. La simulació en la docència ofereix una oportunitat de formació per afrontar-se a reptes i aprendre d'habilitats tècniques i no tècniques, com la capacitat de comunicació, lideratge, o la presa de decisions, en les quals no s'acostuma a incidir des del món acadèmic i que resulten fonamentals per al bon desenvolupament de l'activitat sanitària.

El Servei de Cirurgia Vascular de Vall Hebron és primer del país en incorporar la simulació dins el pla formatiu dels residents.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Sessions Científiques del Servei de Cardiologia 2023 - 2024

28.06.2024 - 08:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.