La Unitat d’Igualtat i Polítiques Socials de l’ICS Vall d’Hebron impulsen una acció formativa teatralitzada per identificar situacions de violència obstètrica a l’atenció sanitària

Aquesta activitat pedagògica, en format d’obra de teatre, pretén sensibilitzar les i els professionals sanitaris sobre aquesta tipologia de violència masclista.

07/10/2024

L’Institut Català de la Salut, en col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, impulsa una formació per a professionals de la institució per detectar situacions de violència obstètrica en l’atenció primària i hospitalària. Aquesta activitat pedagògica, en format d’obra de teatre, recrea casos reals d’aquesta tipologia de violència que es produeixen a l’atenció sanitària. Els professionals que participen en la sessió formativa han de detectar i, posteriorment, debatre sobre aquestes situacions en un debat dirigit per experts i expertes.

Des de 2020, la Llei 17/2020 del dret de les dones a erradicar la violència masclista recull la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius. En aquesta línia i amb la voluntat d’erradicar la violència obstètrica a la institució, la Unitat d’Igualtat i Polítiques Socials de l’ICS i coordinadament amb el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han dissenyat aquesta activitat formativa dirigida a professionals d'obstetrícia i ginecologia, llevadoria, infermeria, cures auxiliars d’infermeria, i personal administratiu i zelador.

Aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, que ha començat aquest dilluns a Vall d’Hebron amb el suport de la Unitat d'Igualtat i Política Lingüística de Vall d'Hebron i la Unitat de Formació i Desenvolupament -presidides respectivament per Mercè Orihuela i Clara Vendrell-, es reproduirà a tots els hospitals amb servei d’obstetrícia i ginecologia de l’ICS. Durant el primer trimestre de 2025, l’organització haurà format més de 500 professionals en aquesta matèria i, en una segona fase, la peça teatral estarà disponible en realitat virtual per a tots els centres de la institució.

L’obra, representada per Nus Cooperativa, ha estat cocreada per professionals de Vall d’Hebron i per Vanessa Garcia Chousa, cap de la Unitat de Violència Obstètrica i Polítiques Socials; Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Vanessa Bueno, supervisora d’Infermeria d’Urgències de la Dona i Sala de Parts de Vall d’Hebron. L’obra recrea el cas d’una dona embarassada que explica tot el procés de gestació a dos amics en un pòdcast de ràdio i, durant l’entrevista, s’hi escenifiquen aquells moments en l’atenció hospitalària i en l’atenció primària en què la dona pateix casos de violència obstètrica. Els professionals i espectadors de l’obra de teatre han de detectar i reflexionar sobre aquests casos en un debat amb Vanessa Bueno, que també és llevadora en cap de Vall d’Hebron i membre del Grup de Treball per Abordar la Violència Obstètrica i la Vulneració de Drets Sexuals i Reproductius del Departament de Salut i César Ruiz, neonatòleg i expert en simulació.

Per a Vanessa Bueno, “l’embaràs i el part són uns dels moments vitals més importants i els sentiments que hi apareixen són canviants i diversos. El professional ha de ser capaç d’individualitzar l’atenció que ofereix a cada dona, tenint en compte les seves particularitats perquè aquesta tingui una bona experiència  amb l’atenció rebuda i guardi un bon record dels professionals i del centre on ha rebut atenció”. En aquesta línia, Vanessa García Chousa, remarca que “la voluntat de la institució és continuar treballant per capacitar els i les professionals per visibilitzar, detectar i erradicar la violència obstètrica i ginecològica a través de tots els recursos que estiguin a l’abast de l’ICS i amb una voluntat i mirada oberta al canvi”.

Elena Carreras afegeix que “per tocar el cos d’una dona en una etapa tan sensible com l’embaràs i el part, el primer que ha de fer el professional és demanar permís. A partir d’aquí, hem de promoure la formació i seguir treballant perquè tots els i les professionals implicats situïn les necessitats de la dona i el nadó en el centre, amb una visió global que incorpori els aspectes emocionals i psicològics i respecti els desitjos de la dona sempre que siguin compatibles amb l’evidència científica”.

La igualtat, línia estratègica de l’ICS

L’Institut Català de la Salut està compromès amb la igualtat de gènere i l'equitat en l'entorn laboral que són fonamentals per al desenvolupament sostenible, ja que un entorn just i equitatiu contribueix al benestar dels professionals de la institució així com al de tota la ciutadania.
És per aquest motiu que l’ICS inclou la igualtat com a línia estratègica del Pla de responsabilitat social i corporativa (RSC) per tal d’establir una cultura de l’RSC, amb un seguiment i una avaluació periòdica i transparent, per promoure una empresa sostenible, solidària i saludable, a partir de l'autoconeixement i de la responsabilitat col·lectiva de totes les persones que formen part de l'empresa de salut més important de Catalunya.

Una subcomissió de violència obstètrica multidisciplinària a Vall d’Hebron

L’atenció centrada en la persona, també durant el part i l’embaràs, és una de les línies estratègiques de Vall d’Hebron. L’Hospital té una subcomissió de violència obstètrica zero des de 2022: “Professionals de diferents disciplines ens reunim amb una periodicitat mensual: llevadoria, obstetrícia, ginecologia, anestesiologia, infermeria i personal auxiliar d’infermeria”, explica Elena Carreras. “Es tracta d’observar possibles violències amb una perspectiva holística i aplicar mesures correctores, idealment, abans que es produeixin, per tenir una millora contínua. També dissenyem mesures de difusió, sensibilització i prevenció contra la violència obstètrica”, afegeix.

Tant Elena Carreras com Vanessa Bueno van formar part del Grup de Treball creat el 2022 pels departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes per abordar la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, integrat per onze expertes i experts de reconegut prestigi. A més de la Subcomissió contra la Violència Obstètrica, Vall d’Hebron disposa de la Comissió Clínica de Sexe i Gènere en Salut, la Comissió Transversal de Violència Masclista i la Comissió d’Humanització, que treballen dia a dia per millorar el benestar de les i dels pacients.

Share it:

Notícies relacionades

Related activities

I curso de endocrinología fetal y perinatal

10/17/2024 - 09:00
Al servicio de Endocrinología Pediátrica, Obstetricia y Ginecología y de Neonatología
More information

IV Curso de NEUROLOGÍA PEDIÁTRICA: La prevención como piedra angular en enfermedades neurológicas de la infancia

10/17/2024 - 08:30
Neurología Pediátrica
More information

ECMOBARNA - ECPR Curso avanzado de reanimación cardiopulmonar extracorpórea

Unitat de Cures Intensives (UCI) Hospital General - 3a Planta Hospital Universitari Vall d’Hebron Pg. de la Vall d\'Hebron, 119, 08035 Barcelona
10/18/2024 - 10:00
-Metges amb experiència en el tractament de pacients crítics i del suport amb ECMO que tinguin competència en canulació percutània ecoguiada. - Infermeres que treballin en unitats de crítics amb experiència en dispositius de suport vital extracorpori.
More information

Evaluación de proyectos de investigación Biomédica Por el CEIm del Hospital Universitario Vall d'Hebron

10/21/2024 - 09:00
More information

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.