Dra. Marta Martínez Vicente

Institucions de què forma part

Sóc Investigadora Sénior del VHIR, pertanyo al Grup de Malalties Neurodegeneratives i dirigeixo el laboratori d’Autofagia i Disfunció Lisosomal.

Curriculum

Vaig obtenir la llicenciatura en Química/Bioquímica i el doctorat en Bioquímica per la Universitat de València. Del 2004 al 2008, vaig treballar com a investigadora postdoctoral al laboratori de la Dra. Ana Maria Cuervo de l'Albert Einstein College of Medicine (Nova York, EUA), centrant-me en el paper de l'autofàgia en les malalties neurodegeneratives i l'envelliment.
Vaig obtenir l'any 2010 una plaça Miguel Servet I al Grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR i des de gener de 2016 em vaig convertir en Investigadora Sènior del VHIR (Miguel Servet II-A).
Actualment, els esforços del meu equip es dediquen a estudiar el paper de l'autofàgia en la neurodegeneració. Les alteracions en el procés d'autofàgia s'han associat a malalties neurodegeneratives com el Parkinson, la malaltia de Huntington i l'Alzheimer i s'ha demostrat que és una de les principals causes que contribueixen a la mort neuronal en aquestes patologies. Actualment, el nostre treball es dirigeix a: 1) Estudiar el paper de la disfunció autofàgica i lisosomal en la malaltia de Parkinson; 2) Desenvolupament de noves teràpies per a la malaltia de Parkinson basades en la restauració de l'activitat de la glucocerebrosidasa lisosomal (GBA); 4) Desentranyar el vincle entre Parkinson i les malalties d'emmagatzematge lisosomal, 4) Caracteritzar el turnover defectuós dels mitocondris i agregats mediat per autofàgia en la malaltia de Huntington i la seva contribució a la neurodegeneració.
He pogut convertir el meu grup en un grup de referència en l'estudi de l'autofàgia en la neurodegeneració i l'envelliment. Aquesta posició està avalada per les nostres publicacions, projectes, activitats de difusió i participació en organitzacions científiques. Paràmetres bibliogràfics: índex h: 31. Citacions: >12.000, Publicacions: 49 articles científics i factor d'impacte mitjà/publicació en els darrers 6 anys = 10,6. He estat PI de diversos projectes de recerca finançats per organismes públics com l’ISCIII i el MINECO així com entitats privades com la Fundació Michael J. Fox, la Fundació Silverstein i la Fundació BBVA, a més també he estat PI en diversos convenis de col·laboració amb empreses biotecnològiques privades.
Sóc membre del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Neurodegenerativas (CIBERNED), membre i part del comitè de direcció (membre del consell) de la Red Española de Autofagia (SEAFAGIA), membre i part del comitè de gestió de l'European COST TRANSAUTOPHGAY network, membre i integrant del Scientific Advice Committee de Women in Autophagy (WIA), membre de la Sociedad Española de Bioquímica y Biologia Molecular (SEBBEM), i membre de l'Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT). Com a membre d'aquestes societats científiques he participat en l'organització de congressos científics nacionals i internacionals i sóc membre del Consell Editorial de Cells (ISSN 2073-440). Estic en possessió de l'acreditació de professor Associat/Investigador per l'Agència per a Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).
Marta Martínez Vicente

Institucions

Vall Hebron Institut de Recerca

Investigador/a principal

Malalties neurodegeneratives

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.