El seguiment digital de pacients quirúrgics s’amplia a tots els quiròfans de Vall d’Hebron

El sistema permet la identificació, localització i traçabilitat de pacients dins dels blocs quirúrgics tant a nivell de localització física com de seguiment dins del procés assistencial, de manera que tant professionals com pacients i familiars disposen d’informació més complerta i en temps real.

14/09/2022

El seguiment digital de pacients que reben una cirurgia ja està en funcionament en tots els blocs quirúrgics de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El projecte va començar l’any 2017 amb la implantació d’un sistema de traçabilitat de pacients al bloc quirúrgic de l’Hospital General (que compta amb 19 quiròfans) i va continuar amb la incorporació l’any 2019 d’una nova versió que incloïa la gestió del procés quirúrgic. Els bons resultats de la implantació han portat a desplegar el sistema als altres tres blocs quirúrgics que té Vall d’Hebron: el de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona; el de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, i el que es troba al Parc Sanitari Pere Virgili. El sistema, doncs, ja està implementat en el total de 49 quiròfans que disposa l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El sistema permet la identificació, localització i traçabilitat de pacients dins dels blocs quirúrgics tant a nivell de localització física com de seguiment dins del procés assistencial, de manera que tant professionals com pacients i familiars disposen d’informació més complerta i en temps real. Aquesta traçabilitat de pacients ha permès millorar la col·laboració entre els diferents equips i àrees de l'Hospital al llarg del procés quirúrgic, analitzar i optimitzar el flux del pacient i augmentar-ne la seguretat -ja que el sistema garanteix que el pacient correcte es troba al quiròfan adequat-. D’aquesta manera es poden assolir millores en la gestió del programa quirúrgic diari i en el rendiment del bloc quirúrgic.

A partir de les dades i esdeveniments generats en temps real, s’ha dissenyat un conjunt d'aplicacions a mesura basades en bluetooth RTLS (Real Time Location System) per a cada equip d'àrea, la qual cosa els permet seguir sense problemes els fluxos de pacients, rebre notificacions i assignar tasques entre els equips a mesura que els i les pacients avancen en el procés quirúrgic (per exemple, reben notificacions com ara “el pacient està vestit i llest per a ser traslladat a la sala de preparació” o “el pacient està llest per ser traslladat al quiròfan 3”).

Els i les professionals també s’estalvien haver d'introduir manualment les marques de temps en el sistema d'informació, la qual cosa els permet dedicar més temps a l'atenció de pacients.

Pacients i famílies, beneficiats del seguiment digital

Un altre aspecte rellevant de la implementació del sistema de seguiment digital és la millora de l'experiència dels pacients i les seves famílies, ja que es redueix el nombre de cancel·lacions diàries gràcies a una millor programació en disposar d'horaris precisos. A més, es poden mantenir les famílies informades de l'estat actual del o de la pacient durant tot el procés mitjançant una aplicació en temps real (per exemple, són informades de si hi ha hagut un retard, si el pacient ha sortit del quiròfan, etc.).

Finalment, la solució de flux de pacients en temps real està connectada al sistema de climatització del centre quirúrgic per ajustar dinàmicament les condicions climàtiques de cada quiròfan, posant-los en espera a mesura que els pacients entren i surten dels quiròfans i apagant-los una vegada finalitzada la sessió quirúrgica i durant els caps de setmana. Això suposa un important estalvi energètic del consum total d'energia dels blocs quirúrgics.

El sistema està implementat en el total de 49 quiròfans que disposa l’Hospital Universitari Vall d’Hebron

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.