Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
La coartació de l’aorta és una malformació en què el vas es fa més estret just després de la sortida dels vasos que proveeixen de sang el cap i els braços. Això limita el pas d’aquest fluid i el cor ha de treballar amb més força per impulsar-lo a la resta d’òrgans.
També hi ha pacients que desenvolupen una hipoplàsia que es produeix quan la disminució involucra tot l’arc aòrtic.
D’acord amb el seu grau de severitat o forma, la coartació varia en els diversos grups d’edat. A més, s’associa a altres alteracions cardíaques com ara la persistència del “ductus” arteriós, la vàlvula aòrtica bicúspide, la comunicació interventricular o anomalies en la vàlvula mitral.
Durant l’etapa neonatal, en alguns pacients el flux de sang va cap a l’hemicòs inferior, que depèn del “ductus”. Quan aquest comença a tancar-se, llavors hi ha un col·lapse circulatori per la sobrecàrrega del cor i per una mala circulació dels òrgans abdominals. Aquests pacients necessiten primer estabilitzar-se i, després, rebre un tractament.
És una cardiopatia comuna que representa al voltant d’entre el 5 i el 6 % de les patologies del cor. Aquesta malaltia afecta entre els 0,2 o 0,6 casos cada mil nascuts vius.
En l’etapa neonatal el diagnòstic es fa amb una ecocardiografia transtoràcica, però després d’aquesta fase els pacients no mostren símptomes. Per això, es diagnostica quan es detecta una pressió arterial elevada en les revisions periòdiques. Habitualment es fa una ecocardiografia, però se solen fer d’altres proves d’imatge com ara un angio-TAC o una ressonància magnètica nuclear per definir les característiques de la coartació.
La hipoplàsia de l’arc aòrtic es diagnostica també amb una ecocardiografia durant el període neonatal i, normalment, no calen més exploracions.
Durant l’etapa neonatal, els pacients acostumen a necessitar un tractament quirúrgic. L’operació consisteix en la resecció del segment estret de l’aorta i, després, s’uneix als segments sans. En els pacients més grans es té en compte la cirurgia com a primera opció, una operació similar a la que es fa als nounats. També, s’hi poden aplicar tècniques per ampliar la zona estreta com ara la col·locació d’un pegat.
D’altra banda, en alguns casos també es considera l’hemodinàmica intervencionista. En aquestes ocasions, es fa una dilatació per vèncer l’estretor amb pilotes d’alta pressió. Posteriorment, s’implanta un “stent” metàl·lic a la zona de coartació que manté un calibre correcte del vas. La hipoplàsia de l’arc aòrtic es corregeix durant les dues primeres setmanes de vida. Això es fa amb l’ampliació del segment de l’aorta estreta amb un pegat. En el cas que hi hagi una comunicació interventricular associada, sovint, es tanca amb la mateixa cirurgia. Un cop operat d’aquesta malaltia, l’índex de mortalitat és de l’1 %.
D’altra banda, entre un 6 % i 10 % de pacients desenvoluparà una nova estretor (recoartació). Això comportarà que necessitin tornar a operar-se o un intervencionisme. En el 0,5 % dels casos no es donen complicacions greus associades a aquesta malaltia, però entre els pacients més grans hi ha la possibilitat que la hipertensió arterial no millori després de la correcció. Pel que fa a la hipoplàsia de l’arc aòrtic, un 5 % dels tractats requereixen noves intervencions per recoartació.
Anatomia del cor
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.