Destacada presència de Vall d’Hebron al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO)

Professionals especialitzats en oncologia s’ha reunit del 13 al 17 de setembre a Barcelona per presentar múltiples avenços en el tractament del càncer.

16/09/2024

El Congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que té lloc del 13 al 17 de setembre a Barcelona, ha reunit a professionals de diferents especialitats oncològiques que han exposat els últims avenços i temes científics de rellevància. Un any més, Vall d’Hebron ha comptat en aquesta edició de la ESMO amb investigadors i investigadores del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, i han tingut una presència molt destacada.

Nou fàrmac per superar la resistència al tractament en tumors sòlids

La Dra. María Vieito, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora de la Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch i del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO, ha presentat els resultats preliminars del primer assaig fase 1 d'un nou fàrmac BiDAC™, el CFT1946 dissenyat per degradar de manera molt selectiva la proteïna mutada BRAF V600 i alhora superar la resistència al tractament.
Entre el 7 i el 15% dels tumors presenten mutacions al gen BRAF molt freqüentment en la posició BRAFV600. Aquesta alteració s'associa a una proliferació més gran de les cèl·lules tumorals.

Un fàrmac experimental en càncer d’endometri o ovari avançat 

L'assaig clínic de fase 2 TROPION-PanTumor03 avalua l'eficàcia de l'anticòs conjugat Datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) en monoteràpia o en combinació en diferents tipus de tumors sòlids avançats o metastàtics prèviament tractats.
Els resultats de l'estudi, presentats per la Dra. Ana Oaknin, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Neoplàsies Ginecològiques de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), en pacients amb càncer d'endometri o ovari avançat que havien progressat a una o més línies de tractament i que van rebre Dato-DXd en monoteràpia mostren una taxa de resposta objectiva del 27,5% en les pacients amb càncer d'endometri i del 42,9% en les pacients amb càncer d'ovari.

Un inhibidor de KRASG12C en pacients amb càncer colorectal metastàtic 

Per altra banda, la Dra. Elena Élez, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, cap del Grup de Càncer Colorectal del VHIO i coautora d'aquest estudi, ha presentat a SEOM el primer conjunt de dades sobre l'ús de l'inhibidor de l'alteració oncogènica KRASG12C, sotorasib, en combinació amb panitumumab i FOLFIRI en primera línia en pacients amb càncer colorectal metastàtic que presenten aquesta mutació. Els resultats de l’estudi CodeBreak mostren un perfil de seguretat tolerable i taxes de resposta prometedores.

La mutació oncogènica KRAS G12C és present en aproximadament el 3% dels pacients amb càncer colorectal (CCR).

La lactància materna després d'un càncer de mama hormonosensible és possible

L’estudi POSITIVE -coordinat a Espanya per la Dra. Cristina Saura, cap del Grup de Càncer de Mama del VHIO, a través pel Grup SOLTI de recerca clínica en càncer i pel Grup GEICAM de Recerca en Càncer de Mama- ha demostrat que és possible fer lactància materna després de patir un càncer de mama hormonosensible i suspendre el tractament hormonal i aconseguir un embaràs. De les pacients que van aconseguir tenir un fill en el context d’aquest estudi, més d’un 60% (196 pacients) van poder alletar i això no ha influït negativament en el pronòstic, després d’un seguiment, per ara, de 41 mesos.

Aquestes dades completen les presentades anteriorment i publicades per una de les revistes científiques amb més factor d’impacte del món, New England Journal of Medicine (NEJM), que evidenciaven que interrompre la teràpia endocrina per poder quedar embarassades -sota control mèdic i durant un període que no superés els dos anys- no incrementa el risc de recaiguda a curt termini en pacients joves amb càncer de mama hormonosensible. Això responia al primer objectiu de l’estudi. Un segon objectiu, els resultats del qual es presenten ara, era veure si aquelles dones que aconseguien tenir fills dins de l’assaig podien fer lactància materna i en quines circumstàncies.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs bàsic i avançat d'Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Supervivència al càncer de mama. Perspectiva de la pròpia dona supervivent'

Online
20.01.2025 - 15:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.