Hepatologia és el Servei amb més participació en assaigs clínics de malalties hepàtiques a Espanya

El Servei d'Hepatologia està participant actualment en 74 assaigs clínics, dels quals 50 són comercials.

22/02/2022

El Servei d'Hepatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron pretén convertir-se en un centre de referència mundial en malalties hepàtiques pel que fa a l'atenció al pacient, la recerca, la innovació i la docència. Una anàlisi de cinc anys dels assaigs clínics en malalties hepàtiques inscrits al Registre Español de Ensayos Clínicos (REEC) revela que el Servei d'Hepatologia està participant actualment en 74 assaigs clínics, dels quals 50 són comercials (patrocinats per la indústria farmacèutica), el que representen un 68% de tots els assaigs clínics comercials en malalties hepàtiques que es realitzen a Espanya. Amb un índex de participació tan elevat, Hepatologia és el Servei amb més participació en assaigs clínics de malalties hepàtiques a Espanya.

Per fases, el 2021 el 5% dels assaigs era en fase I, el 47% fase II, el 43% fase III i el 5% fase IV. El nombre de pacients que estaven inclosos en aquests assaigs va ser 197, dels quals 58 es van reclutar durant l’any.

Aquesta anàlisi també demostra que l'any més important pel que fa a assaigs clínics va ser el 2021, amb un augment espectacular de més del 200% respecte a l'any anterior. A causa de la pandèmia de la Covid-19 i les seves implicacions econòmiques, durant l'any 2020, es va registrar la menor activitat.

El Servei d'Hepatologia compta amb cinc àrees principals d'investigació i assaigs clínics. L'esteatohepatitis no alcohòlica (NASH), el carcinoma hepatocel·lular (HCC), la malaltia hepàtica crònica avançada (ACLD) i les seves complicacions (incloses les malalties colestàtiques, les complicacions de la cirrosi i les malalties relacionades amb l'alcohol) són els que han experimentat un augment significatiu de nous assaigs clínics durant el 2021 respecte al 2020. Les altres dues àrees rellevants són l'hepatitis viral i el trasplantament hepàtic.

Els nous assaigs clínics signats l'any 2021 representen el 9,56% dels nous assaigs clínics del Vall d’Hebron Institut de Recerca. La destacada implicació del Servei d'Hepatologia en els assaigs clínics és una clara indicació del compromís dels seus membres per garantir que els i les pacients tinguin accés a teràpies d'última generació, alhora que contribuir a l'estalvi de costos i la generació de despeses generals a la nostra institució.

Si algú es pot atribuir el mèrit del que és avui el servei d’Hepatologia és el Dr. Rafael Esteban Mur, cap del servei fins fa poc i catedràtic de Medicina de la UAB, que va tenir la visió de dissenyar i consolidar un servei d’Hepatologia capdavanter amb notable projecció internacional. El Dr. Esteban, molt recentment jubilat del nostre hospital, té molt a veure amb aquesta notícia i d’altres més referents a la activitat del servei d’Hepatologia, motiu pel que tots el membres del servei li estan agraïts.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.