Destacada presència de Vall d’Hebron al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO)

Professionals especialitzats en oncologia s’ha reunit del 13 al 17 de setembre a Barcelona per presentar múltiples avenços en el tractament del càncer.

16/09/2024

El Congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que té lloc del 13 al 17 de setembre a Barcelona, ha reunit a professionals de diferents especialitats oncològiques que han exposat els últims avenços i temes científics de rellevància. Un any més, Vall d’Hebron ha comptat en aquesta edició de la ESMO amb investigadors i investigadores del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, i han tingut una presència molt destacada.

Nou fàrmac per superar la resistència al tractament en tumors sòlids

La Dra. María Vieito, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora de la Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch i del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO, ha presentat els resultats preliminars del primer assaig fase 1 d'un nou fàrmac BiDAC™, el CFT1946 dissenyat per degradar de manera molt selectiva la proteïna mutada BRAF V600 i alhora superar la resistència al tractament.
Entre el 7 i el 15% dels tumors presenten mutacions al gen BRAF molt freqüentment en la posició BRAFV600. Aquesta alteració s'associa a una proliferació més gran de les cèl·lules tumorals.

Un fàrmac experimental en càncer d’endometri o ovari avançat 

L'assaig clínic de fase 2 TROPION-PanTumor03 avalua l'eficàcia de l'anticòs conjugat Datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) en monoteràpia o en combinació en diferents tipus de tumors sòlids avançats o metastàtics prèviament tractats.
Els resultats de l'estudi, presentats per la Dra. Ana Oaknin, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Neoplàsies Ginecològiques de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), en pacients amb càncer d'endometri o ovari avançat que havien progressat a una o més línies de tractament i que van rebre Dato-DXd en monoteràpia mostren una taxa de resposta objectiva del 27,5% en les pacients amb càncer d'endometri i del 42,9% en les pacients amb càncer d'ovari.

Un inhibidor de KRASG12C en pacients amb càncer colorectal metastàtic 

Per altra banda, la Dra. Elena Élez, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, cap del Grup de Càncer Colorectal del VHIO i coautora d'aquest estudi, ha presentat a SEOM el primer conjunt de dades sobre l'ús de l'inhibidor de l'alteració oncogènica KRASG12C, sotorasib, en combinació amb panitumumab i FOLFIRI en primera línia en pacients amb càncer colorectal metastàtic que presenten aquesta mutació. Els resultats de l’estudi CodeBreak mostren un perfil de seguretat tolerable i taxes de resposta prometedores.

La mutació oncogènica KRAS G12C és present en aproximadament el 3% dels pacients amb càncer colorectal (CCR).

La lactància materna després d'un càncer de mama hormonosensible és possible

L’estudi POSITIVE -coordinat a Espanya per la Dra. Cristina Saura, cap del Grup de Càncer de Mama del VHIO, a través pel Grup SOLTI de recerca clínica en càncer i pel Grup GEICAM de Recerca en Càncer de Mama- ha demostrat que és possible fer lactància materna després de patir un càncer de mama hormonosensible i suspendre el tractament hormonal i aconseguir un embaràs. De les pacients que van aconseguir tenir un fill en el context d’aquest estudi, més d’un 60% (196 pacients) van poder alletar i això no ha influït negativament en el pronòstic, després d’un seguiment, per ara, de 41 mesos.

Aquestes dades completen les presentades anteriorment i publicades per una de les revistes científiques amb més factor d’impacte del món, New England Journal of Medicine (NEJM), que evidenciaven que interrompre la teràpia endocrina per poder quedar embarassades -sota control mèdic i durant un període que no superés els dos anys- no incrementa el risc de recaiguda a curt termini en pacients joves amb càncer de mama hormonosensible. Això responia al primer objectiu de l’estudi. Un segon objectiu, els resultats del qual es presenten ara, era veure si aquelles dones que aconseguien tenir fills dins de l’assaig podien fer lactància materna i en quines circumstàncies.

Share it:

Notícies relacionades

Related activities

Curso Prematuridad: Debate, casos prácticos y demostración en directo

11/19/2024 - 08:45
Obstetricia i ginecología
More information

Curso Cir y Preeclampsia: Actualización y casos prácticos

11/20/2024 - 08:45
Obstetricia y ginecología
More information

III Curso Impacto de las nuevas Tecnologías en el Control de la Diabetes

11/27/2024 - 15:00
Profesionales sanitarios de Atención Primaria del Área Sanitaria del Hospital Vall d'Hebron y endocrinólogos de otros centros con especial interés en tecnologías en diabetes y su transferencia a la atención primaria.
More information

V Curso nacional de rehabilitación en las deformidades del Raquis

Sala de actos planta 0, Hospital de Traumatología Hospital Vall d´Hebron Pg. de la Vall d´Hebron, 119, 08035 Barcelona
11/28/2024 - 09:00
Especialistas en Medicina Física y Rehabilitación, Cirugía ortopédica y Traumatología, Fisioterapeutas, y Técnicos superiores de Ortesis y Prótesis.
More information

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.