El Dr. Ferran Pellisé lidera un estudi que demostra la reducció de les complicacions després de la cirurgia per escoliosi

L'anàlisi perseguia identificar tendències en indicadors de qualitat assistencial en el tractament quirúrgic de l'escoliosi de l'adult, com ara complicacions, reintervencions i impacte en la qualitat de vida dels i les pacients amb desviació de columna.

09/11/2021

Un nou estudi liderat pel Dr. Ferran Pellisé, cap de la Unitat de Raquis del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i responsable de la Unitat de Recerca de la Columna Vertebral del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha analitzat la base de dades més àmplia de pacients adults amb desviació de columna, a la qual es van aplicar tècniques d'intel·ligència artificial per dur a terme la investigació. L'anàlisi perseguia identificar tendències en indicadors de qualitat assistencial en el tractament quirúrgic de l'escoliosi de l'adult, com ara complicacions, reintervencions i impacte en la qualitat de vida dels pacients amb desviació de columna, des del 2010. Els resultats s'han publicat a The Journal of Neurosurgery, revista de referència a l'àmbit de la neurocirurgia.

L'estudi, dut a terme amb 2286 pacients, ha conclòs que, a més d'haver augmentat un 100% el nombre de cirurgies a la darrera dècada, la taxa de complicacions s'ha reduït a la meitat, passant d'un 40 a un 20%.

L'equip internacional liderat pel Dr. Pellisé forma part de l'European Spine Study Group (ESSG), amb seu a Barcelona, ​​i de l'International Spine Study Group (ISSG), amb seu a Amèrica del Nord. Des de fa una dècada, tots dos grups lideren la investigació i els avenços en el tractament quirúrgic de les desviacions de columna de l'adult a nivell mundial. Les dades pertanyen a pacients que han estat tractats pels especialistes membres de l'ESSG o de l'ISSG en algun dels centres adscrits a aquests grups de recerca. A Espanya, són persones intervingudes a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, que ha liderat aquesta iniciativa internacionalment, i a l'Hospital Universitari La Paz de Madrid. Aquests dos centres lideren a Espanya la pràctica i el coneixement entorn de les desviacions de columna, fruit de 40 anys de col·laboració intensa per millorar el coneixement i el tractament en aquesta àrea.

És important assenyalar que un nombre molt important d'aquests pacients (fins a un 85%), que cedeixen les dades mitjançant un consentiment ex profeso, molt sovint decideixen donar seguiment a la seva participació en els estudis durant anys. Les bases de dades presenten un enorme interès, particularment en un entorn on el nombre d'intervencions ha crescut un 100% a causa de l'envelliment de la població que, patint condicions invalidants de la columna, reivindica mantenir una vida activa malgrat l'edat. Per a moltes d'aquestes persones caldrà una cirurgia complexa, no exempta de complicacions, que es beneficiarà de la informació i els estudis sorgits d'aquestes bases de dades.

Val a dir, així mateix, que els pacients també es beneficien de la millora en la capacitació, els tractaments i la medicació, i les tècniques anestèsiques que s'han produït els darrers anys. Tot aquest conjunt de factors ha aconseguit que la darrera dècada la taxa de complicacions en aquestes cirurgies s'hagi reduït a la meitat, passant d'un 40 a un 20%. "Les cirurgies són complexes i, per tant, la possibilitat d’anticipar els riscos de possibles complicacions és clau", assegura el Dr. Pellisé.

Les escoliosis o desviacions de columna són patides per fins a un 30% de la població major de 60 anys. Tot i que no sempre presenten símptomes, quan ho fan tendeixen a afectar la qualitat de vida de manera considerable, en forma de dolor i pèrdua de funció.

L'enorme quantitat d'informació reunida de pacients abans, durant i després de les intervencions permet aplicar solucions d'intel·ligència artificial i algoritmes per tenir un coneixement molt més precís sobre les cirurgies, fins i tot abans de les intervencions. Totes aquestes dades permeten conèixer l'origen de les possibles complicacions i millorar-ne la prevenció.

L'aplicació de mecanismes d'intel·ligència artificial a aquestes quantitats d'informació ingents permet dur a terme prediccions molt específiques i identificar els escenaris més beneficiosos. Així mateix, amb el temps, es reconeixen les dades que millor prediuen les complicacions, de manera que encara amb la incorporació de noves dades se simplifica el procés i el mesurament de risc, i se'n perfecciona el resultat.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.