El Dr. Marc Ribó premiat per la Societat Espanyola de Neurologia per l'assaig clínic en ictus RACECAT

La Societat Espanyola de Neurologia ha fet lliurament dels seus premis anuals per a reconèixer el treball de persones i entitats en el desenvolupament de la Neurologia.

12/06/2023

El 12 de juny, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) va lliurar els seus Premis SEN, en neurologia en el seu àmbit científic i social. Entre els premiats, destaca el reconeixement al Dr. Marc Ribó Jacobí, neuròleg de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de Recerca en Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Al costat de la Dra. Natalia Pérez de la Ossa Herrero, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, van rebre el premi SEN en la categoria d'Ictus, per la seva labor com a investigadors principals i coordinadors en l'assaig clínic RACECAT.

L'estudi pretenia determinar els millors circuits de trasllat dels pacients que sofreixen un ictus greu i que es troben lluny d'un centre hospitalari d'alta tecnologia on es pugui fer el tractament endovascular. Aquesta teràpia és necessària en la meitat dels ictus més greus, però només es troba disponible en alguns centres de la xarxa d'atenció a l'ictus, i que sovint estan allunyats del lloc on es troba el pacient.

Es va observar que les possibilitats de recuperació són igualment positives tant si els pacients es traslladen directament a centres de referència per a fer el tractament endovascular, o si inicialment es traslladen a un centre local i, posteriorment, es dirigeixen a un centre de referència si és necessari. La revista mèdica JAMA (Journal of the American Medical Association), una de la més prestigiosa i amb més àmplia difusió en el món, va publicar el treball on es destacava l'efectivitat dels circuits d'atenció a l'ictus en el territori gràcies a l'alta coordinació entre el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i els centres hospitalaris i el bon funcionament a Catalunya del codi Ictus.

A Catalunya, els pacients reben atenció en el primer hospital amb 88 minuts de mitjana, es fan les primeres proves i la primera atenció en menys de 40 minuts, i arriben al segon hospital on es pot fer la trombectomia amb 180 minuts de mitjana. Aquests temps són extremadament ràpids comparats amb altres territoris, i posen de manifest l'efectivitat de la xarxa d'atenció a l'ictus de Catalunya.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Patient-centered care: How patient reported outcomes are improving personalised care'

Activitat Online
27.05.2024 - 12:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.