La Unitat d’Igualtat i Polítiques Socials de l’ICS Vall d’Hebron impulsen una acció formativa teatralitzada per identificar situacions de violència obstètrica a l’atenció sanitària

Aquesta activitat pedagògica, en format d’obra de teatre, pretén sensibilitzar les i els professionals sanitaris sobre aquesta tipologia de violència masclista.

07/10/2024

L’Institut Català de la Salut, en col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, impulsa una formació per a professionals de la institució per detectar situacions de violència obstètrica en l’atenció primària i hospitalària. Aquesta activitat pedagògica, en format d’obra de teatre, recrea casos reals d’aquesta tipologia de violència que es produeixen a l’atenció sanitària. Els professionals que participen en la sessió formativa han de detectar i, posteriorment, debatre sobre aquestes situacions en un debat dirigit per experts i expertes.

Des de 2020, la Llei 17/2020 del dret de les dones a erradicar la violència masclista recull la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius. En aquesta línia i amb la voluntat d’erradicar la violència obstètrica a la institució, la Unitat d’Igualtat i Polítiques Socials de l’ICS i coordinadament amb el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han dissenyat aquesta activitat formativa dirigida a professionals d'obstetrícia i ginecologia, llevadoria, infermeria, cures auxiliars d’infermeria, i personal administratiu i zelador.

Aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, que ha començat aquest dilluns a Vall d’Hebron amb el suport de la Unitat d'Igualtat i Política Lingüística de Vall d'Hebron i la Unitat de Formació i Desenvolupament -presidides respectivament per Mercè Orihuela i Clara Vendrell-, es reproduirà a tots els hospitals amb servei d’obstetrícia i ginecologia de l’ICS. Durant el primer trimestre de 2025, l’organització haurà format més de 500 professionals en aquesta matèria i, en una segona fase, la peça teatral estarà disponible en realitat virtual per a tots els centres de la institució.

L’obra, representada per Nus Cooperativa, ha estat cocreada per professionals de Vall d’Hebron i per Vanessa Garcia Chousa, cap de la Unitat de Violència Obstètrica i Polítiques Socials; Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Vanessa Bueno, supervisora d’Infermeria d’Urgències de la Dona i Sala de Parts de Vall d’Hebron. L’obra recrea el cas d’una dona embarassada que explica tot el procés de gestació a dos amics en un pòdcast de ràdio i, durant l’entrevista, s’hi escenifiquen aquells moments en l’atenció hospitalària i en l’atenció primària en què la dona pateix casos de violència obstètrica. Els professionals i espectadors de l’obra de teatre han de detectar i reflexionar sobre aquests casos en un debat amb Vanessa Bueno, que també és llevadora en cap de Vall d’Hebron i membre del Grup de Treball per Abordar la Violència Obstètrica i la Vulneració de Drets Sexuals i Reproductius del Departament de Salut i César Ruiz, neonatòleg i expert en simulació.

Per a Vanessa Bueno, “l’embaràs i el part són uns dels moments vitals més importants i els sentiments que hi apareixen són canviants i diversos. El professional ha de ser capaç d’individualitzar l’atenció que ofereix a cada dona, tenint en compte les seves particularitats perquè aquesta tingui una bona experiència  amb l’atenció rebuda i guardi un bon record dels professionals i del centre on ha rebut atenció”. En aquesta línia, Vanessa García Chousa, remarca que “la voluntat de la institució és continuar treballant per capacitar els i les professionals per visibilitzar, detectar i erradicar la violència obstètrica i ginecològica a través de tots els recursos que estiguin a l’abast de l’ICS i amb una voluntat i mirada oberta al canvi”.

Elena Carreras afegeix que “per tocar el cos d’una dona en una etapa tan sensible com l’embaràs i el part, el primer que ha de fer el professional és demanar permís. A partir d’aquí, hem de promoure la formació i seguir treballant perquè tots els i les professionals implicats situïn les necessitats de la dona i el nadó en el centre, amb una visió global que incorpori els aspectes emocionals i psicològics i respecti els desitjos de la dona sempre que siguin compatibles amb l’evidència científica”.

La igualtat, línia estratègica de l’ICS

L’Institut Català de la Salut està compromès amb la igualtat de gènere i l'equitat en l'entorn laboral que són fonamentals per al desenvolupament sostenible, ja que un entorn just i equitatiu contribueix al benestar dels professionals de la institució així com al de tota la ciutadania.
És per aquest motiu que l’ICS inclou la igualtat com a línia estratègica del Pla de responsabilitat social i corporativa (RSC) per tal d’establir una cultura de l’RSC, amb un seguiment i una avaluació periòdica i transparent, per promoure una empresa sostenible, solidària i saludable, a partir de l'autoconeixement i de la responsabilitat col·lectiva de totes les persones que formen part de l'empresa de salut més important de Catalunya.

Una subcomissió de violència obstètrica multidisciplinària a Vall d’Hebron

L’atenció centrada en la persona, també durant el part i l’embaràs, és una de les línies estratègiques de Vall d’Hebron. L’Hospital té una subcomissió de violència obstètrica zero des de 2022: “Professionals de diferents disciplines ens reunim amb una periodicitat mensual: llevadoria, obstetrícia, ginecologia, anestesiologia, infermeria i personal auxiliar d’infermeria”, explica Elena Carreras. “Es tracta d’observar possibles violències amb una perspectiva holística i aplicar mesures correctores, idealment, abans que es produeixin, per tenir una millora contínua. També dissenyem mesures de difusió, sensibilització i prevenció contra la violència obstètrica”, afegeix.

Tant Elena Carreras com Vanessa Bueno van formar part del Grup de Treball creat el 2022 pels departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes per abordar la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, integrat per onze expertes i experts de reconegut prestigi. A més de la Subcomissió contra la Violència Obstètrica, Vall d’Hebron disposa de la Comissió Clínica de Sexe i Gènere en Salut, la Comissió Transversal de Violència Masclista i la Comissió d’Humanització, que treballen dia a dia per millorar el benestar de les i dels pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs bàsic i avançat d'Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Supervivència al càncer de mama. Perspectiva de la pròpia dona supervivent'

Online
20.01.2025 - 15:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.