Codi
ST12
Codi MGP
S222

Farmacologia Clínica

L’objectiu del Servei de Farmacologia Clínica és promoure l’ús raonat, segur, efectiu i eficient dels medicaments a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. En col·laboració amb la Fundació Institut Català de Farmacologia, som Centre Col·laborador de l'OMS per a la Recerca i la Investigació en Farmacoepidemiologia.

Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 15.06.2022, 12:20
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Farmacologia clínica

La farmacologia clínica és una especialitat mèdica que avalua els efectes dels fàrmacs a l’espècie humana, tant en la població general, com en subgrups específics i en malalts concrets. En essència, analitza la relació entre els efectes beneficiosos i els efectes indesitjats, així com el cost de les intervencions terapèutiques. Eficàcia, efectivitat, eficiència, seguretat, toxicitat i relació benefici-risc són termes habituals d’una especialitat que, tant en la recerca sobre els efectes dels fàrmacs com en l’estudi del seu lloc en terapèutica, fa servir mètodes com l’assaig clínic, la farmacovigilància, els estudis de casos i controls i de cohorts, o l’anàlisi de bases de dades de prescripció.

Places acreditades

4

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu de Farmacologia clínica

Amb l’especialització en farmacologia clínica s’adquireix formació en diferents aspectes, de manera que hi ha residents formats al nostre centre que estan exercint la seva professió en àmbits o vessants molt diversos:

 • Serveis de Farmacologia Clínica hospitalaris
 • Farmacologia Clínica a l’Atenció primària
 • Docència de pregrau i de postgrau
 • Indústria farmacèutica
 • Unitats d’investigació i suport a la recerca
 • Agències reguladores / administració sanitària
 • Altres institucions públiques

En el Servei de Farmacologia Clínica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron hi ha acreditades 4 places anuals per a la formació de residents i actualment se n'ofereixen 2. És el centre espanyol amb més places acreditades de formació en aquesta especialitat. Fins ara, al servei s’hi han format 91 especialistes.

Què aprendràs?

L'especialització dura 4 anys. Durant la residència t’aniràs familiaritzant amb el complex entorn del medicament: la constant publicació d’estudis, comercialització de nous medicaments, alertes d’agències reguladores per qüestions de toxicitat, dubtes sobre la relació cost-efectivitat dels fàrmacs aprovats… També aprendràs:

 • A avaluar possibles efectes indesitjats a medicaments i el funcionament del Sistema Espanyol de Farmacovigilància.
 • A planificar, dissenyar, portar a terme i analitzar estudis sobre com s’utilitzen els medicaments en la pràctica clínica.
 • Els criteris per revisar els aspectes ètics i el mètode dels assaigs clínics que es presenten al Comitè Ètic d’Investigació Clínica.
 • A proporcionar informació sobre medicaments i terapèutica de manera acurada, i independent d’interessos comercials: interconsultes, informes, sessions, etc.
 • A identificar i valorar de manera rigorosa els estudis i altres documents sobre medicaments.

Naturalment, durant la formació, adquiriràs l’experiència i la formació clínica necessàries per a fer aquestes activitats.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

 • Perquè som un hospital terciari amb serveis capdavanters. El volum de pacients del centre ofereixen un gran potencial docent i d'adquisició d’experiència
 • Perquè cobrim la majoria d'especialitats i tindreu la possibilitat de veure patologia complexa i d’aplicar mètodes diagnòstics i de tractaments capdavanters
 • Perquè la nostra oferta docent s’adapta a la iniciativa i vocació de cada resident, amb opcions des de les més assistencial a la més investigadora

Farmacologia Clínica

Mònica Sabaté Gallego

Farmacologia Clínica, Serveis transversals

Judit Riera Arnau

Farmacologia Clínica, Serveis transversals

Carla Sans Pola

Farmacologia Clínica, Serveis transversals

Lina Camacho Arteaga

Farmacologia Clínica, Serveis transversals

Montserrat Bosch Ferrer

Farmacologia Clínica, Serveis transversals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.