La sala d’espera de l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats s’embelleix amb els murals de Giselle Vitali de la mà de Believe in Art per fer més agradable l’espera a les famílies

El mural ‘Més enllà del Bosc’ se suma a les pintures d’Andreu Buenafuente per humanitzar l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats

01/07/2024

L’art i les seves disciplines són una font de salut i benestar per a les persones que les gaudeixen, segons reconeix l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L’estiu passat, l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats va estrenar una nova decoració gràcies a Andreu Buenafuente, que a més de presentador i humorista pinta des de fa tres dècades, i Believe in Art, una associació sense ànim de lucre, fundada el 2013 a Saragossa amb l’objectiu de portar l’art i en particular la creació contemporània als hospitals públics amb el convenciment que repercuteix en el benestar emocional i anímic dels i les pacients. La iniciativa, que va arrencar amb les parets i columnes de les Àrees Terapèutiques (Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional) i l’Hospital de Dia de Neurorehabilitació amb adaptacions dels dibuixos d’Andreu Buenafuente, es fa extensiva ara a l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de la mà d’una nova artista: Giselle Vitali, il·lustradora mèdica i directora d'art en comunicació.

La proposta de Giselle Vitali, ‘Més enllà del Bosc’, donarà una nova vida a les parets de la sala d’espera de l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, que atén una mitjana de 350 pacients l’any. Es tracta de tres parets i una columna, fins ara en blanc, que emmarquen un espai marcat per l’espera i l’angoixa. Vitali s’ha inspirat en René Magritte i el surrealisme per pintar el bosc que decora una de les parets, ha apostat per una vegetació amb flors per recrear una abraçada primaveral en la segona paret i ha creat la il·lusió òptica d’una peixera en una pseudocolumna. “Aquesta nova decoració farà més acollidor un espai com l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, per on passen cada any entre 2.100 i 3.500 persones amb diferents vincles amb els nostres pacients, en un moment vital de màxima transcendència”, exposa el Dr. Marcelino Bàguena, cap de l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. “L’art reconforta i és un llenguatge que arriba a col·lectius i grups d’edat molt diferents, de nens a gent gran, de forma que esperem que la nova decoració de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, de la mà de Believe in Art, redundi en un major benestar dels acompanyants dels nostres pacients”, exposa la Dra. Marilyn Riveiro, Coordinadora de Crítics i del H de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d’Hebron.

Amb aquesta acció, Vall d’Hebron es reafirma en la seva aposta per les arts en salut de l’Institut Català de la Salut: l’ICS ha incorporat les arts en salut dins del seu cor operatiu a través de projectes que apliquen el teatre, la música, l’art o la literatura als seus programes de salut. Abans que les pintures, tant de Giselle Vitali com d’Andreu Buenafuente, arribessin a les parets i columnes de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, l’equip de professionals de Vall d’Hebron van mantenir diverses reunions amb els artistes per fer compatible l’esperit de la seva obra amb l’entorn hospitalari pel que fa a qüestions de forma, composició i color. En el cas de ‘Més Enllà del Bosc’ s’ha procurat transmetre un missatge de vida i positivisme a través de vegetació i aigua. “Iniciatives com la decoració amb obres d’art de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats contribueixen a millorar l’autoestima i l’estat d’ànim de pacients, famílies i professionals”, destaca Rocio Tabernero, adjunta a la Direcció d'Infermeria i responsable de les Àrees de Coneixement de Crítics, Cremats i Nounats.

Comparteix-lo:
Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.