El Dr. Jordi Riera, primer professional de l’Estat que participa com a autor a ‘The ELSO Red Book’, llibre de referència en ECMO

Experts de tot el món contribueixen al manual, que ja va per la sexta edició.

30/09/2022

El Dr. Jordi Riera, director del programa ECMO d’adult de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), és el primer professional de l’Estat que participa com a autor a The Elso Red Book, llibre de referència en el maneig del pacient amb ECMO (Oxigenació amb Membrana Extracorpòria). El manual, que ja va per la sisena edició, es presentarà al 33 congrés anual d’ELSO (l’Organització internacional de Suport Vital Extracorpori, creada el 1989 i que aglutina centres sanitaris, clínics i investigadors relacionats amb aquesta teràpia), que se celebra a Boston el 14 i 15 de setembre. Es tracta del llibre de referència per a tots els professionals relacionats amb la teràpia ECMO, que requereix actualització contínua en tractar-se d’un àmbit de constant innovació que genera nous escenaris clínics (com el cas de l’Audrey) i on cal recerca. Entre les novetats d’aquesta edició, figuren capítols dedicats a malalties infeccioses emergents, noves estratègies de canulació, mobilització i fisioteràpia, aspectes formatius i organització de programes.


“Aquest manual ELSO ofereix una proposta d'assistència amb ECMO de màxima qualitat, ja que conté les recomanacions dels màxims experts en la matèria. El més important és que això té un impacte directe en els pacients que reben aquesta teràpia tan complexa. És per a mi una satisfacció indescriptible haver estat convidat a col·laborar; es tracta d'un orgull personal i un èxit pel nostre Programa ECMO, referent internacional gràcies a l'esforç de molta gent”, valora el Dr. Jordi Riera, que contribueix a The Elso Red Book amb un capítol coral sobre fisioteràpia, mobilització i posició bocaterrosa del pacient amb ECMO, escrit amb altres experts internacionals. En ell s’analitza la importància de la rehabilitació precoç del pacient amb ECMO a l'UCI per tal d'evitar el desenvolupament de debilitat muscular adquirida i altres complicacions greus com infeccions i hemorràgies. La retirada de la sedació i el començament precoç de la rehabilitació afavoreixen la recuperació del pacient i redueix la probabilitat que li quedin seqüeles al pacient, immobilitzat durant llargs períodes abans d'iniciar l’ECMO a causa de la seva malaltia greu i la necessitat de sedació profunda. “Alguns pacients estan desperts, interaccionant perfectament amb els professionals i els seus familiars, encara que no tenen cap capacitat per respirar a través dels propis pulmons. Aquest escenari clínic és només possible amb l'ECMO", apunta el Dr. Riera.
 

“Aquest manual ELSO ofereix una proposta d'assistència amb ECMO de màxima qualitat, ja que conté les recomanacions dels màxims experts en la matèria. El més important és que això té un impacte directe en els pacients que reben aquesta teràpia tan complexa".

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Curs SEVA en ventilació mecànica

Vall d'Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada
10.09.2024 - 09:00
Metges especialistes en Medicina Intensiva, Anestesiologia i Reanimació, Cardiologia i Medicina Interna. Infermeres de cures medico-quirúrgiques.
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.