La sala d’espera de l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats s’embelleix amb els murals de Giselle Vitali de la mà de Believe in Art per fer més agradable l’espera a les famílies

El mural ‘Més enllà del Bosc’ se suma a les pintures d’Andreu Buenafuente per humanitzar l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats

01/07/2024

L’art i les seves disciplines són una font de salut i benestar per a les persones que les gaudeixen, segons reconeix l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L’estiu passat, l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats va estrenar una nova decoració gràcies a Andreu Buenafuente, que a més de presentador i humorista pinta des de fa tres dècades, i Believe in Art, una associació sense ànim de lucre, fundada el 2013 a Saragossa amb l’objectiu de portar l’art i en particular la creació contemporània als hospitals públics amb el convenciment que repercuteix en el benestar emocional i anímic dels i les pacients. La iniciativa, que va arrencar amb les parets i columnes de les Àrees Terapèutiques (Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional) i l’Hospital de Dia de Neurorehabilitació amb adaptacions dels dibuixos d’Andreu Buenafuente, es fa extensiva ara a l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de la mà d’una nova artista: Giselle Vitali, il·lustradora mèdica i directora d'art en comunicació.

La proposta de Giselle Vitali, ‘Més enllà del Bosc’, donarà una nova vida a les parets de la sala d’espera de l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, que atén una mitjana de 350 pacients l’any. Es tracta de tres parets i una columna, fins ara en blanc, que emmarquen un espai marcat per l’espera i l’angoixa. Vitali s’ha inspirat en René Magritte i el surrealisme per pintar el bosc que decora una de les parets, ha apostat per una vegetació amb flors per recrear una abraçada primaveral en la segona paret i ha creat la il·lusió òptica d’una peixera en una pseudocolumna. “Aquesta nova decoració farà més acollidor un espai com l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, per on passen cada any entre 2.100 i 3.500 persones amb diferents vincles amb els nostres pacients, en un moment vital de màxima transcendència”, exposa el Dr. Marcelino Bàguena, cap de l’UCI de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. “L’art reconforta i és un llenguatge que arriba a col·lectius i grups d’edat molt diferents, de nens a gent gran, de forma que esperem que la nova decoració de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, de la mà de Believe in Art, redundi en un major benestar dels acompanyants dels nostres pacients”, exposa la Dra. Marilyn Riveiro, Coordinadora de Crítics i del H de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d’Hebron.

Amb aquesta acció, Vall d’Hebron es reafirma en la seva aposta per les arts en salut de l’Institut Català de la Salut: l’ICS ha incorporat les arts en salut dins del seu cor operatiu a través de projectes que apliquen el teatre, la música, l’art o la literatura als seus programes de salut. Abans que les pintures, tant de Giselle Vitali com d’Andreu Buenafuente, arribessin a les parets i columnes de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, l’equip de professionals de Vall d’Hebron van mantenir diverses reunions amb els artistes per fer compatible l’esperit de la seva obra amb l’entorn hospitalari pel que fa a qüestions de forma, composició i color. En el cas de ‘Més Enllà del Bosc’ s’ha procurat transmetre un missatge de vida i positivisme a través de vegetació i aigua. “Iniciatives com la decoració amb obres d’art de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats contribueixen a millorar l’autoestima i l’estat d’ànim de pacients, famílies i professionals”, destaca Rocio Tabernero, adjunta a la Direcció d'Infermeria i responsable de les Àrees de Coneixement de Crítics, Cremats i Nounats.

Share it:
Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.