Celebrem la Jornada sobre el Maneig de la Massa Anexial

Prop d’un 10% de les dones s’operaran d’una massa ovàrica al llarg de la seva vida, segons s’ha exposat en el marc de la jornada 

18/09/2019

La Unitat de Ginecologia Oncològica del Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron ha celebrat aquest dimecres una Jornada sobre Maneig de la Massa Anexial. Prop d’un 10% de les dones s’operaran d’una massa ovàrica al llarg de la seva vida, segons s’ha exposat en el marc de la jornada, que ha tingut com a objectius específics conèixer la incidència, epidemiologia i histologia de la massa anexial, adquirir coneixements sobre el seu maneig ecogràfic i conèixer l’algoritme diagnòstic de la massa anexial sospitosa de malignitat. La probabilitat de malignitat d’un quist ovàric simptomàtic és d’una de cada mil dones abans de la menopausa i 3 de cada mil en les majors de 50 anys. Tot i que la majoria de les masses ovàriques resulten finalment benignes, l’actitud davant una tumoració ovàrica s’ha d’enfocar sempre des del vessant oncològic.

En el decurs de la jornada també s’han obtingut coneixements sobre el tractament mèdic i quirúrgic de la massa anexial i s’han repassat les últimes novetats. “La massa anexial és una de les patologies ginecològiques més comunes. Les pacients amb risc de malignitat són remeses a centres de referència en ginecologia oncològica com Vall d’Hebron per completar l’estudi, és molt important comptar amb ecografistes experts”, explica el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron. Segons afegeix el Dr. Gil, “quan el càncer d’ovari es diagnostica a l’estadi 1 de la malaltia, la supervivència és superior a un 90%-95%. En canvi, quan és en estadi avançat, la supervivència a cinc anys és un 30%”

Portar a terme l’estudi de la pacient de forma multidisciplinar, amb un diagnòstic realitzat per un ecografista expert, és fonamental per orientar al clínic del risc que té la massa anexial de ser benigna o maligna i fer un tractament adequat. Signes ecogràfics de sospita de malignitat de la massa anexial són una mida dels tumors de més de 10 centímetres, la coexistència d’àrees sòlides i líquides a l’interior del tumor, vores mal definides, presència de papil·les a l’interior, envans majors a 3 mil·límetres i ascitis. 

“El maneig de la massa anexial és complicat perquè engloba moltíssima patologia”, apunta el Dr. José Luis Sánchez, adjunt de la Unitat de Ginecologia Oncològica. “En els últims anys s’afegeix un punt important, que és la preservació de la fertilitat davant del fet que les dones tenen fills a una edat més avançada. En el cas de gestació, es té molt en compte quan és el moment més adequat per fer la cirurgia”. Aquesta última qüestió va protagonitzar una ponència de la Dra. Montse Cubo, ginecòloga de la Unitat d’Endoscòpia de Vall d’Hebron.  El gineco-patòleg Ángel Garcia va centrar la seva exposició en l’estudi anatomo-patològic de les masses complexes: tetaroma, endometrioma, tumor borderline i cistoadenoma. L’endometrioma ovàric va protagonitzar l’exposició de la Dra. Laura Mañalich, de la Unitat d’Endoscòpia.

Entre els avenços en el maneig de la massa anexial, apunta el Dr. José Luis Sánchez, destaquen els propiciats pels nous ecògrafs ginecològics, que permeten perfilar molt millor les tumoracions. També l’abordatge laparoscòpic, que fa que les cirurgies siguin molt menys invasives, i l’aparició de marcadors tumorals com l’HE4 i de l’algoritme ROMA com test de segon nivell de masses ovàriques de difícil caracterització per ecografia. El Dr. Conrado Vilanova, responsable de la Unitat de Marcadors Tumorals, va analitzar el seu paper i en concret què aporta l’índex ROMA. La Jornada sobre el Maneig de la Massa Anexial va finalitzar amb l’anàlisi de diversos casos clínics en una taula rodona.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.