Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Equip de Vall d'Hebron que ha participat en l'estudi sobre càncer infantil i COVID-19.
L’estudi, que ofereix una guia per al maneig clínic d’aquests pacients, revela que només els menors amb trasplantament recent de cèl·lules mare hematopoètiques o que pateixen altres malalties addicionals tenen un major risc de complicacions per COVID-19.
Un estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) demostra que els pacients pediàtrics amb càncer no tenen un major risc de COVID-19 greu en comparació amb aquells que no tenen càncer, excepte si han rebut un trasplantament recent de medul·la òssia o tinguin altres malalties subjacents. Durant la pandèmia, aquest treball, que forma part d’una col·laboració entre hospitals pediàtrics d’Espanya, va proporcionar dades de gran rellevància sobre el maneig de nens, nenes i adolescents amb càncer i COVID-19. Ara, es publica l’anàlisi detallada a la revista Pediatric Blood & Cancer.
Durant la pandèmia, existia una gran incertesa sobre com calia gestionar els infants amb càncer infectats amb SARS-CoV-2: ¿tenien un major risc de patir COVID-19 greu respecte a aquells que no tenien càncer? ¿Eren necessàries mesures d’aïllament més restrictives en aquests casos? ¿Podien continuar el seu tractament amb quimioteràpia o radioteràpia?
Per resoldre aquests i altres dubtes, l’equip va coordinar, amb el grup de treball COVID-19 de la Societat Espanyola d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica (SEHOP) i el registre nacional de COVID-19 en infants EPICO-AEP, liderat pel Dr. Alfredo Tagarro, la creació d’un registre en temps real dels casos d’infants amb càncer infectats per SARS-CoV-2. El registre va quedar inclòs dins del registre general d’EPICO-AEP, cosa que va permetre analitzar periòdicament si els nens amb càncer presentaven una infecció més greu que aquells que no tenien aquesta malaltia, i presentar-ho en les reunions anuals de la SEHOP per orientar en el maneig d’aquesta infecció.
El registre va romandre obert durant la crisi de salut, entre 2020 i 2022, i ha estat analitzat pels grups del VHIR, EPICO-AEP i Hospital Universitari de Cruces. Els resultats es presenten en aquesta publicació i engloben 256 nens i nenes amb càncer o trasplantament recent de medul·la òssia infectats amb COVID-19 i 990 menors amb la infecció, però sense càncer ni trasplantament.
Els resultats van revelar que, en general, la COVID-19 no és un factor de risc addicional per al càncer infantil, sinó que la gravetat és similar en menors amb càncer i sense càncer. No obstant això, aquells que havien rebut un trasplantament al·logènic de cèl·lules mare hematopoètiques en els darrers 300 dies o tenien altres patologies addicionals van mostrar un risc significativament major de desenvolupar COVID-19 greu. A més, es va observar que tots els pacients vacunats van presentar COVID-19 lleu.
Aquests resultats van ser crucials per guiar les polítiques clíniques durant la crisi sanitària per COVID-19. "Vam confirmar que no eren necessàries mesures d’aïllament o de tractament diferents d’altres infeccions virals en pacients amb càncer", afirma el Dr. Pablo Velasco, metge adjunt del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR i coordinador de l’estudi. "El treball va ser fonamental per assegurar que no es retardessin tractaments crucials com la quimioteràpia o radioteràpia, a menys que fos absolutament necessari, igual que en altres infeccions respiratòries", afegeix la Dra. Itziar Astigarraga, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Cruces i coordinadora de l’àrea de recerca en salut maternoinfantil i reproducció assistida de l’Institut Biobizkaia.
Per portar a terme l’estudi, els investigadors van utilitzar dues plataformes de dades clíniques: EPICO sobre COVID-19 en la infància i el registre de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtrica (SEHOP) en càncer infantil. La coordinació entre ambdues va permetre un seguiment detallat i comparatiu dels menors amb càncer i sense càncer durant la pandèmia. "La integració de dades nacionals i internacionals i l’ús de registres compartits van ser claus per entendre el veritable impacte de la COVID-19 en nens amb càncer", assenyala el Dr. Velasco.
La col·laboració entre diferents centres i l’intercanvi de dades amb altres professionals sanitaris, mitjançant la presentació dels resultats en diversos congressos durant la crisi, van ser factors clau per aplicar els resultats en el dia a dia de la pràctica clínica. "Aquests resultats van facilitar el maneig immediat dels pacients durant la pandèmia i, a més, ens proporcionen una base sòlida per a la gestió clínica i la formulació de polítiques en oncologia pediàtrica que ens prepara millor per a futures emergències sanitàries", conclou el Dr. Velasco.
Per part de Vall d’Hebron, el treball ha estat coordinat pel grup de Càncer i Malalties Hematològiques del VHIR en estreta col·laboració amb la Unitat d’Estadística i Bioinformàtica (UEB) i el grup d’Infecció i Immunitat en el Pacient Pediàtric del VHIR. Al País Basc, les investigadores del grup d’oncologia infantil de l’IIS Biobizkaia, Susana García Obregón i Olatz Villate Bejarano, s’han encarregat de l’anàlisi de les bases de dades i l’equip mèdic de la Unitat d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Cruces d’Osakidetza ha col·laborat en la recollida de casos.
"Aquests resultats ens proporcionen una base sòlida per a la gestió clínica i la formulació de polítiques en oncologia pediàtrica que ens prepara millor per a futures emergències sanitàries", explica el Dr. Pablo Velasco.
Oncologia i Hematologia Pediàtrica, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.