Reumatologia

L’aparell locomotor, que també s’anomena sistema musculoesquelètic, està constituït pel conjunt d’ossos, músculs, articulacions, tendons i lligaments. És un sistema molt ben estructurat que serveix per desplaçar-nos i fa de suport a la resta de les estructures del cos. La reumatologia s’ocupa dels trastorns i malalties de l’aparell locomotor i del teixit connectiu. És una especialitat molt àmplia, abasta gairebé 200 malalties.

El Sistema Nacional de Salut ha designat el CSUR de Malalties autoinflamatòries en pacients adults al Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. També, la Comissió Europea ha designat l'ERN de Teixit connectiu i malaties muscoesquelètiques al mateix servei.
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 08.04.2022, 14:35
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Reumatologia

La Unitat Docent del Servei de Reumatologia està acreditada per a la formació de metges interns residents de Reumatologia. Actualment, tenim ofertes dues places formatives de resident per any.  És un dels nostres objectius prioritaris atraure i formar metges residents amb el propòsit de retornar a la societat els nostres coneixements i potenciar la formació de professionals altament qualificats pels reptes de la medicina del futur, també anomenada medicina personalitzada o de precisió.

Al Servei de Reumatologia tenim una activitat docent elevada, tant en la formació continuada dins del mateix servei com en l’organització de jornades i cursos dirigits a professionals d’altres hospitals o especialitats mèdiques. A més, un dels nostres propòsits és potenciar les aules de salut dirigides als pacients. Participem activament en congressos nacionals i internacionals.

Som un centre de referència nacional i internacional amb un nombre elevat de sol·licituds d’estades formatives, sobretot en les àrees de la reumatologia pediàtrica, les artritis inflamatòries cròniques i les malalties autoimmunes sistèmiques, l’ecografia musculoesquelètica i les síndromes de sensibilització central.

Impartim classes teòriques i pràctiques de Reumatologia al Grau de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, tenim una intensa activitat docent en màsters i altres activitats de postgrau.

Places acreditades

2

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu en Reumatologia

Som un servei clínic que té com a objectiu oferir una assistència i docència transversals i de qualitat, així com desenvolupar una recerca d’excel·lència en l’àmbit de les malalties musculoesquelètiques i del teixit connectiu. Tenim una gran trajectòria en la formació d’especialistes en reumatologia. Garantim una formació rigorosa i de qualitat en totes les competències professionals del nostre àmbit, tant assistencials com d’investigació i docència.

El programa formatiu inclou la incorporació dels residents a les línies de recerca del Grup de Recerca de Reumatologia, gràcies al qual rep una formació general en metodologia de la investigació, en les àrees clàssiques i en noves àrees d’investigació, com la medicina de precisió, medicina basada en l’evidència i la recerca basada en resultats de salut.  A més, els residents tenen l’oportunitat de fer estades formatives en centres internacionals de referència, tant a Europa com als Estats Units.

L’experiència en recerca ens permet oferir als residents un programa de doctorat d’alta qualitat per a la realització d’un projecte de tesi doctoral i l’obtenció del grau de doctor. Per altra banda, oferim la possibilitat de col·laborar activament en projectes d’investigació avalats per agències públiques de recerca (nacionals i europees) i participar com a coautors en les publicacions que se’n derivin.

Per què fer la residència a Vall d’Hebron?

 • Perquè abastem totes les àrees d’especialització en l’àmbit de la Reumatologia, tant en edat adulta com pediàtrica.
 • Perquè disposem de planta d’hospitalització de Reumatologia, on podràs veure i tractar els casos més greus i complexos. També disposem de l’hospital de dia per al maneig ambulatori dels pacients en tractament amb immunosupressors selectius administrats per via parenteral.
 • Perquè som un gran equip altament cohesionat, integrat per metges, infermers, psicòlegs, fisioterapeutes, biòlegs, bioinformàtics, enginyers i matemàtics.
 • Perquè podràs aprendre les patologies reumàtiques en totes les etapes de la vida, des de la infància fins a la senectut i inclús durant l’embaràs, atès que tenim una unitat dedicada a l’embaràs en pacients afectes de malalties inflamatòries cròniques i autoimmunes sistèmiques. La Unitat de Reumatologia Pediàtrica és un referent a Espanya en l’artritis idiopàtica juvenil i en altres malalties sistèmiques i de l’aparell locomotor.
 • Perquè oferim una atenció altament especialitzada a pacients amb artritis inflamatòria crònica i tractaments amb immunosupressors selectius, concretament a pacients amb artritis reumatoide, artritis psoriàsica i espondiloartritis
 • Perquè atenem un nombre alt de pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques, especialment el lupus eritematós sistèmic, miopaties inflamatòries i pacients oncològics tractats amb immunoteràpia. 
 • Perquè podràs veure pacients amb patologies metabòliques òssies, col·laborar amb el Servei de Pneumologia per al control dels pacients trasplantats amb osteoporosi secundària i amb la Unitat de Coordinació de Fractures (UCF) de l’AIS Nord.
 • Perquè pots fer activitats associades als gabinets d’Ecografia (diagnòstica i intervencionista) i Capil·laroscòpia, així com altres tècniques altament especialitzades, com són la biòpsia sinovial guiada per ecografia o les ecografies de glàndula salival, vascular i pulmó. Al nostre servei hi ha professionals que són professors de l’Escola d’Ecografia de la Societat Espanyola de Reumatologia, tant en adults com en pacients pediàtrics. 
 • Perquè som un servei de referència per a pacients amb síndromes de sensibilització central, més concretament per a pacients amb fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. A més, oferim una atenció especialitzada i multidisciplinària a aquests pacients, fet que permet adquirir els coneixements necessaris per a una assistència de qualitat.
 • Perquè treballem de forma multidisciplinària amb múltiples serveis de diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques (pediatria, dermatologia, oncologia, pneumologia, nefrologia, medicina interna, rehabilitació, oftalmologia, obstetrícia i ginecologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, anestèsia...)  i amb estreta col·laboració amb els serveis d’Immunologia, Farmàcia i Farmacologia Clínica, adiodiagnòstic, entre d’altres. El treball multidisciplinari en totes les seves àrees aporta una millor qualitat assistencial als pacients.
 • Perquè la proximitat i dedicació docent amb la qual treballem permet una avaluació estreta i contínua dels residents, fet que potencia al màxim les seves capacitats i els acompanya en el disseny del seu futur professional.
 • Perquè comptem amb una notable experiència en formació de residents de reumatologia i pediatria d’altres unitats docents, així com de residents estrangers.
 • Perquè estem interessats a impartir una formació de qualitat i donem als nostres residents les màximes facilitats per fer cursos formatius, assistir a congressos nacionals i internacionals. També estimulem i donem suport a la preparació de ponències i comunicacions en congressos de referència i formem el resident per adquirir habilitats de comunicació oral i escrita.
 • Perquè durant la residència motivem la realització d’estades a l’estranger en centres com l’Institut Giannina Gaslini de Gènova a Itàlia, l’Hospital Universitari Inselspital Bern  de Berna a Suïssa, el Departament de Reumatologia de l’NHS Trust de Londres al Regne Unit i la Divisió d’Immunologia i Reumatologia Clínica de Birmingham als Estats Units. 

Reumatologia

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.