Vall d'Hebron acull la reunió de RECLIP, la xarxa d'assaigs clínics pediàtrics d’Espanya

Durant la trobada s’ha destacat el paper del Hub de Recerca Pediàtrica de Vall d’Hebron per impulsar la recerca en infants i adolescents.

26/11/2024

El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha estat l'escenari de la reunió anual de RECLIP, la Xarxa Espanyola d’Assaigs Clínics Pediàtrics. Aquesta és la primera vegada que la reunió se celebra a Barcelona, destacant el paper de Vall d'Hebron com a referent en recerca pediàtrica. Fins ara, s'havia celebrat a l’Hospital Santiago de Compostel·la, equip que lidera la xarxa.

La jornada ha comptat amb la participació d'experts, incloent-hi representants d’institucions científiques, de la indústria farmacèutica i agències reguladores. La trobada ha inclòs sessions sobre les perspectives de la indústria en el futur dels assaigs clínics pediàtrics i els desafiaments específics de la investigació en hospitals generals. A més, s’ha actualitzat l’activitat recent de RECLIP, i s’han presentat iniciatives com el Decàleg RECLIP. També s’ha aprofundit en l’ètica de la investigació i l’impacte de tecnologies emergents com la intel·ligència artificial en el desenvolupament de noves metodologies per a assajos clínics pediàtrics.

Així mateix, s’han plantejat línies d'acció per enfortir la col·laboració entre RECLIP i altres xarxes com SCReN, la Plataforma de l’Institut de Salut Carlos III per donar suport a les unitats de recerca clínica, i Connect4children.

Durant la reunió, s'ha posat en valor el model del Hub de Recerca Pediàtrica de Vall d'Hebron, presentat com a mostra de com un hospital general de gran envergadura integra i promou la investigació en malalties de la infància.

RECLIP: una xarxa estatal per fomentar la recerca clínica en infants

La xarxa RECLIP es va crear l’any 2016 per impulsar els assaigs clínics pediàtrics a escala nacional. Des de llavors, ha incorporat 29 centres, i ha esdevingut una peça fonamental per a la col·laboració entre hospitals, indústria farmacèutica i institucions acadèmiques. Amb el suport de Connect4Children, una xarxa europea d'assaigs clínics pediàtrics, RECLIP ha facilitat la realització de nombrosos estudis en col·laboració publicoprivada a l’Estat i ha treballat per donar visibilitat a la necessitat de fomentar els assaigs clínics en edat pediàtrica.

Entre els interessos de la xarxa destaca la participació activa dels pacients adolescents mitjançant grups com els YPAG (Young Patient Advisory Group), una iniciativa que es troba en desenvolupament a Vall d'Hebron i que reforça la veu dels pacients en la recerca.

El compromís de Vall d’Hebron amb la recerca pediàtrica

El Hub de Recerca Pediàtrica, creat l’any 2021, posiciona Vall d’Hebron com a capdavanter en la recerca pediàtrica i adolescent. Format per 30 grups de recerca, 5 dels quals exclusivament pediàtrics, i 26 investigadors principals, integra coneixements i capacitats per emprendre iniciatives amb impacte global amb un enfocament col·laboratiu.

En el camp dels assaigs clínics, el 2023 Vall d’Hebron va participar en 167 estudis pediàtrics amb l’objectiu d’oferir noves teràpies i diagnòstics als infants. Pròximament, la posada en marxa d’una unitat específica d’assaigs clínics pediàtrics permetrà impulsar encara més la recerca en aquest àmbit.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Sessions Científiques del Servei de Nefrologia

19.12.2024 - 08:15
Sessió informativa
Més informació

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs Bàsic i Avançat de Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

30 Edició Ecografia Obstètric-Ginecològica

27.01.2025 - 15:30
Cursos
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.